Cari Blog Ini

Isnin, Disember 29, 2008

1430 & 2009


Aku tak perasan pun dah masuk tahun baru hijrah. Aku juga tak perasan lagi 3 hari nak masuk tahun 2009. Tak ada memberi kesan pada aku ke? Entahlah. Apa entah yang bermain dalam fikiran aku. Kalau bagi ramai orang lain, tahun baru adalah tahun untuk memperbaharui azam, dan mengimbas kembali apakah azam lama sudah termakbul. Biasanya azam mereka untuk menjadi lebih baik. Aku tak pernah ada azam. Walaupun nama aku maksud dia azam yang kukuh. Apa itu azam sebenarnya? Azam hanya dilafazkan pada awal tahun aja ke? Mungkin aku memang ada azam, cuma diri aku yang tak pernah anggap itu adalah azam. Tapi, bagi aku, kita perlu sentiasa menjadi baik, tak kira bila-bila sekalipun, tak kira dalam apa-apa hal pun. Jom jadi baik!



Tak lama lagi nak present final year project. Terasa rindu pula pada suasana Automotive Lab yang dah macam workshop sendiri sepanjang satu semester lebih buat kerja di situ. Kalau masa semester masih ada, buat kerja ditemani dengan Acer dan Azim yang buat motorsikal dah macam rancangan American Chopper dah aku tengok. Kak Ila dengan Oya pun sebok dengan projek CVT mereka dan Dayana dengan Jiji dengan projek kereta untuk orang cacat. Dah habis semester, tinggal aku dengan Hadi berdua menyiapkan projek tatkala mereka semua sudah selesai. Sekali sekala Kirun dengan Ida akan datang Lab tumpang buat kerja siapkan kapal terbang free wing mereka. Ceghah dengan Mun pun bosann, bosan datang jenguk Lab aku. Haih entahlah. Report pun tak siap lagi. Mari siapkan report.

Selamat Tahun Baru Hijrah
dan
Selamat Tahun Baru Masihi


Projek Azim dan Acer


Projek Kak Ila dan Oya


Projek Aku dan Hadi

Sabtu, Disember 27, 2008

Wajah Baru

Bismillah.

Lama sudah tak menulis di sini. Sebok dengan final year project. Alhamdulillah, bolehlah nak dikatan projek dah selesai. Sebenarnya masih ada lagi yang belum siap iaitu report untuk projek. Dah hantar sebenarnya pada lecturer, tapi dia tak nak terima sebab katanya aku tak 'appreciate all your enormous effort all this time'. Selama ini aku bertungkus-lumus nak siapkan projek, takkan nak hantar report 60 muka aja? 'You have to include all the things that you've done. I am expecting 3 times thicker report after this than this slim report'. Huhu. Bila nak buat? Entahlah.

Tapi sejak malam tadi aku cukup bersemangat untuk memberi wajah baru pada blog tua ini. Sejak dari dulu lagi, tak pernah bertukar wajah. Sekarang pun dah makin ramai kawan-kawan ada blog masing-masing. Terasa tercabar juga. Huhu. Lama aku buat wajah ini. Dari pukul 12.30 tadi sampai sekarang pukul 4.20 baru siap. Letih mata nak belek HTML baris demi baris. Kalau dulu ada banyak masa sementara tunggu result SPM keluar boleh edit HTML sedikit-sedikit. Masuk UIA, dah tak ada masa. Sampailah sekarang, da habis belajar, tak ada kerja (walaupun kena buat report 3 kali ganda lagi tebal tapi tak mula buat lagi), bolehlah merubah wajah.

Kenapa 'dunia ini sangat menarik'? Aku sangat tertarik sebenarnya dengan iklan Discovery Channel 'The world is just awesome'. Berulangkali ditayangkan. Mereka sangat menghargai apa yang mereka alami di dunia ini. Kadang-kadang aku rasa dari segi itu, mereka lebih beriman dari kita, ye tak? Jarang sebutan orang Melayu yang ada puji-puji dunia dan kehidupan (ataupun aku yang tak tahu?). Yang kita biasa dengar, 'Dunia ini penuh pancaroba'. 'Liku-liku kehidupan'. Apa salahnya untuk kita lihat dunia dan kehidupan ke arah positif? Dan sentiasa bersyukur atas apa yang diberikan?

'The world is just awesome'

Astronaut 1: It never gets old, huh?
Astronaut 2: Nope.
Astronaut 1: It kinda makes you wanna...
Astronaut 2: Break into song?

I love the mountains
I love the clear blue skies
I love big bridges
I love when great white flies

I love the whole world
And all its sight and sounds

Boom-de-yada, boom-de-yada
Boom-de-yada, boom-de-yada

I love the oceans
I love real dirty things
I love to go fast
I love Egyptian kings

I love the whole world
And all its craziness

Boom-de-yada, boom-de-yada
Boom-de-yada, boom-de-yada

I love tornadoes
I love arachnids
I love hot magma
I love the giant squids

I love the whole world
It's such a brilliant place

Boom-de-yada, boom-de-yada
Boom-de-yada, boom-de-yada

Boom-de-yada, boom-de-yada
Boom-de-yada, boom-de-yada

Pada yang tak pernah nengok iklan ini, boleh nengok
di sini

Rabu, Disember 17, 2008

The Email
Explains what did I do these last 2 months in my university

kerie poster
Wednesday, December 17, 2008 9:20 AM
From:
"Azimin Elias"
Add sender to Contacts
To:
rkafafy@gmail.com
KERIE.ppt (5958KB

Assalamualaikum

How are you sir?

This is the kerie poster. The wordings may still be editted.
Alhamdulillah, we have managed to assemble all the components. InshaAllah we are ready for the engine testing soon.

Jazakallah khairan kathiran.

Regards,
Azimin Elias and Hadi Ammar
'Malaysia's gas turbine pioneers'












Ahad, November 02, 2008

Jadual Yusof Estes Di Malaysia

Challenges for Modern Muslims in Da’wah
Sunday, 23 Nov 2008
(9am – 11am)
MBSA Shah Alam


Reviving The Sunnah
Sunday, (8pm – 10pm)
Masjid Wilayah KLMultipurpose Hall


The Truth About Muslims: All you wanted to know but were afraid to ask
Monday, 24 Nov 2008
(8pm – 10pm)
MBSA Hall, Bukit Jelutong


Life: A Prison or Paradise ?
Tuesday, 25 Nov 2008
( 8pm – 10pm)
Masjid USJ 2, Subang Jaya

Terrorism, Islam in The West
Wednesday, 26 Nov 2008 (8.15pm – 10pm)
Al-Nidaa’ Office, Taman Tun Dr. Ismail


Faith, Science & Common Sense
Friday, 28 Nov 2008
(8pm – 10pm)
Telekom Malaysia HQ, Multipurpose Hall


For more info, please email Pn. Ruhashimah (the person in-charge) at shimaderus@yahoo. co.uk

Lihat
http://www.islamtom orrow.com/ Yusuf_story. htm
http://en.wikipedia .org/wiki/ Yusuf_Estes
http://www.watchisl am.com/videos/ video.php? vid=3
http://www.shareisl am.com/
http://www.islamtom orrow.com/
http://islamevents. com/

Khamis, Oktober 23, 2008

Tiada Topik

Hari ini genap setahun aku menjejaki Bandung. Setahun dulu kami berlima ke Bandung untuk menimba pengalaman dan ilmu di ITB. Rindukan kawan-kawan di sana. Rindukan makanan di sana. Rindukan suasana di sana. Best gile.





Sekarang tengah sibuk nak siapkan FYP (atau TA, kalau kawan-kawan Indonesia ada yang masih baca blog aku lagi. Hehe). Jom buat kerja! Buat Ratna Kamilah Lestari (5 dari kanan, diri) selamat bergelar pengantin baru tak lama lagi. Selamat semuanya!

Jumaat, Oktober 10, 2008

Zum Dah Takde

26 Sept., 2008

'Ko kenal Zum tak? Budak Law duk Ali?'

'Kenal, kenal! Kenape?'

'Ni sedih nih.. Die.. Die dah meninggal pagi tadi, accident..'

Zum.

Aku kenal die sejak di tahun kedua. Die President Mushriff Club. Aku Head Committee Publication and Information mase bawah presidency die. Banyak berususan dengan dia. Seorang yang dedikasi kepada tanggungjawab, sentiasa senyum dan periang. Oh. Sesungguhnya tiada siapa yang tahu bila ajalnya.

Malam sebelum accident tu, Zum katenye murung dan nampak pucat, suatu yang bertentangn dengan seorang yang nak balik berhari raya di kampung di Kelantan. Nak dijadikan cerita, Zum ada menunjukkan tanda, antaranya makan dua bungkus nasi semasa berbuka, bermain bunga api bersama rakan-rakan malam tu seraya berkata 'Aku nak main bunga api, lepas ni da tak boleh main dah,'.

Zum menaiki kereta dengan bakal tunangnya, mak, dan adik bakal tunangnya yang berusia 5 tahun. Zum sangat-sangat mengantuk, katanya, dan tak mampu untuk memandu Perdana milik keluarga bakal tunangnya itu. Jadi, bakal tunangnya yang memandu. Menghampiri Gua Musang, tunangnya yang juga mengantuk sikit-sikit tu, terlanggar sebuah lubang di jalan raya, lalu terbabas dan terbalik.

Tunangnya selamat, namun cedera agak teruk. Tunangnya toleh ke tempat penumpang sebelah pemandu di mana Zum sepatutnya ada, tapi die tiade. Cepat-cepat tunangnya keluar dari kereta, dan mencari-cari Zum, tapi tak ditemui. Tunangnya, dalam keadaan berlumuran darah itu menahan kereta-kereta yang lalu di situ, tapi siapakah yang berani berhenti melihat gadis berlumuran darah menahan kereta di tepi jalan pukul 4 pagi itu.

Apa pun, ambulan tetap sampai dengan pantas, dan tunangnya masih tercari-cari Zum. Kata paramedik, Zum selamat dan telah dikejarkan ke hospital. Namun, Dia Maha Menghendaki, tiba di hospital, tunangnya dapati, Zum telah pun meninggal dunia. Adiknya yang berusia 5 tahun itu juga meninggal dunia.

Al-Fatihah kepada Zum dan adik bakal tunangnya. Moga ditempatkan dalam golongan orang-orang yang soleh.

Pengajaran boleh diambil di sini. Kita tidak tahu bila ajal kita sampai. Dengarlah 'Andai Ku Tahu' lagu oleh Ungu. Berusahalah untuk mendekati Dia setiap hari.

