Cari Blog Ini

Rabu, Jun 29, 2005



Aku dan lemek di kala malam. Depan Research Centre Building, ngadap sungai UIA. Last day duduk uia sebelum esoknye aku balik muo sampai la sekarang nih.. heh.



Gambar orang tu tgh ramming the sand during foundry kat workshop. Heh. Die tak puas hati gambo tak bleh keluar kat blog die. Tatau lah kenape tak boleh ye. Kadang2 boleh, kadang2 tak boleh. Isk.

Baru lepas isik borang scholar JPA. Siap da seme, alhamdulillah.. Tunggu result je yang tatau bile keluar.

Ahad, Jun 19, 2005

Rabu, Jun 15, 2005

Seorang Welder dan Sekeping Workpiece?

Once upon a time, there lived a welder far, far away in the woods of gombak. Everyday he wakes up in the morning and all he will do is nothing til the end of the day. Though he IS a welder, but he never touches his workpiece. Though he IS a welder, he himself doesn't sure wether he is ready enough to weld his workpiece. He likes to weld workpieces actually, but he doesn't like to grind whenever he do wrong on his welding. Its cliche. Welder is to weld. Not to grind. Why must a welder has to grind? He just has to weld and weld and weld. A welder too has to grind? Ain't that right? It ain't right! So, thats why he never touches his workpiece UNTIL that day comes. When that day has come, he became a hardworker that he worked from am to pm. His whole life of the day was at the workshop. His meal was steels. His drinks was molten weld. His entertainment was grinding. His music was grinding, too...


Takde rupe welder lansung. Ape tah yang aku buat... Malu aku! Ahaha..


Heh.

Abes dah kisah welding. Dah hantar semalam. Takde lagi dah kisah a welder and his workpiece. Exam workshop pun dah lepas. Workshop pun dah tutup hari ni. Tutup! Tutup!!!

Bukak pula kesah, 'an engineer with his transistors'. Tapi dah tutup jugak since lab test hari ni canceled! Takde lab test! Yey! Pastu bukak pulak kesah 'a student with his notes' since exam electronics ari sabtu ni.

Once upon a time, there live a student in the blocks of colleges, far, far away in gombak. Everyday he wakes up in the morning and all he will do is.. is.. is..

Isk.

Lapar. Nak gi makan. Jom makan!

Selasa, Jun 14, 2005

Bile firs, ain, nak miscal nih? Takkan tak bro adanan blom ade lagi? Pergi mane la plak bro adanan ni. Isk.. Dah tatau nak buat ape lagi kat comp lab dah ni. Macam nak memakse aku je gi balik workshop, duduk diam-diam kat situ, tunggu bro adanan baik-baik. Aargh!

Sab baru je datang jenguk aku kat comp lab. Padan ar tadi call aku tanye aku kat mane. Die kasik aku surat utk aku dari dean's office. Ade invitation retreat amende tah kat melake. Invitation, tapi ade fees, 30 inggit. Heh. Tapi kuliyah ade sponsor 55 inggit. 2 hari 1 malam, 30th and 31st july ni. Ni mesti tido resort uia kat melake ni, mestinye ah. Tapi, of all of the above, die bleh letak name aku 'Nur Azimin Elias' pade invitation letter tu. "Aku terperasan name ayah ko, pastu nengok name nur azimin, aku pun amek kan ah, hehe," sab sengih-sengih jek. Aaargh! Tak pernah seh aku diperlakukan sebegini... Kenape Nur? Kenape??

Dahla, malas nak tunggu lagi. Balik je la workshop. Duduk diam-diam, tunggu sampai bro adanan balik. Isk.
Welding Oh Welding!

Semalam satu hari suntuk buat welding. Dari pukul 10 pagi sampai pukul 10.30 malam buat welding (actually, yang lame tu buat grinding). Rase macam nak mati pun ade jugak. Penat giler. Welding asek tak jadik, tu yang kene grind balik welding tu, pastu buat baru. Welding tak penat. In fact, welding ni menyeronokkan. Macam best jek main-main welding tu. Tapi bile weld pada workpiece, tapi tak jadik, time tu yang rase macam malas gile nak grind! Dah ler ramai orang (semua dah berebut nak welding, grinding, nak antar workpiece before due 15 hb nih). Nak tunggu turn pun aku malas.

Tapi akhirnye siap jugak malam tadi! Yey! Nyesal gak tak ikot cakap budak-budak tu. Senang je rupenye yeh buat welding butt-joint? Isk232... tak sampai seminit pun aku buat dah siap. Sekali je grind. Tak cantek lagi welding aku buat tu sebenonye, ade lubang sikit. Tapi dah malas nak grind balik, malas nak welding balik. Malas nak pikir lagi dah! Ni pegi workshop pun semate-mate nak anto workpiece welding dengan report foundry baru siap pagi tadi (patutnye kene anto rabu last week.. hoho!). Technician welding, bro adanan takde pulak aku nak anto workpiece ni. Isk.

