Cari Blog Ini

Isnin, Disember 29, 2003

Semalam lepas usha² stall Land Of Enginesia kat AD (ampeh² jek invention... yang best zabidi nye grup jek - blind man spectacle) dalam kol 10.30 Cik Lan datang ngan Mak Nor. Pak Ngah ngan Mak Ngah pun ade, ajak pegi Putrajaya jenjalan. Penuh macam sardin Ford Escape Cik Lan. Baru dalam 6 bulan aku tak pegi sane, memacam dah ade sepanjang julat mase tuh. Kejap jek dah banyak bangunan kat situh. Kene plak Cik Lan ada digi cam, aku ngan Pak Ngah plak suke bergambo, peh... byk gile gambo amek. Sampai kat uia pun mase Cik Zai anta aku balik, pun begambo sakan lg. Aku pun join same, kalo spupu aku syapiq ade anto gambo tu via email bleh letak kat blog...

Land Of Enginisia

Suatu yang gagal bagi group LOE aku. Hapah satu mende tak bat. Hampeh btol. Seb baik 10 markah bonus 4 math untuk yang bat invention tu sekadar nak tarik bebudak ni bat invention. Kalo tak sesie jek 10 markah tak dapat. Huh. Tapi group2 lain pun bat invention tah pape tah... macam kurang research/malas nak bat. Yang aku suke zabidi nye group ah, die org bat spek utk org bute, bleh detect halangan mase tgh jalan. "Peluru yang tgh speed 500m/s 6 meter kat depan pun, orang bute yang pakai spek ni bleh elak!" Huhu

Aku wish grup korang berjaya dapat no 1 mase final next week.

Rabu, Disember 24, 2003

Sabtu ari tu join JK (Jejak Kasih) Aidilfitri 1424 H Ukhwah.com kat Masjid Uia-Pj. First time ikot JK dieorang nih, Husen dr dulu asek ajak aku join. Takkan kenal sorang pun dalam lebey kuang 80 org yg join kecuali husen. Huhu~ Best gak.. dapat la kenalan sorang due (sebenanye jarang pun online kat ukhwah.com - tak macam bro n sis yg join nih, slalu gile join). Makan memang puas hati - nasik goreng ader, beehun ade nasik empet ader. Kenyang gak ar. Tapi tak join sampai abes sbb pg tu baru pas paper BTQ n malam tu tak tido, ngantuk giler.

Akhirnya ada gak gamba aku kat weblog nih.. Ni yang pertama...



Masa ni tengah sesi makan memakan. Banyak giler.. tp kene bayo.. :p

*****

Rabu, Disember 17, 2003

'Organic Chemistry: The Told Story'

Susulan daripada nak pinjam buku Organic Chemistry Aiman ;

Ghapur ajak aku pegi Mid Valley, usha buku yang aku nak pinjam dr Aiman malam aku balik dr library tuh (refer post Dec 15). Betol gak Ghapur ni kekadang, tak payah la asek nak pinjam orang jek, beli sendiri lagi bagus. Esoknya ajak Mok turun Mid Valley same...

Sesampai jek MV, lepas terserempak ngan hitz.fm ford cruiser yang takde mende sangat tuh, terus gi MPH. Usha² nengok takde buku tuh. Physical Chem ade ar. Aaargh!! Ghapur tak puas ati. Die nak gak buku tu ari tuh. So he and the companions proceed to KLCC. Kinokinuya rupenye takde jual buku bebudak skolah nih (buku yang nak dibeli tu buku STPM). Aaargh!! lagi. Times pun takde jual buku tuh. Aaargh!! jugak. Eventually kene gak jawab quiz org. chem tanpe buku itu. Mase bincang² lepas quiz, Aiman tunjuk buku org chem tu kat madam. Madam usha sket², pastu kate buku tu bleh tahan bagus.

Lepas kelas, still tak puas ati, tambah plak madam da rekemen buku tuh Ghapur dengan yakinnya suh aku usha SS 14. Aku yang malas pun suh Napong yang kebetulan nak kuar ngan awek die gi 14. Aaargh!! skali lagi.. buku tu tak dapat dijumpai.

*****

Malam tadi meeting pasal anual grand dinner utk raikan bebudak engine 2nd yr. Tak masal jek aku kene lantek jadik treasurer. 1st time seh pegang jawatan bendahari. Seb baik director kate keje senang jek. Meeting malam tu aku dok macam pemerhati jek, sket² jek aku bg usul. Lepas ni akan ade meeting every week sampai ar dinner tu nanti scheduled 15 jan 2004. Huh.. Akan adakah mase yang cukop utk kustudy?

Isnin, Disember 15, 2003

Sejam study kat library, buat assignment Math. Naseb baik faried ade same, bg tau esok ade quiz chem organic on alkenes and benzenes. Giler ah. Dah ler aku tatau sangat bab tuh. Pegi usha buku chem kat sinih. Seme abes, bebudak dah pinjam. Isk. Aku plak memang takde nota chem sendiri. Nak harapkan buke Ramsden fotostet aku tuh.. ampeh tol. Balik library ni nak pinjam buku aiman ah...

Mase tgh bat assignment Math td, tetibe org library bat annoucement. Dieorg bagi warning kat students yg study kat level 4. "Kelihatan banyak meja digunakan bersama lelaki dan perempuan, ini telah melanggar peraturan perpustakaan. Sila elakkan perkara ini berlaku sekarang sebelum pihak perpusatakaan mengambil tindakan," Giler ah.. tak pnah library bg warning cam nih, teruk sgt ke? Sebelom2 ni ade gak pnah aku nampak laki pempuan dok study same, takde pape pun. Tapi bile aku usha kat level 4 tuh.. memang patut ar library bg warning sbb dah ler bising giler.. separuh dr meje² kat situ laki pempuan kongsi.

Lantak korang ar.. Aku ingat pesan member aku... kita ingat diri kita sendiri dulu, jangan pikir pasal orang lain. Huhu~ Weekend nih ade 3 paper... telah ready kah aku?

Jumaat, Disember 12, 2003

Petang tadi hujan. Tak lebat, tak renyai. Biasa-biasa jek. Aku suka hujan macam gini, sejuk pastu ada suam-suam sikit. Terasa tenang, damai. Kereta kat jalan raya sebelah kolej pun tak sesak. Rasa rilek gile. Last merasa macam ni masa 2001 kat Seksyen 11 Shah Alam. Masa kat rumah Angah. Kena plak Seksyen 11 tu memang tak banyak kereta, peh.. speechless ar, I was just feel good that time. Macam tadi. Damai... best.


NowSeeHeart

Damai

Damai yang dirasa
Melihat warnanya
Tenangnya di mindaku
Suasana kehijauan yang indah

Kicauan berburung rimba
Berterbangan bebas di dalam rimba raya
Pepohon turut berlagu
Menerima sentuhannya sinaran sang mentari hari

( korus )
Oh... di alam rimba damai dirasa
Segala-galanya terlukis sempurna
Di alam rimba keajaibannya
Pesona di jiwa

Di rimba tiada
Derita, sengketa
Tiada kudengari
Tangisan sepi yang mengguris hati

Sang pelangi ceria
Menanti kehadirannya gerimis senja
Bisikan tersirat air
Turut sama menghiasi
Keindahan ciptaan Ilahi

Lirik dipetik daripada lirik lagu

Rabu, Disember 10, 2003

Sabtu, Disember 06, 2003

Malam tadi selesai satu paper midsem, Math II. Susah ker? Ntah ar.. Cam ok.. Tapi tak ok sgt. Isk. Harap² result ok. 4 papers to go then. Next week, and another next week. Lepas paper math... macam bese ar.. bincang². Sesambil lepak kat Aika Cafe. Lepak² sampai kol 11.30, balik bilik lepas solat, tido.

Raye? Kalo rajin nak pegi raye umah enod tengahari nih kat Bangi. Tak abes lg raye eh? Huhu~

Raya + tutorial + assignment + midsem exam = sakan ???

Isnin, Disember 01, 2003

Kat library nih. Karang nak kuar jap gi berayer. Ade 2 open house nak gi. Bemalam kang umah Angah. Esok pagi balik smule UIA. Huhu! Makan banyak lagi aku ari nih.
Huhu

Sabtu, November 29, 2003

Hari ni makan banyak lagi (Asek cite makan jek aku due tige ari nih.. bese ar, raye ek?). Seperti biase (seperti biase lagi..) hari raye keempat ayah belik tulang. Abang masak sup. Layan giler. Bape ketul aku makan. Malam td lak melantak udang Laut Cina Selatan Puksu Nain bawak dr Sarawak. Beso seh udang. Jakun gak ar 1st time nengok. Naik lg skilo ari nih..

Khamis, November 27, 2003

Hari pun penat (huh.. hari2 pnat. pe ah aku nih). Hari ni raye 3 buah umah. Sume umah aku makan banyak. Umah Tok Lah makan nasik minyak. Umah Pak Ngah melantak makaroni ngan nasik putih. Umah Pak Bo plak layan mi bandung. Mengah giler seyy.. Naik lagi 2 kg ari nih.. Isk.
Seperti yang dijangka. Huru-hara, porak-peranda, hustle bustle, bingit bangat, sume ade berlaku kat umah aku tadi kol 8. Huhu! tapi sampai kol 10 dah setel dah. Makan (sume agree cakap aku) bihun goreng. Plus laksa johor. Seperti dijangka gak, sume abes. Licin. Ayah siap suh aku kasik duit raye kat bebudak nih (spupu2 and anak2 sedare). Mase yang bingit. Dah ler ramai giler. Sorang2 kasik duit lak tuh. Mule2 abang, then angah pastu aku. Ade tangkap gambo.. tapi takde scanner nak scan. Isk.

Dah lame tak cam gini (da setaun ar.. sejak raye taun lepas). Sronok. Tapi tak best sgt sbb besenye lunch makan kat open house Mak Ngah, tapi postponed esok lak. So, ari ni umah aku jek yg open. Pape pun, mmg best. Tambah plak hampir sume adik badik arwah Mak ade. Ade 7 buah kete tadi aku kire. Plus 2 buah kete lg dr sedare belah ayah. Macam keje kawin lak aku nengok. Huhu!

Selasa, November 25, 2003

"Ketupat dah bape siap?"

"20, Mak,"

"Ayam bape ekor?"

"5 ekor, Mak"

"Daging?"

"..."

"Daging?"

"Hati?"

"Limpa?"

"Korang tak beli?"

"Apa la nak jadik korang nih,"

-Apa nak jadi...-

"Bang! Usu nak ikot!"

"Usu tak boleh ikot, dok umah, jage Mak"

"Bang.. dalam sungai tu ada buaya bang!"

"Pak Mat, ade lagi tak daging kat pasar?"

"Ntah la, dah abis. Kalo ade pun nasib la,"

"Kak, daging ader?"

"Pasar tenggelam dik, lembu tinggal sekor jek,"

-Apa nak jadi...-

"Cik, daging ade lagi?"

"Daging takde. Tulang ade. Ni boleh buat sup nih,"

-Apa nak jadi...-

"Daging ade lagi?"

"Daging da abis dik... orang dah tempah sminggu dulu. Yang ni pun orang punya,"

-Melepas lah sudah... Carik la yang lain-

"Bang.. Kambing tak boleh bang?"

"Jangan carik pasal.. Mak pening kalo makan kambing,"

"Bang.. Bang.. tuh.."

"Mak, Mak menangis?"

"Tak, Su. Bawang nih,"

"Mak! Mak! Abang dah balik!"