Berhati-hati juga tika memandu kenderaan. Jangan memandu laju. Tumpukan perhatian kepada pemanduan. Berdoa kepadaNya mudah-mudahan perjalanan selamat sampai.



Khamis, Oktober 09, 2008

Haaii!! Saye Upin, yang ni adik saye, Ipin! Ini kisah kami berduee!

Alert tone sms yang aku pakai sejak setaun lepas. Hehe. Comel gile. Rase macam nak lempang-lempang je, sepatah kate Toyy.

Lame da eh tak update. Da abes puase, raye pun da nak abes, hehe. Selamat hari raye semue. Ade satu sms forward ni best, sms raye

'Oo my friend, this is your friend, Ramadhan. Please dont forget me after this. Dont forget he good things that you have done throughout the time we spent together. And please, please please treat the other 11 more friends, Syawal, Zulhijjah, etc as you treated me. Dont forget to regularly read the Quran, go to the mosque, and other pious deeds. I hope to see you again next year. Selamat Hari Raya! Maaf Zahir Batin'

Hehe. Menarik. Terase. Hehe.

Sebenarnye sekarang ni tgh viva software Ansys. Tengah tunggu turn nak di viva oleh Dr Qassim. Da nak sampai turn da nih! Jumpe lagi!

Ahad, September 07, 2008

Tazkirah Ramadhan
Ustaz Hasrizal Abdul Jamil
Surau an-Naim
9.50 malam, 6 September 2008

'Wahai orang-orang yang beriman! Telah diwajibkan ke atas kamu puasa, seperti telah diwajibkannya kepada orang-orang sebelum kamu, mudah-mudahan kamu semua bertaqwa'
(2:183)


Pada tahun 1961, umat Islam di Tunisia digemparkan dengan satu polisi yang dikemukakan oleh Presiden dan kabinetnya - tidak membenarkan rakyat Tunisia untuk berpuasa ketika bulan Ramadhan. Ini kerana pada pandangan Presiden TUnisia ketika itu, puasa di bulan Ramadhan telah merendahkan produktiviti negara.

Kenapa polisi ini timbul?

Presiden Tunisia itu memberikan alasan bahawa kebanyakan pekerja kerajaan datang ke pejabat dengan lesu ketika puasa, malah banyak pejabat yang tutup awal, untuk persediaan berbuka puasa dan sebagainya. Ini telah melembabkan produktiviti pejabat kerajaan, seterusnya menjatuhkan ekonomi.

Yang salahnya di sini, Presiden tidak mentarbiahkan umat Islam untuk memperbaiki masalah itu, tapi sebaliknya dia telah menyalahkan ibadah puasa sebagai puncanya.

Umat Islam di bulan Ramadhan ini, lemah.

Jadi, bagaimana nak dapatkan kekuatannya?

Caranya dengan memperbetulkan cara kita melihat Ramadhan.

Ada di antara kita yang melihat Ramadhan sebagai platform untuk diet, kuruskan badan.
Ada yang melihat ini peluang mengaut keuntungan berniaga roti john dekat bazar Ramadhan.
Ada juga melihat ini sebagai peluang untuk mengejar pahala.


Malangnya, ada di antara yang mengejar pahala itu sekadar mengejar di awal Ramadhan. Takut-takut bila da sampai di penghujung Ramadhan mereka dah penat dan mengurangkan usaha mengejar pahala. Jangan ikot resmi tebu, makin hujung, makin tawar.

Jom kita tengok balik ayat yang dinyatakan di awal tadi.

Dalam ayat ini telah dibahagikan kepada tiga bahagian;

1. Input
- kenapa kita berpuasa?
- Allah kaitkan dengan iman.
- lihat permualaan ayat, 'Wahai orang-orang yang beriman!'
- itulah asasnya berpuasa; iaitu untuk tunduk dan beriman kepada Allah.
- This is our input

2. Proses
- ada sesetengah orang papa kedana, tak mampu membeli makanan, terpakse berpuasa- mereka berpuasa kerana terpaksa, dan tidak dapat mentarbiah diri.
- di bahagian kedua ini, Allah menyeru kita berpuasa, walaupun kita mampu makan
- berpuasa sebagai proses untuk mentarbiah diri

3. Output
- 'mudah-mudahan kamu menjadi orang yang bertaqwa'
- taqwa is the best end product of fasting

Di dalam ayat ini, Allah menggunakan perkataan 'la'alla' iaitu bermaksud 'mudah-mudahan'. Ini adalah tanda yang menakutkan bagi kita, kerana mudah-mudahan, bermaksud, mungkin kamu jadi bertaqwa, mungkin juga kamu tak jadi taqwa. Susah untuk kita nak gapai ketaqwaan. Itulah cabarannya.

'Sesungguhnya yang mulia di sisi Allah adalah orang yang paling bertaqwa di antara kamu'

Kenapa Allah memilih taqwa sebagai pengukur kemuliaan seseorang itu?

Kalau ilmu sebagai kayu pengukur, manusia mempunyai kepelbagaian peluang untuk mendapatkan ilmu. Manusia ada pelbagai potensi. Ada yang tak dapat nak sambung belajar tinggi-tinggi, walaupun mereka tetap berguna kepada orang lain. Ada yang terbuka luas peluangnya belajar ilmu yang tinggi di merata tempat.

Kalau darjat sebagai kayu ukur, ada manusia yang miskin, ada yang kaya, ada yang ketua, ada yang dipimpin.

Allah Maha Adil. Taqwa boleh dicapai oleh sesiapa sahaja. Orang yang berilmu tinggi, orang yang ilmu kurang sikit, orang miskin, orang kaya, pemimpin, rakyat biasa. Semua mampu menggapai taqwa.

Jadi apakah itu taqwa?

Mari kita meminjam tafsiran taqwa dari perbualan antara Ubay bin Ka'ab dengan Umar al-Khattab;

Umar: Ubay, apakah tu taqwa?
Ubay: Pernahkah kau melalui jalan yang penuh dengan duri?
Umar: Pernah
Ubay: Apa yang kau buat untuk lalu jalan tu?
Umar: Aku angkat sedikit kainku dan melangkah dengan berhati-hati
Ubay: Itulah maksudnya taqwa; berhati-hati

Jadi, apa kaitannya puasa kita dengan taqwa?

Untuk mendapatkan taqwa, kita perlu puasa yang baik.

Untuk mendapatkan puasa yang baik, kita perlukan dua perkara; kesedaran dan keupayaan mengawal diri. Kesedaran dan keupayaan mengawal diri inilah sikap berhati-hati yang dimetaforakan ketika melalui jalan yang berduri.

Mari kita lihat bagaimana contoh proses kesedaran;

Di dalam suatu peperangan dengan orang kafir, Saidina Ali berjaya menjatuhkan seorang kafir, dan Ali bersedia menghunuskan pedangnya untuk membunuh kafir itu. Tetapi belum sempat Ali membunuhnya, kafir itu meludah ke Ali, dan Ali tersentak lalu tak jadi membunuhnya.

Kafir: Apsal ko tak bunuh aku?
Ali : Tadi aku dah nak bunuh da ko. Tapi sekarang ko dah ludah aku, aku marah
Kafir: So?
Ali : Aku takut kalau aku bunuh ko, aku bunuh bukan kerana Islam, tapi kerana marah.

Contoh lain yang lebih mudah adalah begini;

Kita pelajar universiti. Tengah exam. Duduk belakang seat best student. Tiba-tiba kertas jawapan MCQ dia terjatuh depan kita. Adakah ianya rezeki untuk kita melihat jawapannya? Kalau kita di tempat tu, kita tengok tak kertas dia? Orang yang sedar, tidak akan lihat kertas jawapan itu, kerana dia tahu, meniru itu menipu. Menipu itu berdosa.

Contoh lain;

Petang Ramadhan sebelum berbuka. Kita tengah mandi shower. Tiba-tiba air termasuk dalam mulut kita. Rezeki kita ke? Kita nak telan ke nak ludah? Fikirlah sendiri.

Thus, FASTING is all about awareness on everything you do

Kita lihat pula perkara kedua; orang yang boleh mengawal diri. Contoh yang pernah diceritakan sebelum ini;

Ayah pulang dari kerja, tiba-tiba diserbu anak kecilnya yang berkata 'Daddy! I'm a hardworking man!'. Ayah dia merasa pelik lalu bertanya kepada isterinya,'Apehal anak kita ni Jah?'. Isterinya pun bercerita, 'Tadi, masa saye tengah basuh pinggan, anak kita ni abes letak pinggan-pinggan kotor atas lantai, lepas tu curah air, lepas tu abes sume lantai kotor!'

Nak diikutkan rasa nak lempang je anak die tu. tapi si ibu mengawal dirinya dari marah, lalu bertanya kepada anaknya, kenapa buat macam ni? Anak dia jawab, 'saya nak tolong mama basuh pinggan!'. Oh? Tolong? Mujur si ibu tidak melempang terus anaknya, sebab anaknya sebenarnya mahu menolong ibunya membasuh. Kalau dilempang, nescaya anaknya itu mendapat pengajaran hari ini - jangan tolong ibu, nanti kena lempang.

Jadi ibunya bertanya lagi, 'Kenapa tak basuh kat sinki macam ibu?'

'Tak sampai' anak dia kata.

'Ok, lepas ni, nak tolong mama, cakap tau? Nanti mama sediakan kerusi naik atas sinki,'

'Ok!'

'Good! You are a hardworking man!'.

Keutamaannya di sini bukanlah lantai dapur yang bersih, tapi anak yang dapat pengajaran penting. Itu hasilnya dalam cerita ini, kalau kita dapat mengawal diri kita.

Thus, FASTING is good self-control over yourself.

Selamat menjalani ibadah puasa.
Mudah-mudahan kita semua bertaqwa.

Sabtu, September 06, 2008

Sejuk

Hujan sepanjang hari, hari ni. Kabus menghalang pandangan bukit belakang Mahallah Bilal sepanjang hari ni. Sejuk gile. Tangan sejuk. Kaki sejuk. Menjadikan kite malas dan sentiasa ingin nak tidur. Nasib baik Hadi datang bilik ajak bincang FYP tadi. Hu. Sejukkk. Dengan angin tiup sepoi-sepoi lagi. Waah.. Macam ni ke kalau kat Europe? Hehe.