Cukup la 1 hari badan aku bau besi. Isk.

Electronics nye paper hari sabtu ni. Tak study ape pun lagi. Esok ade lab test electronics. Lab manual tak usek ape-ape pun lagi. Dah la, petang ni rilek-rilek layan soundtrack naruto (rilek???? ... penat wo workshop semalam.. hehe), malam study ah lab manual. Esok lepas lab test study electronics plak. Ade lagi 3 hari esok! Kalau pulun electronics hari-hari, waaah... tinggi nye cite-cite dan impian. Takpe, takpe, yakin boleh pulun electronics! Ganbate desu ne!! Pulun!!!! Study!!!

Jumaat, Jun 10, 2005

In front of the library, on the way to the mosque this afternoon, juan tak masal tanye aku.

"Jimin, kenape dah lame tak datang perpustakaan?"

Aku terkaget, tapi lepas tu aku paham. So aku pun jawab.

"Tak boleh belajar la..."

"Haha!.. sebijik siot! muke ko ade macam model tu la, hidung die same macam hidung ko.."

"Haha, ko nak cakap yang muke aku ni standard model la ni eh? Hahaha"

"Ha ah, kalo ko pakai tudung mesti rupe ko sebijik cam die... *laugh out loud*"

Haha! Kalo sesape tak nengok iklan Sunsilk yang baru tu lagi.. yang 1st two line tu la quote dalam iklan tu.. (tp 'jimin' tu takde la.. hehe). Iklan tu buat kat uia, dekat library uia. Cerita pasal sorang student pempuan studying at the library and suddenly she realised that there's a boy student studying not far in front of her. Everyday she study in the library, that cute boy will be there at the same place. And then, she reads some book telling about pati limau purut, pastu die balik die pakai syampoo tu. PAstu on the next day she came, mamat tu dah takde kat tempat bese die study. Esok nye pun takde lagi, esok nye lagi pun takde. Last-last, rindu. Pastu satu hari mase nak keluar dari library die ternampak mamat tu, pastu buku terjatuh, pastu mamat tu tolong angkat, pastu jalan same-same. Pastu tu la yang quote yang kat atas ni, "Kenape dah lame tak datang perpustakaan?" awek tu tanye. "Tak boleh belajar la..." mamat tu jawab showing that he also all this time was watching her, not studying in the library. Haha! Background music die lagu 'istimewa'. Best gak la iklan sunsilk kali ni.

ISTIMEWA


Tiada puisi atau lagu
Tiada potret tiada ragu
Yang dapat ku ilham seindah mu
Nyata kau satu dalam berjuta
Wahai jelita
Kau istimewa

Walau ku kembara sedunia
Walau ketemu ramai wanita
Nyata kau tiada tandingannya
Seikhlas hati aku menyinta
Kau istimewa
Teristimewa


Awek model tu lawa, lawa gile, comel nampak die pakai tudung. "Ni mesti dak uia ni.. tapi kenape tak penah jumpe eh muke die kat uia ni?". Balik-balik aku yang jumpe amar. erk.. bape kali dah terjumpe amar bulan nih. Heh. Apparently she's an outsider, not from uia. Mule-mule memang nak jadikkan student uia yang jadi model. Aku kenal pun budak tu, ade dalam friendlist kat friendster. Student laws, batch aku... kot? Tapi mase nak shooting tu, sister sorang ni pegi tunaikan umrah, so derang pun amek orang luar... macam yang juan citer... hehe.

Hehe. Pagi tadi dah jawab 1 paper final dah! Yey! Tinggal lagi 1 paper jerp! Yey! Soklan workshop tadi ade 30 jek, 24 soklan objektif, 6 soklan subjektif. Keluar soklan banyak pasal 1 topik yang aku tak cover, grinding. Apparently bukan aku sorang tak bace grinding, dak-dak ni pun cakap tak bace. Takpe.. takpe.. "Aku tak suke la bincang pasal soklan exam lepas jawab paper. Dah lepas tu lepas la" petet power siot cakap. Heh. Ye la tu petet. 7 hari lagi nak jawab paper electronics plak. Ganbate!! Ganbate datte bayo semue!! Hehe..