-Apa nak jadi... Apa nak jadi... Sampai sekarang masih mencari...-

"Mak.. Mak.. Bangun Mak.. Daging, limpa, hati sume ade ni Mak,"

*****

Dialog (lebih kuang ar..) kat dalam iklan rayer Petronas. Best iklan nih. Iklan raye Petronas memang tiap² taun best. Citer pasal janda anak tujuh. Mak nye suruh bli daging, limpa, hati, sume² tuh. Anak² die carik tapi tak jumpe.. last² jumpe bai jual susu.. terus beli lembu die. Mak die pengsan nengok anak die bawak balik lembu sekor. Pastu pulak selit ngan lagu SM Salim 'Apa Nak Jadi'. Unik sey.Hehe. Mesej die - 'Syurga di bawah telapak kaki ibu' Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Sekang ni tengah penat giler. Penat makan. Expected before, berat aku naik 2 kg dalam mase satu hari raye ni jek. Huhu! Tak banyak rayer umah sesedare mare taun nih. Maybe hujan kot? Ntah ar. Yang best nye taun nih adik badik sebelah Mak ramai yang ader mase 1st day nih. Puksu Nain pun balik lepas 2 taun raye kat Sarawak. Rindu aku kat ketawe beso die ngan anak² die. Hahah! Nengok ar nanti open house umah aku (maybe esok), huru-hara, porak-peranda, hustle bustle, bingit bangat seme ade... Aku pun jadik penat... Aaarrgh!
Malam rayer. Malam raye yang baru bagi aku. Sebab malam raye taun nih, adalah malam raye paling penat. Kenape? Sebab persiapan taun ni start lambat. Kalau taun² lepas besenye sminggu sbelom raye da start ngemas. Ni tak. Aku balik pun da tinggal due hari nak raya. Abang ngan angah pun gitu.

So all were begun this morning. Cam biase aku kene kontrak lap grill kat umah yang ade 8 kesemuenye. Dah 4 kali raye dah aku kene kontrak ngan ayah. Tensen gak. Huhu! Cerewet tol nak wat. Then, keje aku jugak, lap kusi², sofa² sume plus bersihkan sawang kat ceiling. Sesambil tu seperti bese gak aku anyam ar ketupat, 10, 20 bijik.

Taun ni gak aku leke keje kemas umah sampai lupe nak gi umah Mak No, bese tiap2 malam raye ade tahlil lepas isya'. Die da pesan dah petang tadi. Tapi aku lupe. Sume dalam umah lupe. Huhu!

Pape pun esok raye!!! Aku pakai baju kaler pink!

p/s : call ebby tadi.. (mase tgh wat jurnal nih) last skali die cakap i lap u.. huh? Apakah? Ampeh tol. Kakak die yang cakap tuh.. nyebok nyampuk orang tgh call. Memang aku dah perasan giler ar tadi... huhu

Ahad, November 23, 2003

Sebelum ni aku penah catat, perjalanan pulang ke muar paling cepat dari KL naik bas ekspres, 2 jam 18 minit. Bas Mayang Sari. Laju betul bas tuh.

Hari ni (semalam) aku catat pulak perjalanan paling lama, lebih kurang 4 jam. Bas Transnasional, 1st time balik muar naik bas Transnasional. Tak senang duduk aku dalam bas tuh. Lame giler. Cam Napong balik Penang lak rase.

Mule² jalan KL - Seremban agak jammed. Pastu smooth jek. Berenti sat kat Ayer Keroh. Lepas kuar kat tol Tangkak, masuk Sungai Mati, menghale ke Jambatan terus jammed. Teruk giler jammed. Tensen aku. Terkejut gak sebab besenye habis kuat jammed menghale ke Jambatan pun sampai Pt Bunga (+/- 2km dr jambatan) jek. Ni kat Sungai Mati (+/- 10 km dr jambatan). "Panjang giler siot jammed. Silap² buka pose dalam bas kite nih," Seb baik ade Cine balik ngan aku. Takde ar aku boring sangat.

Eventually, sampai gak aku kat bus stand lebih kuang kol 6.40 (bertolak dr pudu +/- 2.35 pm). Balik umah nengok umah dah lain. Dulu puteh. Skang oren. Giler ah! Ayah cat umah sensorang? "Tak abes lagi ayah cat nih. Sok bangun pagi², tolong sambung cat umah," Huhu!

*****

Iftar Room 116 Abu Bakr College [abc 116]
Date/Day : 19 November (26 Ramadhan) / Thursday
Venue : Taj Restaurant [Maple], SS 14, PJ

7 orang pegi. Aku, zabidi, ahsan, pok, nazri, juan, batak. Plus sorang jemputan dr bilik sebelah, muklis. Makan, purata RM 10 sorang. Nasik campur Mamak ader. Nan garlic ade. Tandoori ade. Layan siot. Pas makan, sembahyang kat masjid bulat. Pastu jalan² kat Jaya Supermarket. 3 orang balik kol 9, ujan lebat. Yang lelain kol 10.Giler ah. Malam tu Juan demam. Pok shopping baju raye. Aku tak bli ape². Da tak larat, makan sampai RM 12.

Khamis, November 20, 2003

Isnin, November 17, 2003

Makin nak raye makin banyak lak keje. Isk. This last week before going back home, assingment, tutorial, quiz seme melambak. Dah le aku pemalas. Assginment BTQ, ade 2. patut due2 due esok. Seb baik madam suh anto esey lepas raye. Then Chemistry Physical, tah ape tah aku blajo aku pun tatau. homework die kaisk due minggu lepas pun lom wat lg. Ni dpt tutorial baru lak. Chemistry Organic? Nampak cam ok sket. Ok pun tak ok sgt. Dah ler kelas ari jumaat aku tuang. Esok lak dengo kate madam nak wat quiz. Rabu plak ade quiz math. Sekali ngan quiz physics. Huhu! Chem lab plak kene wat report nanti. Jumaat ni due tutorial Physics.

Bile nak raye nihhh!!! Tak sabo lak rase..

Sabtu, November 08, 2003

The Trip to Kuliyyah of Engineering
International Islamic University Malaysia
Gombak, Malaysia.

*First task as one of the committee members of Enginius*

7 am
ABC 116

"Jimin.. Jimin.. dah pukul 7 dowh.. Bangun!"

"Uieehh.. giler ah. Pukul 7? Sempat ke nih? Nak gather kol 7?"

"Sempat.. Sempat.. Jangan takut ah.. Janji Melayu. Pukul 7 takde orang lagi.."

7.20 am
Parking Lot beside Fatimah Az-Zahra College

Just a few has arrived. Ja'a was right. Janji Melayu. But for sure, Madam Asma', the Iraqi lecturer had been always punctual.

7.40 am
-same as above-

Had to push one of the bus (we were using 2 buses for the trip) as the engine was stubbornly hard to be started. Eventually approximately at 8 am we departured.

8.40 am
Kuliyyah of Engineering,
International Islamic University Malaysia

"Pehal lak ramai-ramai cleaner nih?"

"Ntah ek.. weh.. muda-muda dowh cleaner kat sinih, yang cun pun ade siot.."

"Uissh. Tu bukan cleaner ar. Tu ar wakil Enginius Main Camp. Die nye dressing workshop memang cam tu kot?"

"(smiling)Welcome to Kuliyyah of Engineering!"

9.15 am
Auditorium A
Kuliyyah of Engineering

We were given some briefings about the Kuliyyah. There were 4 Head of Departments cared to spend their times. The briefing went on well. And best of all, the Dean of the Kuliyyah, Dr Farris. He lightened the briefing session up as the last speaker. Huhu!

Some interesting facts about International Islamic University told in the briefing :

- Many of engineering graduates furthered their studies in universities in all over Malaysia, and all over the world as the accredetation received only in 1998. Best of all, a graduate was offered a place to study in Cambridge University.

- Many of the graduates are now working in various places in all over the world, Malaysia of course, Japan, Australia, Switzerland, The UK, and even at Silicon Valley, California, US.

- A dean in UTM has sent his son to furhter his studies in IIUM, instead of his faculty in UTM.

*These proved the recognition by various sides, world class universities, world class employees, and even world class personnel, instead of newly accredetation awarded programmes in the Kuliyyah*

11.00 am
Lab & Workshop Tour

-Such interesting places (impressed jakun actually, huhu!), can't be expressed by words (malas nak nulis pun ade sebenarnye.. Penat dowh..)-

1.00 pm
IIUM's Masjid

Break and Zuhur prayer.

2.00 pm
IIUM's Library

4 times bigger than the Matriculation's Library. Again, speechless. Met Suzie, my senior, there. As always, she is as she always be.. Hehe

"Rajin ko gi library eh?"

"Eh.. Bese ah aku,"

3.00 pm
Outside Admission and Record Building
IIUM

The closing ceremony dan sesi bergambar serta sesi duduk² sambil menunggu bas. Madam Asma' dah bising. More than an hour we all waited for the buses to go back to Matriculation Centre. Dah ler panas. Isk. Sampai kolej pukul 5 lebih, terus lepak, penat. Farouq siap tak pegi semayang terawih! Huhu!

*Want to share some pictures here, but lack of technology to upload them right now. Next time maybe*

Jumaat, November 07, 2003

The Matrix Revolution
GSC Mid Valley

"Tade.. pukul 3, 6, 9 ari ni seme sold out. Esok nye pun sold out,"

"Huh? Sabtu?"

"Sabtu pun aku rase sold out,"

"Aiseh.. Abes bile nak nengok nih?"

"Kite nengok Jumaat next week ar jom,"

"Alaa.. Baik nengok rabu nih,"

"Ne bleh dowh.. Hari rabu kelas aku penuh.. Lebam aku,"

"Pe ah ko.. Hari rabu kan cuti. Nuzul Quran,"

"Ha ah ek.. Tapi mahal dowh. Public holiday. 10 ringgit ma.."

"Habis nak nengok bile ni?"

"Ntah?"


The Book Fair
Al-Malik Faisal Hall,
MC IIUM

"Wah. Leh tahan gak Book Fair ni ek. Aku ingat tak ramai orang datang,"

"Ala.. Memule hari tuh tak ramai pun datang. Kosong jek,"

"Oowh eh? Ala.. Kurang² ramai gak orang datang hari nih,"

"Banyak ko beli buku?"

"Ha ah. Cam best jek. Tu pasal aku beli. Dr. Swee Ang punye novel, From Beirut To Juresalam. Best dowh,"

"Ye ke? Bleh aku pinjam? Ape lagi ko beli nih? Bape ringgit ko habis?"

"Banyak gak. Dekat 100 kot?"


Ahad, November 02, 2003

Dah 2 ari petang² ujan. Lebat. Tido best. Huhu! Dah 2 ari jugak la aku buka kat masjid. Heheh. Setakat ni puase ok ar.. (Heh.. ape yang tak ok? Hahah). Bulan² puase nih plak lecturer banyak kasik keje. Minggu ni banyak tol keje. Ni banyak lagi blom siap. Tah bile tah nak wat. Asek tangguh jek keje.

Knape ek suke tetangguh keje? Knape ek lebih suke dudok² tak wat pape? Knape ek lagi suke borak² kosong tah ape²? Knape ek lagi suke berangan? Dari wat keje yang tetangguh tuh?

Rabu, Oktober 29, 2003

Best siot first time blaja Chmeistry Lab. Ingat kalo wat experiment sensorang susah, leh ler tahan senang, puas ati ar. No time beb, cc dah nak tutop, next time cite.

p/s : eh.. abby dah masuk frenster? huhu

Sabtu, Oktober 25, 2003

Alhamdulillah. Sampai gak kat muar smalam. Setelah mengharungi hari yang agak memenatkan. Start bile aku nak kuar UIA saing bebudak nih (muklis ngan nazri) kol 10 am. Padahal tiket aku balik muar kol 4.30 pm. Huhu!