Sejuk-sejuk ni menjadikan kite lapo la pulak kan. Takpe. Pukul 6 jap lagi pergi beli makanan kat Convest Hill. Da 2 malam sebelum ni iftar jamie budak2 engine farouq batch 042 kat bilik aku. Hehe. Poyo je kan. (oh.. termasuk sorang budak HS. Hehe). Buka ramai-ramai. seronok. Mesti kenyang punya. Hehehehehe.

Tapi.. Malam karang Husen kate ade kuliah Ust Hasrizal dekat Surau an-Naim. Sambung cite Yusuf agaknye tah bahagian ke bape tah. Bahagian 10 kot. Kuliah lepas solat teraweh. Nak solat teraweh kat surau tu ke? Solat teraweh dekat surau tu buat bape? 20? Abes kol bape? 10 malam? Kol 10 malam la baru g surau tu denga kuliah leh? Hehe.

Solat teraweh nih.. Mencabar kite. Adekah kite boleh khusuk dan tumpukan perhatian pade solat kite. Terutama bile imam bace surah yang panjang-panjang. Kalau 2 rakaat da 10 minit. Macam-macam bende yang masuk dalam fikiran kite pade mase nih. Ok. Pade fikiran aku je la kot. Orang lain tak agaknye. Pikir tadi buka sedap, esok nak makan ape plak. Pikir pasal belajar. Pikir pasal mase depan. Haha.

Hari tu tazkirah sebelum solat teraweh dekat Masjid Zakaria ade sebut, 'Janganlah kita solat teraweh seperti melepaskan batuk di tangga'. Betul. Kite selalu solat teraweh... Erk.. ok. AKU selalu solat teraweh unconciously. Baca al-Fatihah, bace bacaan2 solat semuenye sebab kite aku da selalu bace. Kene menghayati. Hayati. Hayati. Fahmi dan Hayati. Hu? FahAmi dan Hayati solat kite... Jom!

Jumaat, September 05, 2008

Yusuf
Joseph

Kisah Nabi Yusuf berdasarkan al-Quran seperti yang dihuraikan secara lisan oleh Ustaz Hasrizal Abd Jamil di Kuliah Sejarahnya di Surau an-Naim, Wangsa Maju, sepanjang tahun ini.

Di dalam kisah ini yang diambil dari Surah Yusuf (surah ke-12), Allah menonjolkan pelbagai kisah yang dapat dijadikan pengajaran kepada kita. Di dalam surah ini juga dapat dilihat betapa cara penceritaan di dalam al-Quran ini begitu tersusun dan indah (sila semak tafsir al-Quran). Dan satu lagi yang nyata ditonjolkan dalam surah ini adalah ciri-ciri awal kaum Israel yang melakukan khianat yang banyak, sebagai muqaddimah kepada kisah bani Israel yang kejam.

Bahagian 1

Ayat 1-18, Surah Yusuf

Satu hari Yusuf datang kepada ayahnya, Yaakob dan berkata, 'Ayah, aku bermimpi ada 11 bintang dan juga matahari dan bulan, sujud kepada ku,'


Yaakob, yang juga seorang Nabi, pantas mentafsir dan mengetahui bahawa mimpi itu adalah tanda yang Yusuf akan menjadi seorang mempunyai kebolehan yang hebat, mempunyai kualiti seorang Nabi. Lalu Yaakob berkata kepada anaknya itu, 'Oo anakku, jangan kamu kaitkan mimpi kamu itu dengan adik beradik kamu (Yusuf mempunyai 11 adik beradik) atau mereka akan jelous dan mengenakan kamu dengan suatu rancangan jahat. Sesungguhnya Syaitan adalah musuh kita yang nyata,'
Yaakob menyambung, 'Apa yang ditunjukkan di dalam mimpi kamu itu Yusuf, adalah Tuhan akan mengurniakan kepada kamu kebolehan mentafsir mimpi dan akan dilengkapkan rahmat Dia ke atas kamu, dan ke atas keluarga Yaakob,'.

Dalam pada itu, perhatian Yaakob pada Yusuf dan adiknya disalah tafsir oleh anak-anak Yaakob yang lain. Sesungguhnya Yaakob telahpun berlaku adil, kerana tiada perhatian yang lebih pada anak-anak yang lain kerana pilih kasih, dan tiada pilih kasih dalam kasih Yaakob pada anak-anaknya. Yaakob memberi perhatian lebih kepada 2 anaknya itu sebab mereka berdua tu masih lagi kecil.

Adil adalah memberikan apa yang sepatutnya kepada orang yang sepatutnya. Kalau kita ada 2 orang anak. Seorang berumur 15 tahun, seorang lagi umur 15 bulan. Adil ke kalau kite berikan sekeping biskut mudah kunyah pada kedua-dua anak kita tu untuk makan malam? Untuk 15 bulan punya anak tu kenyang la dia, yang 15 tahun? Celah gigi dia da abes biskut tu.

Sebuah bidalan Arab ada menyebut, 'Siapakah yang kamu sayang antara anak-anak kamu? Maka jawabnya adalah - sayang yang kecil, samai dia besar. Sayang yang sakit, sampai dia sembuh. Sayang yang musafir, sampai dia balik. Betul tak?

Jadi syaitan pun amek kesempatan menghasut adik beradik Yusuf. BUNUH Yusuf! Atau campak Yusuf ke satu tempat yang terasing. Tipu daya iblis diceritakan dalam ayat ni. Iblis kata, 'Jahat, memang la jahat bunuh. Ala.. lepas tu kita buat baik la, jadi orang baik semula. Buat jahat sikit je. Takde hal punye,'.

Tapi ada seorang dari adik beradik Yusuf yang teragak-agak nak bunuh dan cadangkan campak je Yusuf ke dalam perigi. Bermulalah plan jahat mereka itu.

Dan mereka bertemu dan bercakap pada Yaakob, 'Oo Ayah kami, kenapa Ayah tak percaya kepada kami dengan Yusuf sedangkan kami ni abang-abang dia? Kasik la dia main dengan kiteorang, kiteorang KOMPEM jage die baik-baik,'. Di dalam ayat ni, diubah bacaan 'manuna' (sila semak Quran anda) bagi mencela sikap adik beradik Yusuf yang menyalahkan Ayah mereka sendiri yang tak membenarkan Yusuf ikot mereka bermain.

Tapi Yaakob tak pula menuduh anak-anak dia tu, tapi menjawab, 'Aku sedih, bila membayangkan yang kalau-kalau kamu semua terlepas pandang jaga Yusuf, serigala akan datang dan membaham Yusuf,'. Tapi akhirnya mereka dapat juga membawa Yusuf keluar dengan mereka bagi melengkapkan rancangan jahat tu.

And so, mereka pun membawa Yusuf dan tinggalkan dia di dalam kegelapan perigi. Dan sesungguhnya Allah memberi ilham kepada Yusuf, bahawa Yusuf AKAN selamat. Di sini Yusuf yakin yang dia akan selamat. Yusuf tenang walaupun berada jauh di dalam perigi yang gelap.

Malam tu, adik beradik Yusuf pun pulang kepada ayah mereka dan sambil 'menangis-nangis' mengadu kepada ayah mereka 'Oo Ayah, tadi kami main lumba-lumba lari sesama kami dan tinggalkan Yusuf bersama barang kami. Lepas tu, serigala datang dan membaham Yusuf! Emm.. tapi ayah mesti tak caye cite kiteorang kan? Walaupun kiteorang ni cakap betul, kan?'. Lihatlah sikap mereka, sikap orang buat salah, dah buat salah, lepas tu mengaku cakap betul tak buat salah, sikap orang Israel. Lalu mereka membawa baju yang dibasahi dengan darah palsu kononnya milik Yusuf.

Yaakob memberikan respon yang sangat lembut, walaupun dia sedih. Yaakob tahu yang adik beradik Yusuf ni jelous dengan Yusuf dan mereka lah yang dah lakukan sesuatu pada Yusuf. 'Sudahlah, tak payah cerita lagi, aku tahu korang semua menipu. Biarlah aku bersabar dengan kesabaran yang indah,'. Dan jelas, Yaakob mempunyai harapan yang anaknya Yusuf tidak mati dan berharap Yusuf akan kembali kepadanya. Kasih seorang bapa kepada anaknya yang hilang.

Tamat ayat 18, Surah Yusuf.

Aku Dulu, Aku Sekarang

Malam Simfoni Kesyukuran hari Rabu minggu lepas dekat CAC mengingatkan aku dengan aku dulu. Aku dulu. Dulu aku. Tah mane satu ntah. Dulu. Aku dulu minat gile dengan nasyid. Tak hairan la sepanjang konsert kat CAC tu mulut aku bergerak-gerak sama menyanyi seiring dengan lagu-lagu. Sekarang aku minat la jugak. Tapi tak macam dulu, mase sekolah.

Kalau aku cerita dulu mase sekolah aku selalu pakai serban mesti orang tak percaya. Hehe. Takpelah, cerita lain. Dulu aku minat dengar radio ikim.fm. Bukan nak promote, tapi dulu memang minat. Hari-hari aku dengar ikim.fm. Aku hapal semua segmen yang ikim.fm ada hari-hari. Sedikit sebanyak, aku nampak sekarang, mempengaruhi jugak gaye hidup aku mase tu. Secara tak langsungnya, hidup aku lebih tersusun. Aku ada jadual sendiri. Dan aku ikot jadual tu. Jadual tu aku susun supaya aku boleh dengar segmen yang aku minat, dan jugak waktu lainnya aku isi dengan ulangkaji pelajaran, sambil denga ikim.fm. Bilik aku dekat rumah sentiasa bersih dan kemas. Sebab tiap-tiap balik dari solat Jumaat, aku suka sangat dengar Sirah Nabi sambil mengemas bilik aku.

Secara langsungnya, aku berpengetahuan sikit sebanyak dalam bidang agama. Sebab dalam ikim.fm (dulu, skang tatau, tak penah denga pun skang) ada banyak info dan maklumat tentang Sirah, tokoh, hukum, hikmah, dan sebagainya. Alunan nasyid melekat dibibirku. Kata-kata aku menjadi cantik seluruhnya. Yelah, nasyid mane ade perkataan-perkataan tak elok. Nasyid juga ada pengajaran dan mengingatkan kita kepada Dia selalu. Sedikit sebanyak, menjadi faktor juga, aku yang tak pernah menyerlah sejak form 1, berjaya dalam SPM aku. Alhamdulillah.