p/s - bagus eh skang ni iklan syampoo pun da banyak amek model bertudung. Sunsilk dah due kali. Pantene sekali..
Fuuhhh...Letih2. Registration yg telah berlaku start pukul 9.00 pg td. Aku yg telah pun mengagak komputer akan penuh datang seawal pukul 745 am td bersama Din and Napong. Bila masuk jee GPCL takde orang. Bagus ni. Duduk kat komputer depan terus log on. Aku sedikit cuak coz dlm internet venue utk register kat software lab. Tapi aku datang kat GPCL nie. Sambil menghirup udara segar pagi kat luar lab, tetiba aku nampak Ben datang. "Eh, awal ko farouq". ben menyapa aku. "Tapi kat software lab dah ramai tunggu". Mak aih.. Kalau aku pegi sana td, konfem tak dapat. Aku segera masuk ke dalam lab. Sambil tunggu time register, aku semak dulu jadual. Tak sampai 10 minit lab dah penuh dengan sisters. "Weh kita tiga orang jee brothers". Din gtau aku. Memang betul. Sisters dah penuh. lebih kurang pukul 830, zainal, zu, yazid datang. Pergi ke tempat aku. Aku berasa lega sekali lagi. Kalau tak book awal2 memang aku rasa tak dapat komputer.

Pukul 9.00am. Aku cuba masuk web register. Tak dapat lagi. Relak2. Belum lagi nie. Tetiba jee aku dengar satu lab tu kecoh. "Dah boleh!!. Dah boleh!!". Aku dengar jee terus tekan no matrik dgn pin no. Cuak siot. Aku terus masukkan no course code and section no. Kecoh giler dalam lab. Nak masukkan subjek core kelima-Drawing, tak dapat. "Cannot be allocated". Eh. Apakejadah ini semua. Nak kata section penuh tak jugak. Vacancies byk lg. register subjek lain. Cuba lagi. hampeh tol. Aku bagi laluan pada member aku. Fariz dgn amir masa tu baru sampai.

Pukul 10 pg. Aku still cuba masukkan subjek drawing. Bengang betol. Dah lebih spoloh kali aku cuba. Ada sister sorang tu dia bgtau aku."Core course maksimum 4 je". Laaaa.. Buat lawak betul. Ada ke patut camtue. Dalam buku, subjek first year first sem lebih 4. Apahal tak leh wat lak. Siot. Aku drop electronik. Aku add drawing. "Weh, kita gi wat manual jee laaa add subjek lain. Mana tau boleh", cadang Napong. Aku gi E1 terus masuk opis. Dah ramai rupenyer yg nak add subjek lain. "Sapa yg ada prob dgn add subjek sila tulis nama dgn no matrik". Kakak staff tu jerit kat luar. Aku terus tulis nama dgn subjek yg tak dapat add tue. Lega rasanya. Balik mahallah, makan, pastu balik bilik. Ingat nak stadi EC utk kuiz malam nie. Tapi katil kat sebelah tue memanggil2 aku jee.. Yela2 aku datang. Aku membaringkan badan aku dan terus lelapkan mata. -----------------Letihnyerr register

Khamis, Jun 09, 2005

Atas permintaan ramai (heh heh.. poyo ak?) terpakse lah aku blogging gak sebelum exam nih (exam esok! paper workshop, bacer blog fizah kate die soklan objektif, ade 40. Heh. Baru je tadi borak-borak ngan tun kat workshop, "kalo soklan objektif, best giler ah, kasik 60 soklan dlm mase sejam nak jawab pun bleh!". Haha. Hampeh, tak study ape pun lagi. Bile tah nak study. Tak sentuh langsung pun nota workshop yang aku curik dari usen hari tu. Hehe. Aku tak bayo pun lagi duet notes wokrshop kat ko ek usen, nanti ingatkan aku ah!

Ekceli, once again, aku tgh cabut dari buat workshop ni. Hehe. Still buat milling lagi. Ingatkan tak nak pegi workshop hari ni, tapi pagi tadi juan cam semangat jek nak pegi, aku pun ikot ah die (earlier this morning at 7.30 din dah kejut aku ajak pegi workshop, tapi aku rase cam malas nak pegi, hehe). Sampai-sampai workshop, dah de sorang tgh tunggu turn nak gune milling machine yang nak aku pakai. Aiseh, jadik macam orang takde tujuan aku dalam workshop tu, kejap nengok orang buuat welding, kjap nengok metal forming (ramai plak wat welding hari ni, kalo tak tadi ingat nak buat gak, bile tah aku nak setat weld atas workpiece aku, dah la aku group yang first skali buat welding sem ni, tapi tak siap-siap lagi pun!). Last-last bosan, nunggu, aku suh lutfi miscall kalo die da siap gune machine tuh.

Dah setengah jam dah aku duduk sini.. tak miscal2 pun? Bile aku nak buat? And kalo dah buat, bile aku nak siap? Aduh, sikit jek lagi, semalam aku nak abeskan buat, brother demo tu suh stop "dah pukul 6.20" kate die. Ngaaa.. sikit bebeno jek lagi.

Tak sedap hati ah dok sini lame-lame, karang ade orang potong turn aku plak karang, aku gak yang merane tunggu lame. Nak study electronics lagi, petang ni ade quiz. Isk...