Mase nak tunggu bas gi pudu, senior yang pertama aku kenal kat skolah dulu, adha tohid yang nak amek adik die kat UIA gak bermurah hati nak tumpangkan kiteorg gi pudu. Thanx ma bro. So, kiteorg sampai pudu awal, kol 10.15 am. Tatau nak wat pe, kiteorg pun gi makan kat maple. Then lepak², usha² gerai jual tah memacam nde tah kat bawah pudu. Kol 11.30 muklis ngan nazri dah jalan. Tinggal aku sorang sampai kol 4.30 pm.

"Kol 11.30.. lame lagi nak sembahyang Jumaat nih. Ah.. usha Mydin jap ah," Ramai siot orang kat situh. Sesak. Baru aku ingat, ari ni cuti. No wonder ar ramai orang. Round² kat Mydin sampai kol 12.45 pastu gi Masjid Jamek sembahyang Jumaat.

Lepas sembahyang Jumaat, memang telah aku rancang sejak smalam - mencarik kat mane letaknya Bintang Walk (BW) ngan Times Square (TS). Objektif : saje usha². So, the journey began.

Aku sebenarnye tatau mende² tu kat mane. So aku ikut jek ar arus ke mane orang pegi lepas sembahyang Jumaat tuh (ceh.. macam la lepas sembahyang Jumaat orang seme pegi BW ngan TS). Kuar drpd masjid, aku terus jalan tegak, kanan menghala ke mane tah aku pun tatau (kalau tegak, kiri pegi ke Jalan Masjid India. Tu aku tau sbb pnah pegi). Jalan.. jalan.. jalan.. jalan.. aku nampak signboard pegi Jalan Bukit Bintang. "Wah.. ni dah dekat nih.."

Tapi last² tak jumpe pun. Pnat aku pusing² situh, tak jumpe² gak BW. So aku pun kensel program carik BW. Satu lg mende sbb aku kensel ialah kat kawasan situh tade orang + tade kete. Heran aku kat tetgh KL kete takde. Tak macam kat Jalan Pudu, sesak. Takut aku nak jalan sensorang kat situh. Huhu!

Program no 2 pun bermula - carik TS. I have no idea actually kat mane TS nih. Yang aku tau TM nih dekat ngan stesen monorail Jalan Imbi. So aku pun usha peta kat stesen Star kat Masjid Jamek. "Jauh gak dr sinih.. Nak naik LRT ke nih? Ah, jalan kaki jek ah.. lagi best," Hatiku berdialog. Sebenanye memang aku suke jalan kaki sensorang.. lelagi keliling banda cam nih. Dulu pun mase arwah mak kat PPUM aku slalu jalan sensorang round² hospital tuh. Dulu seme jalan kat hospital tu dalam tangan aku, seme aku tau. Tapi skarang aku tak bleh cakap banyak, tempat die dah lain, tak srupe 4 taun dulu. Huhu!

"B**i, jauh siot" Nyesal lak aku tak naik LRT. Memang betol pun jauh dr Masjid Jamek. Huh. Dah ler panas terik kol 2.45 tuh. Tapi drpd stesen pudu (atas sikit menghale ke pudu jail) dah belh nampak TS. Beso giler. Nampak beso, tapi sebenanye jauh lg dr stesen pudu. Haduh.. basah baju aku.

Tapi pape pun memang berbaloi ar perjalanan kakiku yang betapa jauh tuh sebab.. puas ati siot dpt gi TS. Masuk² pintu die jek dah sesak. Huhu! Beso giler, ramai giler. Tak pnah aku nengok orang ramai cam tuh.. 50 ribu orang aku rase lebih. Masuk dalam terus aku dihidangkan dengan tarian deepavali moden kat pentas die. Kawasan persembahan tu jek dah same beso ngan ground floor The Store Muar. Huhu! Kat ground floor tuh tak bape besa. Aku ingat memang besa tuh jek, tapi rupenye belah kiri kanan ade lagi. peh.. belakang pun ade gak. Naik tingkat atas.. makin besa. Atas lagi. Atas lagi. Atas lagi. Atas lagi. Atas lagi. Atas lagi. Atas lagi. Atas lagi. Huhu! cukop 10 tingkat? tu blom masuk lagi 2 tingkat bawah tanah.

Lot kedai? Huhu! Aku rase beribu ade dalam tuh. Escelator? Beratus² ader. Tu baru kat kawasan shopping mall, blom masuk lagi Cosmos Wolrd (lebey kuang cenggini ar.. aku pun lupe name die). Lagi besau. Lagi ramai orang. Lagi bingit telinge. Fun fair kat Muar pun jauh lagi kecik dr kat sinih. Giler b**i ah. Jakun giler aku. Yang best nengok roller coaster ar. Ngeri siot track die. Dah ler dekat atas kepale jek lalu. Huhu! Satu bende yang aku rase ralat, surau takde. Tatau ar memang tade or aku sendiri yang tak jumpe sebab aku tak round abes. TS tu kalo nak round setiap inchi, satu ari pun tak cukop bukan kate satu ari, 3 ari 3 malam pun tak cukop.


Ni lah Times Square, tersergam megah di Jalan Imbi.

Agak² dah tau sket² tempat dalam TS tuh, kol 3.30 aku pun bla. Ingat nak naik monorail. MasyaAllah, orang beratu beli tiket macam beratur bli tiket panggung mase weekend. Nengok dalam monorail pun packed abes. Tak sanggup aku. Cuace pun dah ok skang, tak panas sangat. Jalan kaki ah.

"Ni jalan ape nih.. usha jap ar.." Aku nampak macam satu backstreet kat depan TS tuh. Suasane kat situh sebijik macam kat backstreet kat Hong Kong cam aku nengok kat movie. Nengok sederetan apek² dok atas kusi kat depan (belakang actually) kedai masing2. Seme yang ade tulis kat dinding, tulisan cine. Tak paham aku nde tah. Sorang apek nengok aku semacam jek. Pehal lak apek nih. Huh. Dah ler aku sensorang kat situh. Nak gak aku nengok ape dlm kedai tuh, tp seme tutop pintu.

Ade satu pintu tu terbukak sket. Takde apek dok kat depan pintu. Aku pun usha ar. Nampak sorang laki tgh kasik duet kat apek tuh. Belakang die ade 5 kusi yang diduduki oleh 5 orang bitch, pakai seksi. Yes! dah jumpe satu tempat pelacur Astaghfirullah.. sarang pelacur rupenye. Hampir berlari aku jalan nak kuar dari situh. Giler ah, naseb baik apek tu tak offer aku. Huhu!

Kol 4 aku sampai stesen Pudu. Sembahyang Asar, then tunggu bas. Sesak btol kat bawah tuh. Orang ramai giler. Eventually kol 5 bas aku baru jalan. Huhu! Berakhirlah hari yang banyak aku gunekan kaki. Pnat giler.

Rabu, Oktober 22, 2003

Hari ni result matrik KPM dah kuar. Ade dapat result gempaq ade dapat result tak bape gempaq. Tapi mostly my frens scored. Huh. Memasing bile aku tanye dapat bape.. seme.. 3.88.. 3.67.. 3.7. Gempaq siot. Tercabar aku. Huhuhu! Azimin!! Sem 2 nih blaja rerajin!!

Ahad, Oktober 19, 2003

Minggu Paling Banyak Aku Gune Duit

Minggu ni jek aku rase dah gune RM 200 lebih. Giler ah. Sejak sampai jek UIA ari ah ad ari tuh. sampai la ari sabtu smalam. Sesampai jek ari tuh dah layan wayang, makan besau. Seari lepas amek result, layan bowling. Esoknya gi jenjalan kat SS 14. Smalam gi Sunway Pyramid + KL + Midvalley. Huhu!

Wayang da 10. Bowling sepanjang minggu ni main 3 game (tige² aku ade strike.. huhu!) seme petang lak tuh.. da dekat 30. Makan² lg kat mall tuhz.. mau 60,70. Kat KL bli game.. terbang 24. Bli 2 tiket balik lg, satu deepavali satu rayer, dah 20. Layan cc lagi minggu ni bape byk? Aaargh..

Mujur next week puase. Bleh kurang kan sket budget. Hehe. Tak kuar lg rasenye start puase nih. Midsem pun sbulan lg nak start. Lepas raye ar bleh kuar smule. Huhu!

Sabtu, Oktober 18, 2003

Farouq, ahsan ngan juan sedang nyenyak tidur.. enak dibuai mimpi seawal pukul 9 malam. Huh? Awal siot korang tidur. Semenye kerana kekerasan abby yang tetap nak kuar gi Sunway Pyramid tengahari tadi. Huhu! Best siot gi Sunway Pyramid tadi. Besauuu. Kagum aku nengok kepala singa tersergam megah kat depan bangunan tuh. Dalam die pun besau gak. Siap ade ice skating lg kat situh. Jakun btol aku. Sayang aku tak bawak kamera. Isk.. Bagus gak abby marah² aku suh pegi Sunway instead of gi Midveli, tempat yang aku suke sesgt (kan abby kan?) Kirenye merase jugak la aku gi Sunway nuh.

Jumpe abby tengahari (kol 12.30) tuh terus ajak die + nama, eli + muklis makan kat McD. Nengok muke abby macam ade keterpkasaan jek kuar ngan aku. Mungkinkah? Hahah. Pas makan² + borak² tah pape tah, abby ajak men bowling. Wah.. Layan². Aku pun tgh gian nak men bowling. So ajak la skalik Zuhdi, nazri ngan ahsan men same (yang awal nye sesegan nak join kiteorg makan²). Tapi malangnya lane kat sunway tuh penuh, ade org tgh wat tournament. Huh. "weh..jom ah gi midveli.. kome tanak main bowling ker?" Nazri da tak tahan nak men bowling.. Huh.. Yela² jom ar. Abby tanak gi midveli (Huh.. susah btol ko nak gi midveli bile ade aku ek?), last² i noticed that she played ice skating there. Huhu.. bape kali ek ko jatuh abby?

Percayalah.. Part 1

Before pegi midveli singgah kl dulu, nak bli tiket balik rayer. "Huh.. cemane nak balik kl ni ha?" "Aku tau.. aku tau.. ade stesen monorail kat sbelah sunway pyramid jek nih..COMFIRM ah ade.." ahsan seperti bese begitu yakin ngan teori yang besenye busok die itu. "Jom gi usha," "Apsal cantik beno stesen monorail nih??" "Ntah.. kaunter tiket pun takde? Takkan gune token jek kot?" Seorang pegawai India datang menghampiri kite org."Satu orang 3 ringgit dik.." "Gi pudu tak bang?". "Eh.. tak.. ni naik monorail nih round² sunway jek, ni bukan kl monorail dik," Aduh..

Percayalah.. Part 2

Melepas peluang nak naik KL Monorail. Tak gune punye ahsan. Knape la kite slalu sgt ikot cakap die yang slalu nye tak btol.. Isk.. So kiteorg tunggu la bas. "Aiseh.. nak naik bas ape ni ar?" "Ala.. tu ha.. bas tu gi kotaraya. CONFIRM². Naik jek" ... "Lu mau pigi mana?" bosan tol aku dgn soklan camtuh.. walopun soklan tu jek yang patut di tanye oleh apek konduktor bas. "Kota raya.."orang tue zabidi (zuhdi) tenang menjawab. "Aiya.. Kota laya ar? Turun.. turun.. lu mau pigi kota laya lu pigi tunggu sana bustop. Ini bas lambat lagi mau pigi." Aiseh.. Bengang sey. Dah ler bas da jalan jauh dah. Macam kene alau jek rase nye. Hahah! Naseb baik apek tu suh turun.. kalo tak lame la gak nak gi kote raye tuh.