Sekarang? Hehe. Ape jadi sekarang? Aku masuk UIA. Dekat UIA tak semuanya ada nasyid. Hehe. Malah dekat UIA lah aku kenal dengan lagu-lagu sedap yang mengkhayalkan tapi takde maksud dan makna apa-apa. Sekadar suke-suke. Betullah kata orang, muzik dapat mengubah hidup seseorang. Walaupun aku didedahkan dengan banyak jugak kuliah agama di sini, tapi, aku tak rase aku sekarang lebih baik dari aku dulu. Awal kehidupan dekat matric dulu aku solat Subuh jemaah hari-hari dekat Masjid. Hisk. Teruknya aku sekarang. Baru masuk UIA. Belum masuk universiti lain lagi. Elok la jugak UIA kan, terjaga sikit. Alhamdulillah. Ada hikmahnya aku tak dapat pergi Perancis dulu lepas SPM. Kalau aku g? Tah ape jadi pade aku agaknya.

Takpelah. Sekolah Ramadhan sentiasa menyediekan platform untuk kite memperbaiki diri. Kan? Macam kata-kata yang aku ambil dari Forum Perdana Ehwal Islam dekat CAC malam sebelum simfoni tu, 'Selepas Ramadhan, kita patut menjelma dengan kebaikan daripada pendidikan Ramadhan,'.

Umar selalu sebut tiap kali datangnya Ramadhan 'Selamat Datang! Selamat datang, wahai bulan yang membersihkan!'.

Bersihlah aku di bulan Ramadhan ini. Amin.

Selamat beribadah di bulan yang membersihkan ini.

Khamis, Ogos 14, 2008

Kekentalan Mew Choo

Semalam masa beli makan malam dekat cafe Ali aku pelik nengok apahal orang ramai semacam. Rupenye semua tengah sebok memberi sokongan pada pemain badminton negara, Mew Choo lawan China, Lu Lan. Aku yang lepas beli makanan bungkus tu pun, nengok jugak sekejap. Menarik. Rally yang panjang. Dengan kesungguhan dua-dua pemain nak menang match tu. Sengit gile. Da Choo dapat 1 point, Lu Lan potong balik. Lu Lan dapat 1 point lebih, Choo potong balik. Sampai akhirnya Choo kalah 27-29 kat set yang aku nengok. Dasat. sampai point 29. Tak pernah aku nengok match sengit macam nih.


Selagi permainan belum tamat, selagi tu Choo berjuang nak menang permainan tu. Aku puji, puji due-due pemain atas semangat derang.

Di manakan pula letaknye semangat aku? Selagi semester ni belum tamat, selagi tu aku tak harus bermalas-malasan belajar. Semangattttt!!!!



KECEWA: Reaksi Mew Choo selepas tewas kepada Lu Lan 7-21, 27-29 dalam saingan suku akhir perseorangan wanita, semalam.

Jumaat, Ogos 08, 2008

'Kore wa Zettai Kose Maturiksu'

'Gendetsu ichira wa zettai kose maturiksu... Wakarimas ka?'

'Wakarimasen..'

'Wakarimasen.. hait hait.. choto mate ne.. I am going to translate these..'

Hampeh Dr Qassim. Ngajo pakai buku Jepun die. Dah la bende FEA ni susah, nyusahkan lagi pakai buku Jepun. Blur giler. Hiskh.

Tensen. Banyak giler keje. Ataupun kite yang buatkan keje tu banyak. Belum nak settle down lagi. Rase blom mendapat rentak belajar, nak wat keje blom ade mood lagi. Hisk. Da 5 minggu masuk sem nih. Cemane?

Selasa, Ogos 05, 2008


Mengorak Langkah Sekali Lagi

Kalau dulu, mase matric aku nekad jalan KL sorang-sorang nak cari Times Square. Lalu celah-celah kedai buruk, lorong-lorong pelacur. Takut beb, buatnye kene pau kang. Sia-sia je. Huhu. Tapi alhamdulillah tak kene pau, alhamdulillah jugak iman kuat tak masuk rumah pelacur. Hu.

Hari ini, sekali lagi jalan kaki dari Puduraya ke area Jalan Imbi dan Jalan Bukit Bintang. Sekejap je jalan kaki da sampai (dulu tu yang buat lama sebab sesat.. Hehe). Kurang dari 15 minit dari Puduraya jalan kaki da sampai Sungei Wang Plaza.


Buat ape jalan kat area ni? Saje, nak carik aksesori kamera dslr. Ada sampai satu tahap tu, aku menyesal jugak beli Sony A200 nih. Sebab dekat sepuluh kedai kamera aku pergi, semua geleng kepale cakap 'takde lo' bile aku tanye 'Flashgun untuk A200 ade?'. Bila aku tanye lagi 'Yang third party yang compatible dengan A200?', jawapan same aku dapat dari derang. Isk. Sambil gelak, tatau gelak ape, derang cakap 'Dekat sini ade Nikon punye sama itu Canon punya aje ma.. Itu jenis banyak la.. Sony ar.. memang takde ma.. '. Isk. Nyesalnye.

Tapi takpe. Sebenarnya aku pergi area-area Jalan Imbi dengan Jalan Bukit Bintang tu aku bersetuju dengan Mufti Perlis. Beliau pernah lontarkan renungan yang aku rase memang terase gile la bile aku ade dekat area ni. 'Apa yang Islamnya di Jalan Bukit Bintang?'. Memang betul die cakap. Dalam negare kite sebok nak mengejar gaya hidup Islam Hadhari, cuba kita nengok kat Jalan Bukit Bintang, apa syiar (lambang) Islam yang ade dekat situ? Apa bende dekat sini yang ade melambangkan Islam?

Masjid? Takde do kat area sini.. Signboard surau pun takde. Ataupun aku yang tak perasan. Malam merdeka, malam new year, memang semua da tau apa yang bergelimpangan kat kaki lima jalan. Berape banyak kedai yang ada jual minuman keras kat Bintang Walk? Banyak. Terbuka.

Area ni, ramai pelancong asing. Mat Salleh terutamanya. Dekat sini la kita nak tunjuk hebatnya dan indahnya Islam sebagai dakwah kepada mereka. Bagi aku, aku cube sedaye aku jugak. Aku tunjukkan muka masam dan ganas bila nak berselisih dengan mamat-mamat Melayu/Serantau yang nampak selekeh-selekeh, biar kalau derang nak pau, tak jadik, sebab nengok muka ganas. Hehe. Tapi bile berselisih dengan Pakcik Makcik Omputeh aku senyum sampai ke telinga. Kadang-kadang cakap 'Hai!' kat derang. Hipokrti ke aku? Hehe. Tapi takpe, nak tunjuk pade derang, 'Bagus orang Mesia.. Bagus.. derang Muslims' harap akan ada impression macam tu.

Apapun, time balik dari Muar, aku sekali lagi mengorak langkah, kali ini sampai ke Pudu Plaza, jauh di belakang Times Square. Jauh siot. Tapi da kat situ katenye banyak kedai kamera. Hehe. Bila pergi kat kedai tu semua, aku tarik balik rasa menyesal aku. Senang nak dapat, dan murah, aksesori Sony Alpha. Alhamdulillah. He.


Tapi Sabtu tu dapat kunjungan penganten baru. Hehe. Terima kasih. Datang le lagi. Da la ade gambar kontroversi nih.. nak letak ke eh? Jeng jeng jeng.. Haha.



Jumaat, 1 Ogos 2008

al Fatihah untuk ayah Mohd Normukhlis yang baru meninggal dunia semalam.

'Muk, takziah..'

'Jimin.. Time kaseh datang. Bapak aku tu ari tu. Sempat ko jumpe eh..'

'Ye, a ah'

Aku tersenyum je bile Muk cakap macam tu sambil peluk aku. Ahad hari tu, mase skip program explorace Engineering Link kat Univ Malaysia Pahang, aku dengan yang lain-lain dari UIA ada datang Hospital Kuantan nengok ayah Muk. Sakit buah pinggang. Ade kene stroke.

'Hari tu ko nengok ok je kan die?'

'Ha ah.. tapi da sampai mase die agaknye..' aku cakap dalam hati.

Inna lillah walillahi raji'un.

Muk nampak cool je. Siap boleh buat lawak lagi. Tapi aku pasti dia dah puas bersedih sebelum kiteorang datang melawat kat umah die semalam.

Dulu, mase minggu depannya aku nak PMR, Mak dibawak balik ke Hospital Muar dari Hospital Univ kat PJ. Aku yang time tu da seminggu duk sorang-sorang kat rumah da suke gile, mesti Mak da baik kan, da boleh bawak balik Muar. Lepas Isya, Abang datang rumah, amek aku bawak pergi hospital nak nengok Mak. Tapi bile nengok keadaan Mak mase tu, aku jadi lemah lutut. Mak nampak sakit. Teruk. Menahan sakit sampai tak boleh nak bercakap dengan orang lain.

Aku salam tangan Mak. Duduk sebelah dia. Tapi aku tak sanggup lama-lama nengok dia macam tu. Aku keluar wad. Nengok kat luar Pakcik-pakcik aku tengah bincang turn nak jaga Mak lepas ni kat hospital. Aku tak tentu arah. Tak sedap hati tak nengok Mak. Nak tengok Mak pula, tak sampai hati. Aku keluar masuk wad. Sekali sekala Mak mengadu 'Azi.. sakit..'. Mak nampak aku. Tau aku ade dekat dengan dia walau dia tengah menahan sakit. Aku tatau nak buat ape. Nurse-nurse yang ada buat macam biasa je buat kerja sendiri. Aku nak panggil derang pun, aku nak suh derang buat apa? Aku tatau. 'Sabar Mak..' aku pegang tangan dia. Baca semua bacaan-bacaan yang aku rasa sesuai.

Dah pukul 11. Abang ajak aku balik rumah dulu. Esok datang nengok lagi, Abang kata. Singgah beli Soto dekat Parit Sakai. Belum dinner lagi dari tadi. Sampai rumah, baru nak suap sekali satu sudu, Abang dapat call dari Ayah kat hospital, 'Doktor suruh waris terdekat datang hospital sekarang, Mak dah tenat,' Abang cakap. Tangan aku terlepas sudu. Takde selere nak makan. Terus bangun, terus pergi ke kereta. Semua orang ke kereta, segera.

Tak sanggup nengok Mak sakit. Cepat lah baik Mak.. sambil duduk sebelah kiri Mak. Pegang tangan Mak. Usap tangan dia, harapnya Mak dapat rasa tangan anak bongsu dia membelai. Sekali sekala Ayah suruh salam tangan Mak, minta ampun dosa-dosa yang anak-anak dah buat pada Mak. 30minit. Satu jam. Masa berlalu begitu lama. 2.35 pagi tu, Mak pergi buat selamanya.

Mak Ngah peluk aku. 'Sabar Azi..'. Semua orang terdiam. Terlalu terkejut untuk menangis. Terdiam. Aku menghadap muka ke dinding. Menyembamkan muka, tatau apa nak buat. Istighfar, bercakap dengan Dia, rahmatilah ibuku.


Aku tak keluarkan setitis pun air mata. Sehingga Subuh tu, kat rumah. Air mata bercucuran, tanpa dipaksa keluar. Setiap kali memandangnya, aku tak dapat nak menahan. 'Mak dah takde,' sambil dipeluk makcik-makcik, adik beradik Mak yang ramai.

Mak dah pergi selamanya, itu ketentuan Allah. Aku harus terima dengan redha. Aku harus sentiasa doakan kesejahteraannya di sana. Aku perlu sentiasa mendoakannya. Menjadi anak yang soleh. Menjadi anak yang berjaya, walaupun dia dah tak ada. Menjadi kebanggaan dia, walaupun dia tak dapat nak bersama.

3 minggu sebelum tu, aku letak kepala atas riba mak. Mak belai kepala aku. 'Ai, da form 3 pun manja lagi?' Kak Fidzah gurau-gurau ejek aku. 'Azi memang macam ni..' Mak tersenyum. Tak sangka, itulah belaian Mak yang terakhir.

Azi rindukan Mak.
Azi sayangkan Mak.
al-Fatihah.

Rabu, Julai 30, 2008

Sehari Bersama Ansys

Hari ini takde kelas. Tapi, tetap sebok jugak. Nasib baik jugak amek 9 kredit je subjek sem nih. Kalau tak, mesti lagi sebok. Hari ini Azim ajak pergi buat Ansys dekat CadLab. Memang kene buat pun, assignment FEA. Tak pernah tau macam mana guna Ansys ni. Belajar FEA, Dr Qassim ajar jugak macam mana nak guna. Jawab soalan trusses guna Ansys. Power gile. Gile memang hebat ah orang yang buat software Ansys nih. Kalau nak kire-kire gune kalkulator pun mau amek masa juga nak jawab. Tapi dengan Ansys, sekejap je, dapat result, siap dengan simulation sekali. Hu. Dasat. Terase cam power pulak bile diri sendiri nengok hasilnya. Hehe.







Sekarang dah pukul 4. Seharian jugak duduk CadLab buat Ansys. Dr. Qassim cakap dalam kelas ari tu, 'You can do all the problems at the end of the chapter using Ansys. You can try. If you can do all these questions, mashaAllah, you are very good. You should stop learning and get out and work. These are the things that they do in the industries. If you can do it, then you should work now, make money, and come again to me and give me some money..' Hehe. Cheong tadi buat jugak 4 soalan tu. Saje-saje. Aku, macam nak buat tadi. Tapi tah, malas lak. He. Name pun budak Melayu kan.. =p

Hari ni ade registration besar-besaran sebenarnye kat CAC. Register wireless. UIA sekarang dah ada wireless seluruh kampus. Kecuali mahallah, yang dengar kate bulan September ni akan ade jugak. So derang buat briefing, dengan registration dekat CAC. Ramai orang. Siapa yang tak suke nak online kan. Wireless, kat mana-mana pulak tu dalam UIA boleh online. Tapi tatau kenape aku macam takde hati nak pegi registration. Aku takde selalu pun online wireless kat UIA. Nak online, aku ke GPCL, ke resource centre. Boleh je bawak laptop sendiri, cucuk wired internet kat situ. Tapi.. best jugakkan bleh online kat tepi-tepi.. duk bersile kat kaki lima, online.. macam selalu nampak dekat ITB dulu. Wuuuu.. pasni UIA jadi macam ITB la eh. Hu.


Heih.

Macam-macam dah berlaku. Semue berlalu dengan pantas. Aku tak sempat nak berbuat apa and settle down. Banyak gile. Penat. Dengan baju da bertimbun nak basuh tak sempat-sempat. Heih. Baru nak rilek-rilek sikit, teringat ade keje.. Alamak.. Kene buat.. Assignment. FYP lagi. Astronomy Club lagi. Malam kelmarin duk tido lambat, buat video show untuk mass gathering kelab esok malam. Heih. Lepas ni, bile da establish kelab betol-betol, nak suh apprentice jek ah wat sume bende. Malas dah.

Ngantuk dah. Tengah terpegun nengok budak master kat depan nih. Tengah draw kat CATIA, lawa gile. Siap ade orang sume. Aaaa.. ternganga. Aaaa.. hisk. Da la semua orang yang masuk lab ni tanye 'Da g register wireless?' Hisk. Hisk. Ye la ye la. Gi lah. Nengok dulu. Jom.

Selasa, Julai 22, 2008

Juan Dah Kahwin

Juan yang sebilik dengan aku sejak first sem matric dah kahwin Sabtu lepas.
Dengan Nadiah yang dah dikapel sejak final sem kat matric.
Juan yang cume 3 sem panjang je setakat ni tak sebilik dengan aku dah kahwin Sabtu lepas.
Dengan Nadiah yang aku dah kenal sejak first year dekat main campus.
Juan yang dari sekolah rendah, sekolah menengah, matric, department dekat universiti, sume sekali sama dengan aku, dah kahwin Sabtu lepas.
Dengan Nadiah yang sekolah agama maahad jugak macam juan dengan aku, tapi maahad lain.
Juan yang suh aku jadi MC time die kahwin tapi aku tak nak, dah kahwin Sabtu lepas.
Dengan Nadiah yang pujuk aku jadik jugak MC time die kahwin, last-last aku nak jugak.
Haha.
Dasat ah majlis korang.
Grand gile.
Keren.
Tahniah Juan.
Tahniah Nadiah.
Semoga cepat-cepat la dapat anak.
Haha.
Datang kelas cepat woi!
Jangan biarkan tangan ko da abes inai baru ko nak datang kelas!

Selamat pengantin baru jua[n]adiah!






Kawan aku dah kawen. Huhu. Pelik gile nengok. Da la due-due aku kenal rapat. Haha. Dasat-dasat. Tahniah! Tahniah! Selamat!

Sabtu, Julai 05, 2008

=)

Balik umah Angah jap lagi.
Selamat tinggal UPM.
Terime kasih banyak housemet USM.
Selamat tinggal UUP.
Terima kasih banyak diberi peluang.

Isnin nak g Sabah
Sorang2.
Hu.
First time.
Huhu.
Ala.. ade orang dulu sorang-sorang naik flight NZ-Singapore kan. Rilek je. Hehe.
Jum!

Dengan nama Allah!
The Training at Police Air Unit: Day Finale
Friday, 040608
1530 hrs
Hangar
BBQ, celebrating going-to-be-transfered Kpl. Eliza, police course graduates and 16 practical students


The BBQ. Wuuh. Kambing golek. Can never be found anywhere else (not even here, the picture can not be uploaded because it is sooo super tasty nak nasty. Hehe). And some hundreds pieces of chiken marinated with just nice spices. Wah. Meleleh air liur.





The certificate. 11 weeks of working cum training cum learning. LAE, you'd never find a better place to collect work schedule than here. Received the cert from ACP Hishamuddin, Deputy Air Commander (Engineering)



The 'going-to-be-disposed' Cessna 206. Hehe



Isn't it sophisticated? I always admire those people who did build the complicated system of helicopter. Malays said it is 'gah'. Imagine how much Bigger the Creator of the people is. In pic, hehe. See who is hugging me on my hips. He's Haji Salim. He is the actual living first Malay to have a license aircraft engineer. The very first Malay. Yet his service still in need til now. Proud to know him.




Can you see the aircraft behind us? Hehe. Its the aircraft we fly in during Ops Pantai Barat.
'10 weeks of training!!! (plus 1 week)' hehe.




Who can ever forget our rest area. The most popular area. Hehe.




My final day as trainee in the Unit. Everyday we signed out as soon as 4.30 pm. Today, its almost six. Huhu! We ended up in heavy traffic jam (our very first time stuck in it), not knowing that there's traffic jam after 5.30 pm. Hehe.







Selasa, Julai 01, 2008

Banyak Keje?

Senarai Untuk Dibuat (To Do List)

1. Report praktikal
2. Selesaikan masalah bilik mahallah (yang tak bape masalah sangat, aku je yang cari pasal)
3. Be ready untuk trip ke Sabah
4. Kemas baju dan barang-barang dekat rumah tumpangan UPM ni
5. Balik Muar
6. Persiapan jadi DJ untuk majlis kahwin JuaNadiah







Terima kasih yang kasik tumpang sebulan dekat UPM. Semoga Allah membalas budi baik. Amin.


Ahad, Jun 29, 2008

Pernahkah Anda Mengambil Gambar Rumah Anda dari Udara?

Ops Pantai Barat
Waktu: Dirahsiakan
Laluan: Dirahsiakan

























Rabu, Jun 25, 2008

'The Haram Police'



'I keep the mistakes as the reminder for myself. So I remember that no matter how successful I'd become, I have false like everyone else. And there's always room for improvement,'

Ahad, Jun 22, 2008

Senyum

Lame aku tak rase orang senyum kat aku. Senyum yang ikhlas dari hati yang memang dia nak senyum kat aku. Solat jemaah Maghrib kat masjid hari tu, lepas selesai solat, bersalaman. Senyum kesemuanya yang bersalaman dengan aku. Terase bahagia sangat walaupun senyum itu sekejap je. Sememangnya senyum tu memainkan peranan. Walopun die dari orang yang tak kite kenal. Senyuman mereka sedikit sebanyak meredekan hati kita yang mungkin tengah risau, ataupun susah hato mase tu.

Orang kate aku susah nak senyum. Muka asek muke garang je (kecuali dalam gambar. Hehe). 'Senyyuuumm lah sikit..' selalu aku dapat ayat macam tu. Hehe. Ye, ye. Aku sentiasa senyum lepas ni. Bagus senyum ni untuk diri kita juga. Terapi pada muka kita. Korang mesti tau kan, yang bila senyum tu, otot pada mulut kita lagi banyak bergerak dari masa kita bercakap. Senyum! Senyum!


Senyum

Senyum seindah suria
Yang membawa cahya
Senyumlah dari hati
Duniamu berseri

Senyum umpama titian
Dalam kehidupan
Kau tersenyum ku tersenyum
Kemesraan menguntum

Senyum... kepada semua
Senyumanmu amatlah berharga
Senyum... membahagiakan
Dengan senyuman terjalinlah
Ikatan...