Percayalah.. Part 3

Lepas bli tiket kat pudu terus gi Midveli. Afnan, farouq, juan ngan enod dah ade tunggu kiteorg kat midveli. Layan siot main bowling. Lepas gak la gian aku main bowling walopun sedo duet dah nak abesss. Huhu! Punyela tade duet hatta 6 orang main satu lane jek.. Hahah! Juan menang main bowling tadi.. (tere siot ko.. baru bape kali jek ko main.. kuang aja..huh) nazri second, aku third. Yang penting aku menang ngan muklis ari nih!! Muahahaha! Ambik ko muklis, nombor last, 6 over 6. Hikhikhik.. Puas main sampai kol 6.30. Lepas sembahyang tunggu bas kat luar Midveli. Dah pukol 7 mase tuh.

"Weh.. bas ade lg ke memalam cenggini?" Zabidi yang kelihatan teramat letih menunjukkan kerisauannya. "Ade.. tapi bas intrakota ar.. tp die round2 bangsar dulu, bas shuttle ngan triton da abes.. ". "Kite jalan kaki jek ar .. dekat jek.. kat ujong saner tuh. Dr situ terus gi tunggu bas kat Bangsar LRT, COMFIRM sampai cepat," Nazri memberi cadangan bernas. "Ngarut ah.. jauh siot jalan.. tunggu jek ah bas intrakota tuh," "Iskk.. Cayer la cakap aku weh.. dekat jek jalan kaki tuh.." "Tanak!! Tanak!! Baik naik bas.."

Ambek ko.. tanak jalan kaki punye pasal.. sampai uia dekat kol 8. Pnat giler siot. Tu yang bebudak ni ader yang tido awal. Huhuhu! Best + puas jalan ari nih! Tapi Sunway Pyramid aku tak puas lg pusing².. in fact, tak sempat pusing² pun. Makan jek tadi. Lain kali bleh ajak ko lagi pegi Sunway kan abby kan? =p

*Sebahagian kisah/dialog diubah bagi memendekkan cerita benar ini. Harap maklum*

Khamis, Oktober 16, 2003

huh.. enod ngan batak.. tak abes2 ceting.. ampeh tol.. aku pun terpengaruh siot..

Isnin, Oktober 13, 2003

fuuhh.. Pnat seyy. Pagi tadi aku telah membuang masa selama 3 jam. Semata-mata nak ambik sekeping kertas putih bersaiz separuh kertas A4. Huh. Terabur betul. Tak organize. Susunan dan strategi pembahagian slip result yang memalukan sebagai salah satu daripada sebuah IPTA terulung. Dengan segelintir students tak reti bahasa. Orang suruh beratur, beratur jek ar. Huh. Last² kol 1.30 dia tutup kaunter. Pukol 3 baru bukak semule. kol 3.15 baru dapat tau result aku. Huhu!

Mujur result aku lebih kurang seperti yang aku harapkan- Chem 1 lulus. Alhamdulillah.. Tapi tak berape baik pun result.. tak dapat Dean's List pun. :-(. Zuhdi dapat Dean's List. Huh. Kuang aja ko. Sem 2 ni ko kene ajo aku btol² zuhdi! Sem 2 ni aku amek 5 subjek lg skali. 4 subjek sc, 1 subjek agama. 21 contact hours, 16 credit hours. Tambah 1 hour bg contact hours drpd sem lepas. Fuh.. 'sem 2 kena blaja rajin², dapatkan lagi baik dr sem 1 nih' - itu kata ayah lepas bitau die result aku. InsyaAllah.. aku akan cuba study smart - lebih baik drpd sem 1 yang huru-hara nih. Huhu!

*Kena score nih utk sem pas² nih! Dean's List? 4 flat? Mungkinkah? Huhu!*

Sabtu, Oktober 11, 2003

Kol 3 petang kang nak balik smule uia. Aku dah buntu dah kat umah tatau nak wat pe. Nak sidai kain, kain dah sidai. Nak lipat kain, kain tengah sidai. Nak sapu depan rumah, tade habuk pun yang nak disapu. Nak nengok tv, tv tade cite best. Nak nengok movie, sume movie dah berkali² nengok. Nak chatting, err... almost everytime i online. Dulu memule cuti main game. Tapi da nak abes cuti asek layan chatting jek. Tah ape yg best sangat tah. Kekadang bukannye chatting pun. Dok jek termangu tunggu orang query. Bosan sey. Boring. Didhdu masyghul.

Pape pun, aku tetap sayangkan rumahku. Rumahku syurgaku. Hehe. Selamat tinggal Muar, jumpe lagi. Selamat bertemu kembali PJ.

Mudah-mudahan aku dapat result best utk sem 1. Amin...

Jumaat, Oktober 10, 2003

azamkukuh: kakak pakai sarung kaki?
azamkukuh: stoking
*****: nape?
azamkukuh: tanye jek
azamkukuh: kaki pempuan aurat ek?
*****: tu kan aurat.. mesti laa kena tutup...
*****: a'a
*****: gini..
azamkukuh: oo eh
*****: kaki tu.. aurat ringan..
*****: macam kalau duk umah.. ada abang ipar ke..
*****: tak pe laa tak tutup..
*****: contoh lagi cam muslimat yang keje kat sawah...
azamkukuh: ooo eh?
*****: tak pe tak pakai..
*****: susah laa keje kat sawah nak pakai sarung kaki..
*****: tapi.. kalau kuar umah.. gi jalan2.. pakai laa..
azamkukuh: ooowwh..
azamkukuh: kat library tuh
*****: emm..
azamkukuh: sisters pakai sliper byk jek
*****: a'a..
*****: aper nak kate..
azamkukuh: slipe jepun lg la melambak
azamkukuh: kalo laki pakai sliper jepun kene alau klua
azamkukuh: pempuan dah ler aurat tak tutop tak kene alau lak
*****: tu laa pasal..
azamkukuh: huh
*****: diorang tu tau.. tapi.. tak der kesedaran nak pakai..
*****: diorang tau bahawa kaki tu aurat..
*****: tapi, maybe rasa menyusahkan kot..
azamkukuh: ooo eh?
*****: tu laa kita.. nak dapat syurga ni susah..
*****: bukan senang2..
azamkukuh: ermm
*****: banyak kena mujahadah dalam diri kan?
azamkukuh: ha ah
*****: memang laa mula2 nak istiqomah ngan sesuatu benda tu susah.. tapi, bila kita dah biasa.. senang je laa.. kalau tak buat benda tu.. rasa pelik.. janggal..
azamkukuh: ha ah
*****: contohnya pakai stokin kaki tu laa..
azamkukuh: macam gosok gigi
azamkukuh: kalo satu ari tak gosok gigi rase lain
*****: mula2 nak istiqomah.. rasa cam.. ish.. tsiqoh sangat laa pulak..
*****: a'a.. betul tu..
*****: tu laa..
*****: cam pakai tudung gak..
*****: mula2 rasa panas laa..
*****: tsiqoh sangat laa..
azamkukuh: hehe
*****: bila dah biasa.. ok laa
azamkukuh: erm
*****: mula2 nak pakai tudung labuh pon sama laa..
*****: akak dulu form 1 sampai 3 skolah biasa...
azamkukuh: tudong labuh lg rimas eh?
*****: lagi laa orang cakap macam2..
*****: tak der laa rimas..
*****: best aper.. rasa slamat..
azamkukuh: oo eh?
*****: ye
*****: kawan2 akak pon dulu masa skolah biasa.. pandang cam semacam jek..
*****: dalam kelas.. 3 orang je pakai tudung labuh..
*****: tapi, bila gi skolah naim.. tak laa rasa ghorib sangat..
azamkukuh: oowh

Rabu, Oktober 08, 2003

Bosan... baru tak sampai 2 minggu cuti da bosan. (tapi tak sebosan mase nak nunggu offer masuk uia!) Pe nak buat ha? Nak post kat cni ape pun aku tatau. Huhu!

Selasa, Oktober 07, 2003

Brothers

Untukmu Teman

Di sini kita pernah bertemu
Mencari warna seindah pelangi
Ketika kau menghulurkan tanganmu
Membawaku ke daerah yang baru

Kini dengarkanlah
Dendangan lagu tanda ikatanku
Kepadamu teman
Agar ikatan ukhuwah kan
Bersimpul padu

Kenangan bersamamu
Takkan ku lupa
Walau badai datang melanda
Walau bercerai jasad dan nyawa

Mengapa kita ditemukan
Dan akhirnya kita dipisahkan
Munkinkah menguji kesetiaan
Kejujuran dan kemanisan iman
Tuhan berikan daku kekuatan

Mungkinkah kita terlupa
Tuhan ada janjinya
Bertemu berpisah kita
Ada rahmat dan kasihnya
Andai ini ujian
Terangilah kamar kesabaran
Pergilah derita hadirlah cahaya

Sumbangan Myra & Jane Doe

Isnin, Oktober 06, 2003

Bosan btol cuti 2 minggu nih. Bile nak abes yek? Huhu! Mujur dok shah alam 4 hari weekend ari tuh. Ade la jalan sikit. Pegi umah orang kahwin kat klang. Best gak sebab first time jumpe jamuan makan nasik puteh.. lauk masyuk la tuh.. peh, layan. Sbelom tu jumaat malam sabtu layan manhattan fish market kat subang parade. Celebr8 besdey aku ngan kak fidza (3/10). Makan ape tah aku pun tatau. Yang aku tau mende tu ikan.. ikan ngan kentang. Ahahahaha! Pastu cam biase kalo gi umah abang tak miss nye gi giant bt 3. Aku shopping barang² nak siap masuk sem 2 nanti.

Balik tadi singgah Tesco Melaka. Tesco melaka? Huh.. Tempat aku bershopping untuk persiapan masuk uia dulu. Shopping ngan dain, batin ngan munir dengan pelakon tambahan fana dan spupunya. Ahahhaha! Terkenang siot. Aku gi tadi tempat² yang kiteorg sume pegi. Aku macam nampak ape kiteorg buat. Macam dilakonkan smule depan aku. Hahah! Ngarut tol. Heh. Skang batin ngan munir dah ade kat moscow. Fana tgh buat prep nak gi uk. Bile la plak turn aku nak gi overc sambung blaja ek? Aku lak kat uia. Overc? Erm.. tade rezeki lepas spm ni, next time maybe.. insyaAllah.

Buat sem 1 nih.. awal² aku kurang study. Macam suke² lak dok uia. Macam tgh ikot program kursus suke², hepi² cam motivasi ke ape. That's why aku kurang blaja mase awal sem. Tak macam mase skolah dulu. But why? Main purpose sebab aku mengharapkan offer jpa gi overc. Heh. Sounds weird huh? Yakin beno aku dpt gi france mase tuh. Same like Zuhdi sampai dah tgh² sem pun plastik sarung bantal die pun tak bukak lagi, "Nanti kat kolej prep nak gi uk baru aku rasmi bantal ni.. hahah!," kate die. Huhu!

But its ok. Thats what i meant to be and i deserve it due to how much i work for it. Tak pe la.. pasni blaja rajin². Just strike for the best!

Rabu, Oktober 01, 2003

Hari ni aku dah 18. Bleh nengok cite klasifikasi 18 kat panggung. Bleh hisap rokok. Bleh masuk disco. Seme legal. Ahehehehe... da beso dah aku (umo jek beso.. badan tak berape.. ahehehe).

Smalam sambut birthday kat Tg Emas. Makan2 kat jalan junid, pastu lepak kat tg dgn Dain, Fazdli ngan Hadhri. Kalo dulu lepak kat buaian. Kali ni kat tepi sungai, bawah tembok. Borak² nengok bintang kat langit, nengok sungai mengalir. Nengok masjid kat seberang yang dipancari lampu indah. Macam² mende diborakkan.