Siapa yang tak ingat dengan lagu ni yang selalu keluar dekat RTM dulu. Nostalgik. Hehe. Selain dari aku nyanyi sendiri lagu ni, last sekali aku denga lagu ni adalah masa form 4. Masa tu ada pertandingan-pertandingan sempena sambutan Maal Hijrah di Muar. Ada syarahan, ada berzanji, ada nasyid. Buat dekat Sek. Tengku Mahmud Iskandar. Da selesai bertanding syarahan, aku gi nengok-nengok pulak pertandingan nasyid. Masa tu Sekolah Sains tengah perform. Lagu ni lah. Lagu senyum. Buat style acapella. Hehe. Sedap. Suka. Lepas tu, aku nyanyi je lagu tu sorang-sorang, terbawak-bawak sampai ke sekolah sendiri. Hehe.

Huh. Nostalgik aku sekarang ni. Semalam sepanjang hari menghadap laptop. Bukannya siapkan presentation yg nak dipresent minggu depan ni, (siapkan la jgk sikit-sikit, due tige slide) tapi duk menghadap friendster. Kumpul balik kawan-kawan friendster lama. Akaun lama da delete. So buat baru. Cari balik kawan lama. Wah. Dalam 24 jam sejak semalam, dapat kumpul 30 orang. Hu. Rase.. tatau nak cakap rase ape bile nengok friendster-friendster member lame. Ade jugak hikmahnya ye akaun lame aku kene delete. Kalo tak kene delete, kompem aku ta bukak balik friendster orang lain. Hu. Member-member lama. Member sekolah. Member chatting. Ada yang tengah buat master. Ade yang da tunang, kawen. Hu. Lepas tu main-main komen plak. Dulu aku kutuk2 orang yang main komen tu, amende la, cam tak berfaedah je. Hehe. Tapi semalam bile da berbalas komen... best la plak kan. Hehe.

Ah. Kita lupakan semua ini sementara. Ada presentation nak disiapkan. Buat penat je aku pinjam buku banyak-banyak tapi tak baca. Jom. Baca sikit-sikit. Yang penting faham. Lepas tu siapkan slide. Jom!

Rindu orang yang tengah jalan dekat South... Jalan baik-baik.. =) senyum selalu..

'Senyum.. membahagiakan'

Jumaat, Jun 20, 2008

Selasa, Jun 17, 2008

Aku dan Dia

Tiap-tiap kali kita rasa susah hati, risau, tak selesa, mesti kita pergi pada Dia kan? Minta doa, mohon ketenangan dari Dia. Dia Maha Pengasih dan Maha Mengasihani. Tapi apakah time susah-susah je kite pergi pada Dia? Ataupun time gembire-gembire, macam dapat result bagus, pastu kite bersyukur pada Dia, and thats it? Time-time lain? Time-time kita bese-bese je? Kita pergi pada Dia tak?

Aku kurang. Baru ni rasa susah hati. Risau. Sedih. Aku pergi pada Dia. Dah 2 minggu aku duduk UPM, baru time tu aku pergi Masjid UPM yang sekangkang kera je dari bilik aku. Solat. Sujud. Memuji Kebesaran Dia. Mohon ketenangan dari Dia. Baru tu aku cari Dia. Bukan selame ni tak solat, tapi, adakah aku ingat Dia setiap masa? He sent us to this world only to worship him. Adakah kita hanya mengingati dia time kita susah dan senang sahaja? Ataupun kita ingat Dia tak kira apa-apa masa sekalipun. . .




Masjid UPM. Pertama kali aku pergi dulu, Januari 2007, bersama-sama rombongan dari ITB. Ade kenangan tersendiri. Mase tu aku cakap kat Adam, ketua rombongan ITB 'Jangan lupa ya Adam, pesen sama temen-temennya minta cepat dikit kita di sini, kita kesuntukan masa'. Lepas tu die terus cakap kat kawan-kawan kat kiri kanan dia, 'Cepat dikit.. ikotin katanya Azimin ini..' Aku tersenyum. Tapi lepas tu die cakap kat aku 'Oh Azimin, minta tolong dibilang sama temen-temenku yang lain ya?'. Siot je. Aku baru suh die. Die ingat aku sape nak carik sorang-sorang kawan die yang 80 orang tgh berkeliaran kat masjid tu. Tapi aku jawab 'Oh? Ok, ok'. Heh. Aku susah sangat kate 'no'. Ataupun senang sangat kate 'yes'. Ah, itu isu lain.

Cantik Masjid UPM. Futuristik binaan dia. Yang belajar akitek, cek la kat internet, unik bangunan masjid ni. Tapi yang penting, kat situ lah kite berinteraksi dengan Dia. Dia suka kalau kita berinteraksi dengan Dia. Jadi, selalulah, berebutlah untuk communicate dengan Dia. Nanti nak ajak kawan-kawan bilik solat dekat Masjid UPM ni jugak. Lama tak solat jemaah di masjid, dengar kuliah lepas solat, duduk, bertafakur lepas solat. Jum!

Sabtu, Jun 14, 2008

Pucuk Dicita Ulam Mendatang

Ari tu, time time MAS tengah buat promotion 1 juta tempat duduk free ke destinasi domestik, Tim terus sms aku 'Jimin, mai la datang Sabah. Ajak kawan-kawan jalan sini. Leh duduk umah saye. Saye leh sediekan tentatif seminggu jalan Sabah'. Aku memang suke jalan jalan nih. Ajak sume kawan yang berpotensi nak g. Tapi malangnye, sume berminat, tapi takde duet la, takde mase la. Sigh.

Abang sms plak tak lame lepas tu. 'Azi bile cuti? Jum la datang Miri. Ayah datang jugak nanti. Abang book kan tiket'. Malangnye, cuti aku tak kene dengan time Ayah nak g Miri nengok Abang. Sigh.

Khamis ari tu Munzir tepon aku. Ko nak gi Sabah? Die tanye. Eh, nak! Rupenye plan sejak lebih setahun dulu nak buat trip ke Ethiopia, yang dah bertukar-tukar tempat - ke India lah, ke Bangkok lah sebab kurang budget, akhirnye berakhir dengan pegi ke Sabah 5-13 Julai nih. Aku yang tarik diri time nak ke Ethiopia lagi (disisihkan sebenarnye, sebab komitmen sikit. Hehe) kini diajak kembali untuk join same. The more, the merrier kan? The more people, the cheaper it will be kan? Mahal. Tapi. Bile lagi nak gi kan. Harap-harap leh kurang harge lagi.
Yang aku ketheul tentang Bandung
3 kali naik angkut
3 kali jatuh cinta

Pernah nak beli tshirt bandung yang ade tertera ayat kat atas nih. Design die pun mcam lawa. Kirun pun cakap 'Eh bli do. Bli bli. Smart gile'. Tapi baju tu kecik tak ingat. Fit. Tak suke ah baju fit fit. Ingat nak amek gamba design baju tu dengan ayat die yang atas nih. Tapi sampai la last day kat sane terlupe nak amek gambar.

Rupenye dekat Kuala Lumpur pun nak masuk kali ketiga nak jatuh cinta...

Khamis, Jun 12, 2008

EIT Oh EIT

Ade lagi kurang 3 minggu nak habiskan EIT.
Ape yang da aku dapat dari 8 minggu nih?
Ilmu maintenance kapal terbang yang terbentang luas kat sini belom habis aku tuai
Dan mungkin takkan habis nak tuai semua
Dunia pekerjaan yang menyeronokkan
Segala perangai manusia ada depan mata
Yang elok
Yang tak berape nak elok
Yang sangat teruk pun ade
Segala pengurusan organisasi aku belajar
Yang bagus
Yang berserabut pun ada
Tapi yang paling berharga
Adalah ilmu yang aku dapat dekat sini
Sana sini kat tempat kerja ade ilmu
Tinggal carik tak carik je
Antare nak dengan tak nak je
'Aku sughuh nko belajooooor' Tuan Sulaiman selalu cakap kat kiteorang dengan loghat Muo die yang pekat
'Nko.. nko buat ape nih? Ha? Nko.. Nko taaauu ke amendee yang nko buat ni? Ha? Nko cek tak kat manual tu amende yang nko buat nih? Ha? Kang kalo aku tanye nko tak dapat jawab. Haa.. Cemaaaanee ni ko nak jadik engineer'
Nasihat dari Tuan Sulaiman, Tuan Yazid, (to name a few) dan ramai lagi tak henti henti menrjah ke telinga kami
Walaupun sedikit harsh
Biasa la kan
Polis
Semalam
Semalam Najib budak MIAT ajak aku buat surat
Surat untuk minta kebenaran Polis nak ikot pegi join operasi naik kapal terbang
'Ko letak la name ko dalam surat kiteorang' baik orang nya Najib
Lepas tu serahkan pade Tuan Yazid, Ketua Jurutera Pengkalan Semenanjung
'Aku.. Aku setuju korang sume nak ikot. Bagus. Walopun ko sume kene bayo sendiri hotel, mahal jugak tu. Semalam dalam 120inggit. Biasenye 2 malam. Kongsi berdua ke. Sorang da 120 inggit. Makan lagi. Mau dekat 200 jugak. Tapi, bagi aku, bagus. Ko nak bayo pengalaman naik kapal dengan 200? Tak dapat.. ko tau? Ko bayo 500inggit nak naik kapal kite nih pun tak dapat. Pegi pegi. Aku memang galakkan. Nanti aku forward surat ni kat Perancang,' Tuan Yazid cakap.
Dr Raed nanti yang datang evaluate aku
Aku dah emel tapi die lom balas
Mungkin die tak dpt emel aku
Kene tepon die nih tanye bile nak datang
Ala risaunye nak present ape tatau
Sekian EIT Oh EIT

Sabtu, Mei 24, 2008

Aku suka dengan satu cerite Ustaz Hasrizal ni (aku memang suke banyak bende yang Ustaz Hasrizal cakap, especially analogi-analogi dia yang best tu). Cerita pasal mengawal kemarahan. Dalam cerita yang die sebut di kuliah Maghrib dekat Surau An Naim, Wangsa Maju Khamis ari tu, Ustaz quote daripada kisah satu orang Mat Salleh ni, penulis. Sape tah name Mat Salleh tu, tak ingat. Biarlah kita tahu dalam posting ni, name Mat Salleh tu Bob.

Satu hari Bob ni balik rumah dari tempat kerja. Dia bukak-bukak je pintu, anak kecik die, Bobby (umo dalam 3,4 tahun) cepat-cepat meluru pada Bob, lepas tu cakap 'Daddy, I'm a hardworking man!'.