Smalam Batin dah fly gi Russia. Sbelom tu die anta msg. Heh. Sedikit sebanyak aku rase sedih gak die fly. 3,4 taun lg bleh jumpe, tu pun kalo die balik. The day b4 yesterday aku ngan Dain gi ziarah die. Nengok ape die siap2. Heheh. Ewok ngan Faiq pun dtg jenguk.

Bosan sey cuti.. pe nak buat ha?
Happy Birthday Azimin!

Ahad, September 28, 2003

ermm.. tak brape sehat.. mood nak tulis kurang.. -sorry-

Ahad, Ogos 31, 2003



picture courtesy of geng jurnal

Merdeka!
Merdeka!
Merdeka!

Perlukah kita menyambut kemerdekan?
Dengan melaungkan kalimah Merdeka semata-mata?
Kemudian 2 jam selepas itu menyerahkan mahkota
Kepada singgahsana yang haram
Di tempat di mana 46 tahun dahulu
Merupakan tempat Pengishtaharaan Merdeka?

Perlukah kita menyambut kemerdekaan?
Dengan berhibur dengan dendangan
Dengan kebebasan pergaulan
Dengan kebebasan tindakan
Dengan berlatarbelakangkan Jalur Gemilang
Perlukah?

Perlukah kita menyambut kemerdekaan?
Ketika diri sendiri terjajah
Ketika diri sendiri terbawa-bawa
Dengan sifat-sifat keji kebaratan
Ketika diri sendiri belum kenal siapakah diri ini
Ketika diri sendiri belum tahu apakah itu merdeka

Perlukah kita menyambut kemerdekaan?
Apabila orang memandang tinggi akan kita
Apabila orang mengkagumi kita
Betapa kita adalah bangsa yang hebat
Sebaliknya kita masih tenggelam
Kita masih di bawah

Perlukah kita menyambut kemerdekaan?
Perlukah kita tahu apa itu kemerdekaan?
Sedarlah wahai bangsa muda ku
Apakah erti kemerdekaan?
Tanpa sifat mulia mu
Atau sekurang-kurangnya sifat BAIK mu
Perlukah?

Perlukah kita menyambut kemerdekaan?
Perlukah kita menyambut kemerdekaan?
Perlukah kita menyambut kemerdekaan?

Ya...
Tapi perlu dihayati kelemahan diri
Perlu diinsafi kesilapan diri
Perlu disusuri kemuliaan budi
Perlu dikukuhi usaha murni

Merdeka!
Merdeka!
Merdeka!

Azam Kukuh,
31 Ogos 2003,
Muar.

*Sajak adalah tulisan penulis sepenuhnya. Sebarang kelemahan harap buat-buat tak tau kerana penulis bukanlah penulis sajak sepenuh masa.*


Aku tak sambut merdeka pun malam tadi. Biasanya kurang² pun aku tengok tv. Tapi pukul 12 malam tadi aku tengah ade call. Ahahaha! Lepas call nengok cerite John Travolta kejap, pastu online sampai kol 3.30. Ramai lak jumpa chatterz yang dah lame tak jumpe. Die orang sume dah nak final. 2 - 3 weeks lagi. Aku lgi 2 minggu. 18/9 ni start. Abes 24/9. Tak bleh lepak² lg nih. Kene study oii! Study!! All the best to you all my friends!

*Pasni stop kejap tulis blog. Rehat. Tunggu masa cuti nanti*

Sabtu, Ogos 30, 2003



testing jek nih..
abes ar..
aku dah reti upload gamba..
abes ar..
abes ar..
thanx to shera

Rabu, Ogos 27, 2003

Penat. Ngantuk. (balik² tu jek yang aku cakap dalam blog selame ni ek?). baru 2 jam balik dari Gombak, dah kene gi kelas, kimia lak tu. Huhu! (aku sampai skang susah btol nak paham blajo kimia). 15 jam aku berada kat IIUM Gombak bermula semalam. Ni semua dek kebestan group nasyid Hijjaz yang dihangatkan kepada aku oleh Husaini. (Hijjaz buat konsert live , 'Hijjaz Live in Concert' for da 1st time sempene dengan IIUM Convest Closing Ceremony kat CAC, IIUM Gombak).

1st time pegi maincamp kat gombak. Selama ni nengok kat dalam gambo kat magazine² jek. Sekarang, nah, di depan mata aku. Bangunan² die memang cantik, gerek, lawa, cun (termasuk la sisters² student kat sane skali.. hehe) memang tak bleh dinafikan ar. Ni la university paling cantik aku pnah nengok. Bukan nak membanggakan universiti sendiri, tapi.. ntah.. memang cantik giler ah. Kite orang (aku, Husen ngan Zuhdi) sampai IIUM masa Asar. Terus sembahyang. Then ingat nak pegi pesta jualan tah ape² tah, tapi sume dah tutup (maklumlah.. last day convocation). Pastu gi usha tiket nengok Hijjaz malam tu. Pun abes gak. Aiseh.. Husen kontek sepupu die, kak fiza, dak law. Die tolong carikan tiket. Alhamdulillah.. dapat gak.

Kak fiza pulak dengan bermurah hati (dan dengan penat² gitu.. baru balik kuliah) telah membawa kite orang tour de IIUM. Memacam ah die tunjuk, blok engine ar.. CAC ar.. Administration ar.. architechture ar.. law ar. Aku pulak telah bergambar sakan, sehinggekan student² yang ade kat² situ ketawe² nengok aku. "Tanak dowh.. ko tak segan ke? Segan aku nak amek gambo ko.." Zuhdi, ade satu jek muke ko dalam filem nih. Ahahahah!

Malam tu kol 8.30, start la closing ceremony tu. Gempak la gak.. tapi tak la segempak mane pun gimik die. Then baru start concert. 1st performance, UNIC. Aku tak berapa minat group ni.. (takde rupe group nasyid langsung².. dah rupe boy band dah..). Husen suke ar.. dah member² die jek UNIC tuh. Pastu Hijjaz masuk. Best! Gempak! Suare live die orang pun sedap. Gimik² die orang berkesan. Lawak² die orang menjadi. Performance over all die orang memang aku puji ah. Berbaloi ar RM 6 aku beli tiket. Celah tu masuk In Team. Best la gak. Better than UNIC ar for sure. Lastly, masuk Hijjaz balik. Still bertenage, cerie. Kol 12.30 baru selesai.

Malam? Tido masjid ah! Huhuhu! Letih dok atas kusi 4 jam, lepas solat isya' terus terlelap kat masjid. Besar masjid tu. Die nye jemaah tido malam tu pun besar gak. Tapi jemaah solah suboh pagi tu.. tak sampai satu saf pun. Heh. Lepas solat suboh, Husen ajak balik. "Aku ade kelas bi kol 10 la.." Yela..yela.. heh.. orang baru nak usha² lagi keliling tempat ni. Husen terus ke pj, aku ngan Zuhdi lepak² kat kota raya jap.. usha² Mydin. Zuhdi shopping lagi, shopping pakai duit aku. Huh...

Balik kolej.. tido!!
Kol 2 ade kelas!!
Kat kelas kimia tadi aku tak berapa paham cekgu ajo!!
Final tinggal lagi 3 minggu oi!!
Study!!
Study!!

Ahad, Ogos 24, 2003

"..macam baru² ni kecoh kat ntv7, seks di tepi tangga.. perempuan yang lakukan tu pakai tudong.. kite sebagai orang Islam tak bleh sebenanye merosakkan dioe orang dengan mengatekan.. 'ko ni.. bukak tudong la... buat malu orang pakai tudong jek'. Sebenanye penampilan die orang.. tutup aurat.. walaupun pada zahirnye die orang melakukan sumbang mahram. Penampilan die dah ade. Lambang sebagai orang Islam tu die dah ade. Jadi, kite jangan hancurkan lambang tu. Kite jangan salahkan tudong die. Kite patutnye halang die, nasehat die.. contoh, 'ko ni pakai tudong.. ko tak layak buat mende² macam tu.. tak elok'..."

Best siot dengar forum tadi kat AMF. Pasal nilai² murni dalam Islam. Tah sape name tah ustaz sorang tu.. best die cakap. Tak ngantuk aku. I was expecting it going to be a long 2-and-a-half-hour. But I was wrong. Majlis penutup dengan forum yg best! I've rated 4 for that session instead of 1/2 I've rated for other sessions. Huhu!

"Lebam?" comel Anep tanye aku cenggitu merujuk kepada keletihan yang dialami aku mengikuti kursus LeadTrain. Aku hanya mampu tersenyum. Smalam aku tido sejam jek. Huhu! Salah aku gak. Sape suruh aku dok borak² sampai kol 2 pagi padahal pagi tu kol 3 ade qiamulail. Huhu! Dah lame aku tak qiamulail. Last mase aku form 3 - ade motivation program kat skolah. Rase best gak wat qiamulail ni. Rilex jek. Tapi samada aku bleh buat sendiri tak pasni aku tak sure ar.. Ahahahaha!

Jumaat, Ogos 22, 2003

Kesempatan!! Ambik kesempatan oii! Huhuhu!
Mr Asmady tgh bz lecture kat depan lab.. students lak bz mengambil kesempatan dengan capaian internet yg ada kat lab. Termasuk la aku. Ahahahahaha! Ade la sorang due jek yang denga lecture Mr Asmady, yg lelain cek emel.. gi hompej bola.. nengok hompej mag gempak.. Ape tah. Last², dengan lecture class ade lg 1/2 jam, Mr Asmady bingkas mengatekan ,"..er.. seems most of you didn't pay attetntion, so i think i should end my lecture here.. we close our lecture with tasbih kifarah and surah al-Asr.... you can go now,"

Ahahahaha...

Esok aku ade Leadtrain.. 2 hari.. suppose aku ikot program tu last week.. tp pasal aku masuk debate.. so hv to postpone to this week saing bebudak medic. heh.. ampeh tol.. baru plan nak gi enjoy kat maincampus weekend nih. Aarrgh!

Ahad, Ogos 17, 2003

Fuh... penat betul jadik PM nih ek. 4 kali aku kluar masuk dewan parlimen weekend nih. Macam² usul aku kene bincang. Ahahahahaha! Debat ala Parlimen? Kalo dulu kat skolah menengah, sebut jek debat, Fazdli la name yang mule² terpacul drpd mulut orang. Azimin? Huhu! Mintak maap ar.. aku tak minat debat² ni. Forum boleh ar (aku nak berlagak, aku wakil Muar dalam forum remaja dulu, wakakaka!). Sepatah kata cekgu add math aku dulu, Cekgu Dani, "Aku benci betul orang debat² nih. Org² macam ni, kite temmmbak jek, piuu,".

Tapi yang berhormat, malangnya aku dengan tak semene-mene malam sabtu ari tuh kene tarik oleh Ja'a, committee Engineus (kelab jurutera) pegi dengo taklimat Debat Dean's Cup. Apahal lak nih? "Saya tak pnah masuk debat brother Ja'a... carik orang lain ar.. debat² ni saya tak reti," payah tol aku nak nolak. Siap brothers ngan sisters dr maincamp pun pujok aku same suh masuk. Die orang kate masuk bukan untuk menang, tapi untuk gain xperiences jek, enjoy² gitu. Huh... yela.. yela.. saye cube..