Bob da pelik da. Apehal pulak anak aku ni kan. Lepas tu die tanye isteri dia, Jamie (bukan name sebenar) 'Apehal dengan anak kita, Jamie?'. Maka, Jamie pun bercerita...

'Tadi.. Masa saye tengah basuh pinggan kat dapur, si Bobby ni pergi angkat pinggan-pinggan kotor, letak atas lantai dapur, lepas tu, die pegi curah kan air kat atas pinggan-pinggan tu. Lepas tu Abang nak tau? Abessss sume kotoran dari pinggan-pinggan tu melimpah-limpah sekali dengan air kat atas lantai dapur..'

Jamie mule-mule nak marah sangat pada Bobby. Tapi Jamie die tekan pause dulu. Die bersabar dulu. Lepas tu die tanye Bobby, 'Bobby, Bobby. Kenape Bobby buat macam ni?'

'Bobby nak tolong Mama basuh pinggan,'

'Kenape Bobby letak pinggan-pinggan ni sume atas lantai. Kenape basuh atas lantai?'

'Sebab Bobby tak sampai nak basuh kat sinki,'

'Oooo.. Ok. Lain kali kalau nak tolong Mama, Bobby cakap kat Mama dulu tau? Nanti Mama kasik kerusi so that Bobby boleh sampai kat sinki. Boleh? You are a hardworking man! Good!' kata Jamie sambil peluk anak dia tu.

See? Kan? Nampak tak? Ramai antara kita yang selalunya akan marah bila nengok mcam dalam cite nih, pinggan sepah-sepah abes sume kotor atas lantai. Kan? Cuba bila kita nampak kehuru-haraan tu, kita tekan butang pause dulu, kite tahan dulu marah kita. Kalau Jamie terus marah anak dia, mesti Jamie lagi bodoh dari anak dia sebab anak die ade alasan basuh atas lantai sebab tak sampai nak basuh kat sinki. Haha.

Rasulullah pun ade bersabda, 'Yang dikatakan kuat itu bukan lah orang yang jaguh bergaduh, yang dikatakan kuat itu adalah orang yang pandai mengawal dirinya ketika marah,'

Ustaz Hasrizal boleh dilawati di blognya SaifulIslam.com

Sabtu, Mei 17, 2008

Next stop, Bristol?

Best jugak ye keje kat UUP ni? Alhamdulillah. Sebelum start prektikel ari tu, ade jugak Gucha cite die ade member die prektikel kat UUP taun lepas sekali dengan die. 'Ok la keje situ.. sebab takde keje. Datang pagi-pagi, lepas tu boleh cabut pergi KLCC, petang nak balik, tunjuk muke kat ofis, lepas tu boleh balik. Derang tak kisah pun,' Gucha cite dengan lenggok Singh die. Kawan-kawan aku yang lain mule la takut-takutkan aku 'Abes kalo takde keje, ko nak tules ape dalam report ko? Abes la ko do.. Abes la..'. Siot je. Da la aku sorang je yang pergi UUP.

Tapi sebaliknye, aku jumpe macam-macam bende dekat UUP nih. Mule-mule memang la rase cam takut-takut je masuk, memikirkan aku takde geng (yet) kat situ. Takut kene buli ke ape ke ngan abang-abang polis nih (walaupun aku laki. Heh). Tapi lame-lame, aku jumpe tempat yang paling banyak aku belajar dalam mase yang singkat, baru 5 minggu keje sini.

Dekat sini, macam cite dulu, ade 13 orang LAE, termasuk dari SAS. Rase respek + takut ngan derang. Takut time kalo derang tanye soklan. Isk. Setakat ni, LAE-LAE dari polis, sebok. So banyak bercampur dengan LAE dari SAS. Macam Tuan Fakhrul, LAE avionics yang banyak telah menguji aku.

'Haa, Mi.. (Min untuk loghat Kelantan), ko bace wiring diagram ni, lepas tu ko cite kat aku'.

'Haa, Mi.. ko carik ape die PCB. Ko gi carik kat dalam Maintenance Manual. Jap lagi kite bincang,'

'Haa, Mi.. tunggu jap sini, aku ade nak kasik ko soklan, tunggu kejap. Kang aku balik,' Lepas tu die tak balik-balik pun kat aku, tanye soklan. Hehe.

Banyak jugak die mengajar aku. Contoh, kalo aku tak dapat jawab soklan die, die terangkan kat aku satu-satu. Terangkan kat kami sampai kami puas hati.

Antara lain, En. Ramzan, Chief Engineer SAS. Kalo nengok die, cam tak caye je die gaji RM 24,000. Muke cam orang kerje kampung je. Tapi tu lah, 2 minggu lepas die baru balik dari Frankfurt. Khamis baru ni ari tu die da fly g London pulak. Kalo baru kenal die, mesti banyak yang nyampah nengok die. Sebab die nampak selalu berlagak. 'Ko tak layak jadik engineer. Haha. Ni yang best jadik engineer ni, sebab boleh kutuk orang yang bukan engineer,' pernah aku dengo die cakap cam tu kat Najib. Huhu. Tak berapi Najib dibuatnye. Tapi tu lah (lagi), die cakap, die berlagak, sumenye nak bakar semangat, especially kat student-student MIAT yang memang semuenye dalam jalan nak jadik LAE.

En. Ramzan banyak da cakap kat aku, explain semuenye pasal mase depan aku mase aku ikot die pergi renew lesen LAE die dekat DCA Putrajaya.

'Kalau macam korang nih.. lebih kepade design.. Heh. Cemane nak kuar nanti keje? Malaysia bukan ade pun design. Bukan I tak percaye Malaysia boleh buat satu (kapal terbang), tapi berape lame kalo nak start from scratch? Lagi pun, cube nengok macam once dulu, orang tak nak beli barang yang 'made in China' sebab orang tau takde quality. Dalam aviation, cube ade satu heli yang 'made in Malaysia?', you ingat orang nak beli ke? Market tu kene ade, tak gune boleh buat je tapi tak boleh nak jual..'

'So, ape yang boleh you buat lepas ni, is find the best way to be LAE. Yeh? Sebab Malaysia sekarang ni memang focus pade MRO (maintenance, repair and overhaul). Takde design-design nih. I da bape kali argue dengan professor-professor you all ni (merujuk kepade lecturer UPM, UTM yang sebelum ni die pernah cite), ubah la silibes yang ade skang ni, ubah pade maintenance. Tapi derang sebok nak design jugak. Humph! Tapi cam ni lah, you lepas ni you carik jalan nak jadik LAE..'

'Kalo macam you ni umor berape? 23? 23 ni da lambat da kalo nak masuk Junior Techinichan kat MAS. Junior Tech tu patut time umur 18, ha, time tu sedap masuk. Boleh nak masuk jugak, tapi lame la nak sampai ke LAE. Nak masuk MIAT pun lame, kene abeskan 3 taun kat MIAT. So kalo macam you nih... Hem.. You pergi je Bristol. Die ade satu universiti, I tak igt name die, tapi memang bagus la. You pergi sane lepas you dapat degree nih, you transfer credit dekat sane, untung-untung you boleh abes within a year aje. Bayar dalam RM 120,000, buat bank loan you belajar setahun kat sane. Lepas tu jawab exam BCAR dekat sane (British Civil Aviation Regulation which allegedly to be easier than Malaysian), dapat LWTR (License Without Type-Rating), balik Malaysia. Time tu orang sume da berebut-rebut kat you sebab da ade lesen, kat Malaysia memang sangat memerlukan LAE. Bile da masuk mane-mane, MAS ke Air Asia ke, dapat gaji RM 6,000, tu memang gaji starting, nanti company hantar you pergi buat Type Rating, Boeing 737 ke, Airbus 320 ke. Then lepas tu you da gaji at least RM 10,000. Time tu you bayar la balik bank loan you RM120,000 tu bulan-bulan. See? You see?'

Cemane? Desinging? Maintenance? Takkan nak sie-siekan thesis paper aku time second year dulu 'Aircraft Industry Should be Developed in Malaysia' yang mengambil contoh industri tu dekat Indonesia. Heh. Tu yang banyak student aerospace yang akhirnye keluar bidang terus time keje.

Next stop, Bristol? Sesungguhnya Dia lah yang Al-Knowing dengan ape yang terbaik untuk kita.

Tamat minggu kelima di UUP. Alhamdulillah. Ade lagi 6 minggu.

Khamis, Mei 15, 2008

Being A Star For Yourselves

Kita menyanjung personaliti-personaliti yang hebat. Kita menjulang artis-artis yang menyerlah. Kita memandang tinggi dekat orang yang terror, power, sume-sume yang best lah. Mereka semua dianggap 'star' oleh kite. Bintang. Bintang yang menyinar yang kite kagum nengok.

Tapi, adakah kita star pada diri kite sendiri?

Apa-apa yang kita buat, tak kire kalau kite belajar ke, kite bekerje ke, pertama, dedicate lah dengan ikhlas apa yang kita buat tu kerana Dia. Kedua, dedicate kan apa yang kita buat tu untuk kita. Kita buat yang terbaik, sampai kite puas hati. Be a star untuk diri kite sendiri. Buat yang hebat. Tak payah buat sebab nak tunjuk dekat orang lain. Tak payah buat sebab semate-mate nak dapat markah tinggi je pastu lupe terus. Tapi kite wat untuk diri kite. Wat yang terbaik untuk jadik star pade diri kite sendiri.

Biarlah orang lain menyanjung-nyanjung artis bintang kegemaran derang. Kita, kita sanjunglah diri kita, bila kita da berusehe untuk buat kerja kite, yang terbaik. Jadi bintang untuk diri sendiri.

Jumaat, Mei 09, 2008

MIAT, MAS dan UPM

Minggu ke-4 latihan industri minggu ini dilengkapkan dengan kunjungan ke MIAT (Malaysian Institute of Aviation Technology - institut yang concern dengan aircraft maintenance) dekat Dengkil. Ada Aerospace Exhibition kat sane. Ada macam-macam, pameran kapal-kapal terbang yang MIAT ade, ade demonstrasi-demonstrasi sikit kot, ade aktiviti tour Putrajaya naik helikopter, ade aktiviti untuk budak-budak sekolah, ade pameran kerjaya jugak.