Esoknya, start match. Aku tak masuk 4 that 1st match, tp ade sister law yang gantikan aku. Just to show me what a debate is all about. 2nd match baru aku masuk, jadik ketue pembangkang, lawan dak medic. Menang ma! Huhu! Bangga aku menang ngan dak medic sbb b4 this dak medic pnah kalahkan dak engine dalam english debate. Kire revenge ar nih! Hari tu gak aku bedebat lagi, kali ni lawan dak human sc plak. Kalah.. 3rd match malam tu.. lawan dak human sc gak.. kalah.. quater final? pagi tadi. Lawan dak Law. Kalah gak. Ahahahaha! Sepanjang 4 match aku debat, 3 match aku kene tegur ngan juri, macam² ar.. tak cukop isik, masa debat singkat sangat, penggunaan bahase. Last match jek tak kene tegur! Anyway, that's such an experience. Bile lagi aku nak wakil debat² nih.. takde can.

Mase 2nd match aku lawan human sc, tengah² sesi debat tu Fana message. Die ade kat uia kate die, nak jumpe aku. Fana nak jumpe aku? All the way from shah alam to pj just to see me? Fana rindu aku? Apakah....? Ahahahaha. She went to um actually, enjoying some expos there. Then that evening she came to uia alone. Waiting for me outside the debate room alone. Sian ko alone jek.. asal tak ajak member? "Ala.. aku ajak Bib, die segan.." Lepas abes debate ajak die lepak kat u cafe. Tade orang kat situ. Aku ngan Fana jek. Nampak dek jaga ke.. icu ke.. mampus aku. Huhu! Best borak ngan die. Lame tak jumpe. "Zim!! Apsal ko gemok? ee...." aiseh.. dah 3 orang member aku cakap cenggitu. Huh. Tapi badan ko nampak turun ek Fana? Ko kurang makan ke kat sane? Ahahahaha. Adela dalam sejam lebih borak², pastu die nak balik.

"Datang ar shah alam zim, jumpe aku. Leh jumpe Fikri ngan G-ha skali," yela.. yela.. ade mase nanti aku datang ler Fana oii. Tapi bile? Ahahahaha!

Ahad, Ogos 10, 2003

Yesterday I went to KL with my rumets. Ade la dalam 8 orang. Aku, Juan, Zuhdi, San, Nazri, Bob and a couple of my x skulmets, Jimin and Din.

We began our journey by riding ktm komter from kl sentral to Bank Negara Station. Kuar² jek nampak Sogo. Ingat nk trus gi sogo, on the way lalu Pertama Complex. So, singgah sat. Aku angkut camera Canon sebijik, Bob angkut walkman sebijik. price? bese jek. After that baru gi Sogo. On the way lg, jumpe Aqla. (bukan jumpe.. nampak dr jauh actually, die dalam bas, kiteorg kat luar) Lame siot tak jumpe die. Memandangkan die dalam bas, terpakse la kiteorg menggunekan kehebatan masing² menggunekan body language. Skang ni Aqla study kat BMI, amek IT.

Pegi Sogo, ade sale pakaian. Murah² siot. Aku angkut 2 lai baju. Selai trousers. Bebudak ni pun angkut banyak giler baju, masing² borong! Huhu! Pastu kiteorg menyusuri Jalan TAR. Zuhdi beli lagi baju kat Kamdar! Huhuhu! Beli abes abesan korang. "Kembali la ke pangkal jalan.. oii.. kembali. Ingat dunia," Din menasihati merujuk kepada kerambang mataan bebudak ni membeli belah. Hahahaha!

Then, pegi Jalan Masjid India. Juan and once again Zuhdi beli belah lg kat situh. Then, jalan lg. jalan lg. jalan lg. Last² sesat. Tatau cemane nak balik ikot Kota Raya. Tetibe sampai Dataran Merdeka lak. Bergambo sakan la aku. Dah le tak pnah turun Merdeka Square. Huhu! Tp tak best tol.. aku tak reti nak upload gambo kat blog nih.. isk.. sesape reti ajo la aku eh? "Weih, tu bas tu ngale ke sane tu, mesti Kota Raya kat sane gak, jom ah gi sane," San proposed. Ar layan jek la ikot jalan tuh. Naseb ah. Eventually, sampai Masjid Jamek KL. Sembahyang sat, jalan lg sket², sampai Central Market.

Lalu dalam Central Market, tak pnah siot masuk dalam bangunan tuh. Jakun.. jakun.. uuuu.. Pastu baru balik... yang klako nye, dalam 8 orang tuh seme nek bas sesame, San bleh tinggal bas.. lemau btol.. ahhahahah. huh.. reles gak tensen aku setelah menghadapi paper chem yg susah giler tahap cipan malam tuh. isk..

Isnin, Ogos 04, 2003

"wei.. ni camane nih? ajo aku.."

"ek ele.. mende ni takkan tatau.."

"bukan tatau dowh.. lupe ar.. td aku ingat"

"huh.. cenggini.....

isk.. this evening i'm going to have precalculus xm..
in the time interval between yesterday til the paper starts.. sometimes i felt confindent sometimes i'm not. huhuhu! ape nih?

yesterday Dain and Fazdli came to visit me at my house. They said i'm getting handsome bigger.. "eeii.. lain ek muke ko.. makin gemok ar ko..." ahahahaha! Dah selere aku kat uia ni beso.. nak wat cemane?
well.. their study all seems to be ok.. me? i'm not really sure about that..

Sabtu, Ogos 02, 2003

Isk..
esok luse aku xm precal ma..
huhu!
terase macam esok lak nak xm..
sbb aku tak ready lg nih..
aarrgh!!
bile nak study nih?
esok pagi² dah nek bas balik uia
study in the library in the afternoon?
maybe.. if i feel like i want to..
assignment precal tak siap lg..
tutorial chem pun satu hapah tak wat lg..
peh.. cuti sakan tol aku sminggu nih..
huhuhu!
I have to correct myslef..
hijrah maybe..
to a hardworking person!!
that's my determination azam

Khamis, Julai 31, 2003

...31st July...
today is my late mom's birthday...
al-Fatihah...

Yesterday.. 30th July.. 8.42 am... in Selangor Medical Centre in Shah Alam... I got a niece!! Huhuhu! It was an operation.. not a normal delivery. But alhamdulillah, both are saved. As I'm writting the blog right now.. she is only 38 hours and 29 minutes old. Heheh..

Owwh! I forgot... My brother and his wife named her... Farah Alea. Cantik tak? Cantik tak? Cun giler siot.. name die.. Uuuu.. . Face? How would I describe? She's a baby. A 1-day baby. All 1-day baby looks similarly the same. Heh. But she's damn cute. Huhu! I'm one of the first to kiss her cheeck! She's quite an aggresive baby too. She don't cry a lot, but when she do... huhu! The whole ward will hear she cries.

Kak Ila still lying in the ward. Alea goes poo.. kak ila goes poo.. then we'll know both are healthy, after that they can go home. Maybe tomorrow they'll be home. Huhu! Next week after midsem xm.. I wanna kiss Alea's cheeck again!

Ahad, Julai 27, 2003

fuh.. finally sampai gak aku kat umah.. lame gak tak balik umah.. it was more than a month. huhu!
starts from yesterday.. i should be home for a week.. studying (or maybe have a little fun for 1st 2, 3 days.. heheh) for xm. ala.. 3 paper lg pas cuti nih.. precalculus.. chem ngan fkm.. my bag is full of heavy books.. buku chem jek dah bape kilo.. precal lg.. huhu!

but incidently.. my sister in law is going to have a baby due this wednesday.. ayah ajak pegi shah alam nengok kak ila.
aiseh.. kalo dah gi shah alam.. kuang le study aku..(or sometimes tak study langsung) astro ader.. my niece firdaus is there also.. my cousins as well.. aduh.. jadik budak² aku kat sane main².

erm.. about paper yg dah jawab sbelom nih.. comp and physics..
tah ar.. tatau nak cakap aper.. jawab memang boleh.. but i'm afraid i went careless! aargh!! wa'auzubillah..
but i just hope i will get good result.. insyaAllah..

precal? chem? fkm?
harap² ok gak.. (heh.. seme ok.. confident ek?)
study ok.. quizes b4 this pun ok..
precal ngan chem la.. have to be very careful.. don;t be careless azimin!!

quote : hanya orang yang tidak tahu apa yang dicari gelisah dalam hidupnya. so azimin, what are you looking for?

Khamis, Julai 24, 2003

I'm going home tomorrow!!!! Huhuhu!
Its been 1 month since I last went back home.
I'm speechless!!

p/s : heh.. sebenonye aku tgh layan mirc.. bz sket.. malas nak tulis blog.. nanti aku balik aku tulis la puas².. hehe..

Isnin, Julai 21, 2003

Today, i feel very tired. So much thing learned and so much thing to do.
Huyoooo......... penat tul. Sok i have my chemsitry's practical. I hope i've no problem to make it.

Yesterday huda ashari called me. She tell me abot new hairazi . She also told me about the student from SMKA johor jaya said her face looks like Huda fauzi. Ahahahha... not same ah. Truely so different.
Yesterday, Huda Ashari called me. Ahaks. At that time i just woke up. (Huda banyak btul kredit ko nak called aku) . Aku layan je la. She tell me about hairazi . Actually Hairazi has change not same as Hairazi that i know.

Khamis, Julai 17, 2003

Hari ni baru lepas presentatation kenegaraan dan kuiz matematik. My mathematic lecture (Mr Ismail Kamis) actually is Azali's uncle. There are only 2 question and the first question is quite diificult to me.
After this is my physic lecture. I'm worried of my physic lecture because the lecturer always absent during the lecture. The situation is "terbalik" . It should be student ponteng but this time the lecturer not came.
maby he is busy(always busy).

......................................
isk ape nak cakap aarh? tension giler. Banyalk kerja nak wat. Arrrrrgh.......
My friends ... please help me.

Selasa, Julai 15, 2003

Tomorrow will be held Physic Quiz 3
Am I ready?

Artist: Coldplay
Album: A Rush of Blood to the Head
Title: The Scientist

Come up to meet you, tell you I'm sorry
You don't know how lovely you are
I had to find you, tell you I need you
Tell you I set you apart
Tell me your secrets, and ask me your questions
Oh lets go back to the start
Running in circles, coming up tails
Heads on a silence apart

Nobody said it was easy
Oh it's such a shame for us to part
Nobody said it was easy
No one ever said that it would be this hard
Oh take me back to the start
I was just guessing at numbers and figures

Pulling your puzzles apart
Questions of science, science and progress
Do not speak as loud as my heart
Tell me you love me, come back and haunt me
Oh and I rush to the start
Running in circles, chasing our tails
Coming back as we are

Nobody said it was easy
Oh it's such a shame for us to part
Nobody said it was easy
No one ever said it would be so hard
I'm going back to the start

Oh ooh ooh ooh ooh ohh (x4)

Sabtu, Julai 12, 2003

Huh..
pnat siot wat assignment computer..
tapi puas ati ar.. keje dah siap..
pasni nak study untuk paper computer midsem lak!
huhu!

Ahad, Julai 06, 2003

I met Fadhil just now. He came here just to ziarah his x-kisas friends studying in IIUMMC. Next week he's going to have his xm. Me too in the next two weeks. Huhu!

Lame tak jumpe Fadhil. Makin gemok ek ko. Hahah! Nak gi Jepun ko eh.. jeles aku.. Huh.. Dah ar! aku dah tawar hati nak tulis..

Khamis, Julai 03, 2003

"Bosan siot.. Ape nak buat ha?" Zuhdi sounded.

Bosan ur head ar Zuhdi! Hahah! Orang tengah bz study nak quiz, wat assign, wat tutorial ko bleh bosan. Klako la ko.

It suppose to be like that - busy studying. Madam Shima (my precalculus lec) td dah sound, "U have to study from the first day u learn here, then u can obtain 4 flat..." ".. U're lucky to be here in UIA, where everybody is Malay. If u study with the Chinese students, then u know how it look like to study," But it seems everyday (in the night esp) is a party day! Huhu! Dengan study section kecah giler, kelam kabut. Then, the environment that makes everybody wants to talk and talk and talk. Hahah! Camane ha nak study the right way? Camane? haa?

Rabu, Julai 02, 2003

Last Saturday I went to Sure Heboh at Bukit Jalil. Best siot. I met some of the TV 3 celebrities including Zakiah Anas, Zainal Ariffin and much more. Tapi memang ralat betul la tak dapat jumpe Norjuma. Aaarrgh! I just can see her from 2,3 meters. Ramai betul nak bergambar dengan die. Lawa giler, just like a Malay Barbie doll. Hahah! Fortunately, dapat la jugak aku suruh Juan amek gamba die dari jauh. Sure heboh ni tade mende sangat rupenye. Indah khabar dari rupe. I'm not sure, because i went there on Saturday. Maybe it become heboh on Sunday where there was Siti Nurhaliza.

There I also met pdah and ijoy. Lame tak jumpe die orang. Skang ni die orang blaja kat kolej kat KL. Kesimpulannye, seronok gak ah gi Bukit Jalil ari tuh. Lame gak aku kluar sebab lepas tu naik kete Afnan pegi Mid Valley plak. From 10 am to 7 pm. 9 hours enjoy! Huhu!

Ada satu hari tu.. tah hari ape tah, there was held a debate competition between Matric and Maincampus. Bleh tahan gak Matric nih. Fight jugak ah (I think so..becoz i didn't watch the whole debate). But here I want to express something. I saw some of the sisters from maincamp during that night.. gedik² sume. Hahah! No, I'm serius. Gedik ni.. camane nak cakap ek? kire macam ngengade kot? Serupe macam aku jumpe kat library one night. Tak rupe dak UIA btol. They wore tudong, but looks like they want to show other parts of their body. Why don't they wear tudong labuh? Like some of sisters here? Why must they wear tight trousers? Why must they wear transparent blouse? Huh?

Else, they treat their friends(brothers) just like a younger sister. Pastu plak brother tu layan. Peh. Nyampah betul aku nengok. Pastu ketawa.. ngilai². Tak rupe feminin Muslim betul. Maybe if they read this, they'll say.. "ko dulik ape? *Ngo cong yi loo" heheh *aku punye suke la(kantonese). But they must know, there are people who watch them menyampahly. Nak borak ngan laki, borak la.. tapi jangan la sampai gedik sangat. Enod kawan aku yang ramai kawan sisters pun nyampah nengok mamat kat library tuh. He stared at the gedik guy. Hahah! Ter ponge gak mamat tuh. Ada satu pantun best..


Pakai tudung tapi bertelanjang,
Itulah gaya orang sekarang,
Mana tidaknya, ukuran body semua terang-terang,
Yang mana kendur yang mana tegang.

Baju ketat seluar sendat,
Pakai tudung just ikat-ikat,
Dari mula memang bukan adat,
Disudut agama pun gaya tak berkat.

Apa rasanya, kepala bertudung, kain terbelah,
Kalau takat rambut orang kurang ghairah,
Lain kalau peha gebu atau ternampak lurah,
Mata yang memandang boleh keluar darah.

Baik tak bertudung kalau hanya nak rosak imej,
Walhal Islam suruh pakai yang sopan dan manis,
Dah kalau takat pakaian ngalahkan pengemis,
Atas tutup, bawah buka, ni apa punya jenis?

Baju nipis nampak bayang,
Peha gebu saja ditayang,
Lebih baik tak pakai baju senang,
Dah tentu boleh tunjuk terang-terang.

Lengan pendek blaus gantung,
Jeans ketat melekat dipunggung,
Jadi orang Islam ni sebenarnya beruntung,
Agama tak suruh berbungkus macam pocong.

Andai dihati redha dan ikhlas,
Diwajah Nur terpancar jelas,
Walaupun bergaya tak berapa 'kelas',
Asal Tuhan tahu, diakhirat pengorbanan terbalas.

Harap maaflah kalau terlalu panjang,
Bukan sengaja mereka yang bukan-bukan,
Berpantun seloka bukan setakat hiburan,
Yang mana betul jadikan pedoman.

Courtesy of SemsasCommunity


Aaarrghh! ari ni banyak aku nak express.. tapi aku malas nak type! this evening i have a physic quiz, chapter 2. huh.. Still.. like yesterday, the day b4 yesterday, last week, last 2 weeks, I live here in my room, macam tade pape berlaku. Apa yang aku belajar kat SMAWP yg usang tu pun i'm not sure. Kat bilik, borak, borak, borak and borak. Kalo borak ilmiah takpe gak(although some of the topic we talk about is about what we learn), ni pasal basketball la, pempuan la. Ape nak jadik aku nih? Aku kurang study kat IIUM!

Wat's my problem actually? Is it about the hectic dorm? then why do other roomates can study peacefully there? I don't think so. Is it about friends I misscall everyday? Maybe. Because aku ni gile bayang jugak. Hahah! There's something yang tak kene. Sleep? cukop. Makan? cukop. Isk. Maybe it is about my debut stay in hostel. Tapi kenape mesti tu sebabnye? orang lain pun ade yang first time. Aku lambat menyesuaikan diri? Huhu! Aku sesuai di sini. I'm comfortable. but not comfortable with my study. Kenape ha? why? li maza? por que? tim kai aar?


Craig David
Walking Away

1 - I'm walking away
From the troubles in my life
I'm walking away
Oh, to find a better day

Repeat 1

Sometimes, some people get me wrong
When it's something I've said or done
Sometimes, you feel there is no fun
That's why you turn and run
But now I truly realize
Some people don't wanna compromise
Well I saw them with my own eyes
Spreading those lies, yeah

2 - Well I don't wanna live a lie

Too many sleepless nights
Not mentioning the fights
I'm sorry to say lady

Repeat 1

Well I'm so tired baby
Of things you say
You're driving me away
Whispers in the powder room baby
Don't listen to the games they play
Girl I thought you'd realized
I'm not like them other guys
Cuz I saw them with my own eyes
You should've been more wise babe

Repeat 2

Repeat 1 to fade

Selasa, Julai 01, 2003

"Aliff, what's the meaning by this verse?" asked Madam Wani

"er.. err.."

"Jimin! Help him define this verse," Madam Wani asked me!

"to You God we pray, and to You God we seek for help,"

Apehal plak le Madam Wani panggil aku Jimin nih. Tak pnah² cikgu panggil aku macam tuh. Hehe. She's the one and the only. I'm in IIUM Cyber Cafe right now. Doing the fkm assign given by Madam Wani.

Got to go.. its raining outside!
Baru balik dari skudai. Amik form perjanjian untuk dapatkan elaun. Huh... . I have 3 time do da same thing. I'm bored to do this. Then i have to buy stem hasil and matikan kat Pejabat Tanah. 3 time do the same thing and it's really bored.

till this second i have never open my book and note that i brought it from UTM. Hahaha,,, when will i open it?? Maby after this . ( just maby)
For sure there are several reason make me not open my note.

Firstly this device.. Computer. Many hour are spent in front of this device. You know for long time i not using the computer enjoyable because the PSZ computers did'nt same as my computer. Hahha... (of course it's not same because that the PSZ computer not mne)

Maby second can i said the TV and radio. hahha .. u know many interesting programe tv. Very enjoyable and make me fun .

(writing with no spirit)
Third "i want to relax" but i realize as a universites student no relax and no rest . but really i want to relax my body after walking for long distace from my college to Faculty of electric and relax my mind .

Do i have choice the right way . Am i my right.>>?

After the test i really realize that there are so many thing that i still don't understand. Maby the result is the first bad result. (I hope it will not happend)

Jumaat, Jun 27, 2003

Haii,,,, haiii,.... Bye.. Bye.,,,,
Dah lama tak post message. Jimin , you good. I see a little bit changes. You add the new link in the menu. Although you have registered the IIUM, you have time to make a changes to your site.

-(Test)-
Tomorrow will be the last test. This night is physic test. .Tomorrow is chemistry.Mathematic test had done last wednesday night. After the final test , the foundation year student will comeback to their home for holiday. (Aiseh.. mood tak baik ar, Blum cukup prepare to test for tonight) ..... Holiday for only 7 days.

-(study physic)-
Study kat ner aar best? Kat PSZ boleh aar but that place is to cold to me . Study in the room make me convenient but the problem is i"m to close to the bed. Then i will sleep.
Hahahha.....

Rabu, Jun 25, 2003

I am in the masjid's cc right now. Ampeh ah comp sini. Tapi tak kire.. yang penting murah! Wakakaka!

Erm.. today, its been two times Madam Sharifah postponed the Physic Quiz. Mesti ada hikmah .. Hehehehhe.. I am not 100% ready yet. This gives me time to study at the library tonight.. insyaAllah. Erm.. ape nak cakap huh? Nothing special happening this week. So.. Nothing to post here in blog. Huhu!

Khamis, Jun 19, 2003

"No, you have to create a problem... As creative as you can. But this is ok, you can add this in your presentation," Madam Wani said extremely polite with gramatically correct sentence.

Ala.. Silap buat pulak. Right now, at this time, I am searching problems about the Pillars of Islam. This is for FKM presentation that the report should be submitted yesterday. But my group went wrong. Then the new due date is today, before 7. Huhu!

At this time, I like Madam Wani the most. She taught us unbelievably systematic. Her English? Heh... voula. Even english teachers do not speak English like her. She speaks simple words clearly. I adore her because of her systematic way of teachings and her English. She is also such a polite 26-year-old lecturer. Huhu! What a perfect woman I ever seen!

While in the Precalculus class just now, (I'm still wearing the dress suit) Madam Shima went on perfectly well, without anger. Hehehehhehe.. I don't know why was she so angry two days ago. But today, she's cool. And I also went on well, answering all the questions given correctly.

Tomorrow? I'm going home!! Parit Amal, here I come!!

Rabu, Jun 18, 2003

Class CS2015
Subject Chemistry
Lecturer Mr Iqbal

"Alamak hai.. ape bende nih? Isk... Ape nih? Aiseh.. mass spectrum lak yang kluo.. Mane yang aku bace tadi? tak kluar ke? Ala..."

That was my first impression facing my first quiz(monthly test) here. I thought I would score in the test but I think I was wrong. Hahah! Lain aku study lain lak yang kluar. Isk.. I was just dreaming about 4 flat. Can I grab it? Tah la..

I admit I play a lot here in IIUM PJ. I play basketball. I play with my handset. I brought away with chatting with my roommates instead of studying. Library? I always go there. Even a friend of mine called me Abang Library. Hahah! That's our Abang PJ, the otai of PJ. Tapi pegi library pun bukannye dapat study sangat. Students, especially sisters ramai betul. Can not handle aku. Study kat bilik? Heh. What a hustle bustle dorm! Huhu! Eventually I hang out at my classmates' dorm. Aman la sikit. By the way, kalau ada apa², bleh discuss together.

Sabtu, Jun 14, 2003

Today at the mosque, held a shalah awareness campaign. I don't really alert of what the speakers speaking about, juzz know they're talking about solah. I'm concentrating on my handset almost all the time. Hehe...

This evening I've played volleyball. Its been a long time since I've last play the game. It was in 1999 in the Maahad Muar's Sports Carnival. Sayur betul aku main tadi.. Hahah! But I prefered basketball. Just before Maghrib I played a game. I didn't score any, but today I was good in interfering. My teammates praised me for that. Huhu! What an improvement for me.

Rabu, Jun 11, 2003

"Heh.. krem siot kaki aku.. adeh.."
Both my legs are not feeling well. Almost everything my legs do, it will result pain. Whats wrong huh? Basketobarru?