Pagi tadi dekat UUP tu, mase tengah ganti roller pintu pade kapal terbang Pilatus kat lapangan terbang tu, nampak sibuk airport Sungai Besi tu. Lebih kurang dalam masa setengah jam nak pasang roller tu, bertubi-tubi helikopter Polis turun, naik, dekat situ. Lepas tusilih berganti dengan heli Dolphin milik Bomba yang sibuk training hover dekat situ jugak. Terase kuat angin menghempas badan tempias dari heli-heli dekat lapangan tuh. Terase ralat sangat-sangat tak amek video time tu. Sayang betul. Dekat gile, depan mata je heli turun naik. Ade kapal terbang Piper jugak prektis situ, milik Royal Selangor Flying Club.

Tengahari tu Encik Adam dari SAS ajak pegi MIAT nengok exhibition. Besar hangar MIAT ade, penuh dengan macam-macam kapal terbang termasuk Boeing 737 ade due buah dalam tuh. Beso tak beso. Bisnes jet pu ade 5, 6 buah. Hisk. UIA takde satu pun? Hehe.

Takde ape yang menarik sangat pun sebenarnye. Nak tour dengan heli pun kene bayo sorang RM 100. Kalo sape-sape yang banyak duet nak naik heli pusing2 Putrajaya, boleh la ke MIAT sampai Ahad nih. Yang cambest bagi aku hanyelah pameran kerjaya yang ade dekat hall MIAT. Sebab susah nak jumpe pameran kerjaya yang 100% adalah dari industri penerbangan, or at least 80% la kot. Kat career fair kat KLCC ari tu pun ade 1 je company aviation.

Of all the exhibitors there, due booth yg menarik minat aku, MAS dengan UPM. Dekat MAS, aku tanye pasal LAE, ape jalan yang boleh aku amek nak jadik LAE untuk MAS yang bergaji sekitar RM 20,000 tu. Memag.. Memang jauh perjalanannya. Kene pergi kursus 2 tahun. Kene kumpul pengalaman 3 tahun. Pastu baru boleh amek exam. Macam yang aku dengar hari-hari dekat UUP, kisah berulang kali, exam LAE adalh susah. Dan susah. Tu je. 19 kali amek exam tu kire biasa lah.

Next one is UPM. ade 3 orang lecturer jage dekat situ. Tak boleh lepaskan peluang tanya kerjaya RA dekat situ. Dr. Faizal semangat terangkan kat aku step yang aku boleh amek. Apply je dengan kontek mane-mane lecturer yang kite minat dengan projek mereka. RA ni untung, gaji dapat, belajar master pun dapat, silap-silap leh free je buat master, gune GRU ke GRA.. graduates research ape tah. 'Tapi boleh ke lepas jadik RA kat UPM ni, saye nak further on jadik lecturer ke.. boleh?' (teragak-agak Dr Faizal nak jawab) '... Memang ade peluang kalo nak further jadik staff kami terus.. tapi tu lah, jadik RA dulu ape-ape hal pun'. Hehe.

So, mane hale tuju aku? Maintenance? Research? Ntah lah...

Rabu, Mei 07, 2008

Ibu

Semasa hari kedua aku prektikel dekat UUP, pukul 8.15 pagi di bilik rehat. Bebudak MIAT tengah makan kat kantin. Aku malas nak makan, terus ke bilik rehat. Takde wat ape pun, belek-belek notes mekanik yang ade dekat situ. Tak lame lepas tu, mak cik cleaner sorang ni masuk...

'Baru lagi ke kat sini?'

'A ah, baru semalam masuk, cik, prektikel 3 bulan sini,'

'Ooo.. dari mane ni?'

'Saye? Saye dari UIA.. Engineering aerospace, cik,'

'Oo.. UIA? Anak cik ade jugak amek engineering sorang, die skang ni kat UPNM..' mak cik memulekan cerite. Berseri-seri muke die cerite.

'Anak cik die amek ape tu? Sibil? Civil engineering..'

'Oo ye ke mak cik? Bagus tu masuk UPNM.. Denga cite dapat elaun sbulan seribu,'

'A ah.. baguuss anak cik tu. Da die minat nak masuk situ. Dulu die SPM kat Teknik KL die dapat 10A. Bagus die tu.. hehe'

'Yeh makcik? Waaa.. tere..'

'A ah.. Baguss die. Ari tu die pegi Sabah. Sebab die dapat pointer lebih 3.5..'

'Yeh mak cik? Anugerah Dekan la eh?'

'A ah. Dekan. Bagus die.. Hehe.. Bagus..'

Mak cik tu pun keluar dari bilik tu lepas keje-keje menyapu die selesai.

Mak mane la kan yang tak bangga kalau anak dia berjaya. Bangga betul mak cik tu cite pasal anak dia. Tadi, hari ni, lepas solat Asar mase pakai boot balik, aku dengan Ijel nampak makcik tu. Aku tegur mak cik tu...

'Cik..' sambil senyum aku tegur.

'Eh.. ye.. ye.. Hehe,' Suke gelak mak cik nih.

'Ni kenape ade tande dekat bahu ni? Warne ungu ape? Merah ni ape?'

'Ni tande universiti mak cik. Saye ungu dari USM, yang die ni merah, UIA,' Ijel bukak cite. Ijel tak pernah cakap dengan mak cik tu.

'Ooo.. ye ke? Anak mak cik belajar kat UPNM..' mak cik tu bukak cite dengan Ijel.

Aku yang mase tu da siap pakai boot minta diri jalan dulu g sambung keje, dan aku tau, mesti mak cik tu cite pasal anak die kat Ijel. Hehe

Selamat Hari Ibu. Hargailah ibu anda.

Khamis, April 24, 2008

Bismillah

Lame eh da tak tules. Aku (macam bese,) promote suh kawan2 aku bace blog aku nih, Zuhdi balas balik kat aku, 'Ah, ko tak penah update blog ko. Buat ape aku bukak. Aku sebagai 'pembaca' blog ko da betahun-tahun ni kecewe ko tau tak nengok ko tak update. Malas da aku nak bukak blog ko lagi,'

Hehehehe. Rilek. Rilek. Tenang aja.

Baiklah. Mulekan bercerite (dan mungkin satu cite ni aje nak cite) dengan kisah EIT, engineering industrial training aku kat Unit Udara Polis, UUP, sg besi.

UUP. Belum pernah lagi ade student dari UIA yang prektikel kat sini. Aku orang yang pertama. Ramai orang keje situ tanye 'UIA ade aerospace?'. Soalan common. Even ade yang tanye 'UIA ade engineering?'. Hehe.

Seronok kerja dekat sini. Mula-mula time 1st, 2nd day tu memang terase kekok lagi dengan environment hangar polis tu yang sentiasa sebok. Tapi lama-lama, alhamdulillah, dengan assistance dari dak2 MIAT 4 orang yang prektikel kat situ jugak (derang da 3 bulan kat situ, and have another 3 more months), boleh la go through well everyday kat hangar tu. Tiap-tiap hari kenal orang baru. Tiap-tiap hari dapat kawan baru. 'Slow-slow' orang situ selalu cakap kat aku bila nengok aku sorang-sorang try nak cope ngan keje. Hehe.

Banyak bende yang aku belajar dekat UUP ni setakat da 2minggu dekat sini. Terutamanya knowledge pasal maintenance yang memang tak disentuh sikit pun kat UIA (Aerospace UIA banyak belajar pasal designing je). Seronok. Walaupun kadang-kadang kene buli. Kadang-kadang kene 'tiow' dengan engineer-engineer kat sane, tapi banyak input engineering dapat masuk dalam kepale. One thing yang aku tak expect sbelum masuk UUP ni, kat sini ade ramai engineer. Bukan. Kat sini ade ramai Licensed Aircraft Engineer, LAE. LAE tu ape? LAE tu orang yang bertanggungjawab mereleasekan sesebuah aircraft untuk terbang dengan selamat. Bergaji sekurang-kurangnya RM 15,000 sebulan. Isk. Dasat. Ade 13 orang LAE kat UUP, temasuk some from SAS, company luar yang handle helikopter UUP. Nak jadik LAE senang ke? Kat UUP ni aku didedahkan dengan jalan yang diambil oleh sume LAE tu. Kene kumpul experience hands-on dengan kapal terbang selama 6 bulan. Kne ade training and kursus 3 tahun pasal maintenance kapal terbang. Pastu yang paling susah kene amek exam lesen. Sangat susah untuk carik LAE yang lulus exam tu dengan sekali try je. Most of them took the exam at least 8-10 times to pass since memang dekat malaysia, undang-undang terbang adalah paling ketat kat dunia. Tapi, bile da jadik LAE, ko tanye je ape2 soalan pasal kapal terbang, sume macam soalan '2+2 berape?' je bagi derang. Dasat. Memang respek ah.

Nak cite pasal experience aku setakat ni da belajar pasal ape, kat UUP ade 10 buah aircraft. 3 buah Pilatus PC6 (2 crews, 6 passengers), 2 buah Cessna Caravan (2 crews, 6 passengers, larger cargo area), 1 buah Cessna 172 (2 crews, 2 passengers), 4 buah helikopter jenis AS355 buatan Bell (2 crews, 4 passengers). Semua kapal terbang, UUP handle. Semua helikopter, ade syarikat luar tapi berpangkalan dengan UUP jugak, name SAS handle.

Setakat ni aku dah pernah join inspection pada Pilatus. Bukak belly kapal terbang, cek itu ini. Pernah join engine ground test kat Caravan. Tapi yang paling best, 500 hours inspection pade AS355 (inspection done when the aircraft have reached 500 hours of flight). Inspection ni memang kaw-kaw punye lah. Abes sume parts pade heli tu dicabut dan dicek. Blade. Engine. Gear box. Tail rotor. Tail shaft. Insrtument panel. Aku banyak belajar dekat sini. Syukur sebab UUP and SAS kasi peluang pade practical students untuk involve same2 dalam inspection tu. Bukak-bukak parts sume, check for corrosion pade parts, testing, calibrate, tuka parts baru, sume die kasik student buat dan belajar. Bagus sangat. Memang sangat berguna lah. Selama ni belajar kat universiti theoretically je, tak nampak pun ape yang belajar, kali ni sume ade depan mate. Tinggal nak tanye je pade technician ngan LAE.

Esok da genap 2 minggu dekat UUP. Harap lepas ni ade banyak lagi peluang untuk aku belajar lebih lagi kat UUP. Amin.

Selasa, April 01, 2008

Mari ke Menara KL dan Mengambil Gambar

Matahari nak terbenam.


Bangunan-bangunan pencakar langit seolah kotak-kotak kecil bertebaran di hamparan yang sangat luas. Besarnya alam ciptaan Dia. Allahuakbar


Matahari sedang membenam.



KLCC