Watashi wa basketobarru osyi mash (lebey kuang cenggini la..)
It means, I am playing basketball. Afnan taught me that. He taught some Japanese words he knows. While Farouq always ready to teach my other roommates and I Kantonese. I know quite some, that I can now speak to Chinese people! Huhu!

Basketobarru? Heh.. Since enrolled in IIUM, almost every morning i play basketball. I dunno how basketball conducted actually. But who cares? This is not real game. I play the kampong style. Sometimes I'm really gooud, sometimes I'm suck! Hahah! But at least i sweating, thats the purpose. Vice versa, as the result, my legs are in pain! Aaargh! Selama ni cuti 6 bulan tak wat apa².. nah amek ko Azimin! Hahahahahah!

Yesterday after lecture, I watched Matrix Reloaded at GSC Midvalley with Juan, Din and Jimin. It was pretty cool. I want to watch the movie again! But then, it was raining cats and dogs. We were trap there for almost 2 hours.

10 June 2003
Approximately 7 pm
Outside Midvalley (North Court)

"Kak, memalam ni ade ke bas kak?"

"Ade.. Memang ade. Orang pun tengah tunggu bas nih."

"Heh? Bas yang ditunggu ni bas ape? Die pegi mane? Lalu Bangsar tak?"

"Intrakota no. 5. Lalu. Orang pun nak naik gak bas tuh. Rumah orang kat sane tuh, kat angkasapuri. Ni first time balik malam ke nih?"

"Ha ah,"

"Owh... orang first time gak. Tapi orang tau la sket² pasal transport ni sebab orang bese lepak sini lepas balik skolah,"

Tak masal siot aku type mende alah nih.. Heh.. But it was funny. Hahah! We were really clumsy. Its true it was our first time went back IIUM after 7. Dengan bas Triton dah takde. Teksi plak hentam mahal. Peh... Cuak gak ah. Wakakakakaka! Eventually, we arrived IIUM after Isya' exhaustedly. The lesson is, if wanna visit midvalley or anywhere, visit there in the afternoon or morning. Waehehehehe! Cam orang kampung btol malam tuh.

Keje pulak.. makin menimbun nimbun. Huhu! I am getting fall in love with the library. Wakakakaka! Gile ah. After 6 month, my brain is already has been saturated. Right now dalam proses mencairkan. Hahah! Physics, Chem, Calculus, FKM, aarrgghh! Cuak aku nengok. Dah ler first time medium of intsrument completely English. Nasib baik lepas English and Arabic test. Alhamdulillah. Exempted from English and Arabic classes. Huhu!

I'm eligible to do one year programme in PJ (Express). But dunno yet. i have to meet course coordinator and then the-hard-to-find Prof Dr Abd Rahman to discuss about my future here in PJ. Cuak gak nak jumpe Pfor, segan english aku. huhu! I think i want to meet him this Friday. Just hope he will be there in his office.

Fuuhh! Its been 3 weeks I'm here in PJ. Its been quite fun and hope will always be fun. Hahah! But still, I really don't like how the committee conduct the Taaruf Week (The orientation). It was suck but somehow, it kinda.. u know.. ape ek? Heh.. kirenye.. nanti bile dah lame² sket.. teringat la dulu mase Taaruf Week. Although the senior said we were all manje, but for me, the orientation was quite a rush. Penat gak ah mase tuh. Anyways, I kinda like the matric song. I even have the ring tone! Huhu!


Unity Towards Unification

Let us come along and get together
buliding things from nil and make them better
Create a society of good behaviour
For the universe now and forever

Unity towards unification
That spark the changes of civilization
Triple I.C.E. is our mission
Leading the progression of religion

Chorus

We are the models of the Ummah (the Ummah..)
Guided by Quran and Sunnah (Quran and Sunnah...)
Matriculation Centre of IIUM
The Gate of Garden Knowledge and Virue

Unity towards unification
That spark the changes of civilization
Triple I.C.E. is our mission
Leading the progression of religion

Chorus 2x

Rabu, Mei 21, 2003

Q : Type of music you like?
A : rock, hip hop, underground, ballad

Hahahah! Can I give answers like that? Who will care? IIUM admisioners? Hehehehehehe! Do I have to say that I like nasyid? Ahaks! Tah pape tah soklan IIUM suh jawab dalam Admission Booklet die.

What are your expectation of IIUM?
-- strictly Islamic where students never expose their aurah? Heheh

Soalan mencabar minda pun ada..

In what capacity can you contribute to the Ummah?
-- huhu! Ape ek nak jawab?

*****

Packing dah siap 80%. Just a little more things unpacked. Esok siap la kot. Jumaat ni bertolak gi rumah Abang. Huhu! Two days to go!

Selasa, Mei 20, 2003

Today I've done a little more shopping. Heheh. This time I bought white long sleeves, tiga lai. Before that, gi Elizabeth Medical Centre, buat x-ray, at first, kakak (19+) yang jage x-ray tu yang volunteer nak x-ray Aku. "Isk.. eee.. segan siot," hati aku berkate². Eventually doktor kat situ yang buat. Hahah! Then gi Bank Islam, buat account and atc. Then pi BCB, bayo fees.

::That's all my activities for today.. there are a little more things to do that will be done tomorrow, insyaAllah::

Ahad, Mei 18, 2003

Huhu! My last week at home will be started tomorrow. Ehehehehehe! Its kinda sad to leave Ayah and home after a long six month being together. Hahah!

Yesterday Dain gave me a ride to Tesco Melaka. We did some a lot of shopping there. Hehehehehe! Zharif and his colleague, Munir were with us also, tumpang nak gi bus station in Melaka. They were on their way to UiTM Shah Alam. Thanks for your time y'all.

I shopped many things. From stationaries, briefs (the hardest item to choose, hehehehe! striking aar Zharif, Munir?), trousers, bags, foot wear, food, heh, you name it, I've bought all of them. You know what? I've spent RM 201.93 buying all that hostel's stuffs. Whooo! (Steve Irwin's style) What a shopping!

While we were eating at the KFC after shopping, Fana called. She was there(Tesco). Just arrived from KL. Heh. Nak jugak ko datang ek? Hahah! Tapi tak sempat belanja Aku! Promise is a promise Fana!! Hehehehe.

Rabu, Mei 14, 2003

I went to Masjid Muar this morning. There was a parade there. I think its the first time since a couple of years ago there was no parade regarding our Prophet's birthday. And it was my first experience joining the parade!

The ceramah went on so well. I think there was no audience sleeping or even blinking their eyes! Hahah! But no wonder, the penceramah is a former Imam of our National Mosque and also a former dean in a college. There were many things that attracted me in his speech, but I like one the most. He pickep up a quote by a Pakistanese wiseman.

But unfortunately, I'm totally forgot what was the quote. Hahah! It is about our mind, our gifted brain. Erm, he said that people who defending their mistakes by comparing the worse mistakes done by others is a, 'nervous complication'. For an example, a Mak Cik ask a neighbour, "eii, kenapa anak dara awak balik tengah malam tu?" then the neighbour said, "ele, anak dara orang sebelah tu lagi, pukul 3 pagi baru balik,". Another people is he called as 'psycology complication'. Huh? I forgot it also what it is. But I like the quote. It is a sarcastic. Damn it! Next time I should bring a pen and a notebook to a ceramah.

About makan. Heheh. As usual, as every single previous years, there is a chaos. I dunno whats wrong. But this year, I got a dulang! Its also my first time makan in that majlis.

Monday, 10.45 pm

Fana sent sms. "Da check upu blom? pegi cek. pas2 bgtau aku". Haa? UPU is out? Huhuhu! "Tahniah. Anda berjaya mengikuti kursus Y007, Program Matrikulasi Kejuruteraan di UIAM," said the operator. Alhamdulillah. At last, its IIUM. My boring feeling is finally over. Heheh. Fikri pulak nak kuar UTP to join IIUM for medic. Juan? Dunno yet. Pendaftaran 24 or 25 ni. Huhuhu! 11 days to go! I should start shopping now. Matrik pun skang ni cuti. Huhu! Dain!! Jom pegi shopping!

Isnin, Mei 12, 2003

Waa.. like that ar? Not bad ar u punye english eh md nur? Good ar.. good. Better keep it this way. Then we can master English. Right ar? How u know? I know la.. Hehehe.

But like I said, almost everything that I do, is boring for me. How come I can feel better or good if I have a conversation with old friends? Of course la, just a little relief. But can't even effect my boring feeling. Never mind ar md nur, I will overcome it myself! One more thing ar, I think u cannot be a counselor md nur, because ar, u u'reself have many problems. How come u wanna solve peoples' problems? Hehehehe...

Fadhil ar? He's also my friend what? And frankly I said, I am very envy with him. Don't know when my turn will come. I hope soon ar. Hehehe.. Who knows? Only Allah knows.

Sabtu, Mei 10, 2003



I FEEELLLL GOOOOODDDDD............


Ahaks.... bored everytime. Boring is caused if someone does'nt had anything to do. Bored is a very dangeraous thing . If someone have feeling like this he or she must avoid this from happening. Bacause this feeeling as i mentioned above is a very dangerous thing could happen to anybody. this bored will cause a big impact to someones mental. Always bored will reduce someones spirit and their life could allways disturbed.


HOW TO AVOID BORED

The best thing to do if someone want to avoid bored is making friends and have a conversation with them. I'ts better if his or her frriends are the guys that he or she already know each other. This thing could help someones to increase his spirit and return to his old life.

Amacam jimin orait tak aku cakap. Macam counselor. Tapi tak dapat lawan Pak Din laar...

I'ts ok , it's all right .

****************************************************************************************

Ones of my fiends have gone from both of my eyes. He is Fadil . On last friday , he has registered in UM for preparation to go to the Japan.
Day after day , my work makin brtambah. Assignment , Note , Exercise , and many more. But i always think , what is the best way to become a good student. Adakah study group itu penting ataupun belajar sendiri lagi penting. Adakah all the note is important or many exercise is more important or always discussing with lecturer is important or discussing with friends is important. I'm always thinking, and i still thinking, thinking, and thinking.

moltress

Boring...

My life is boring at this time. Here I am writing a boring post at my boring weblog in my boring room inside my boring house. with a boring mood. Lately, especially this last boring 30 days, I didn't anything to do because almost everything seems to be bored. Almost everything I did was boring. And so I just lying here on my boring bed in my boring room inside my boring house.

"Kring.. kring.." there goes my boring phone. My boring fingers picked up the phone. "Hello..?" thats my boring voice. "Hello? Congratulation! You have passed the Petronas interview and eligible to pursue your study in Auss.." "Huh?" My boring heart thrumbling. Suddenly I realized that it was just another boring dream.

And so I just continue lying on my boring bed in my boring room inside my boring house doing nothing. Here is the end of my boring story. Thank you for reading it. Hope I will not be bored like this again. Aaargh!

Selasa, Mei 06, 2003

This morning I turned on ikim.fm. There was a talk about recycle. Quite interesting. They invited two Malaysian women who used to live oversea, where the people there recycle everyday, making it as their lifestyle. One woman stayed in Germany for a year and another in Japan for two years. Both of them agreed that recycle is a good lifestyle. The authorities there manage the campaign seriously. Even their neighbours always remind them to recycle.

So our topic today is recycle? Hahah! Malas ah cite. Bosan. Post jurnal sekadar mengisik ruang.

Sabtu, Mei 03, 2003

Hari ni Semalam beli handset baru. Huhu! Nokia 2100. Handset Aku yang lama, Nokia 8210 dah rosak. Amoi kedai tu kata dah lama termasuk air dalam handset tu. Heh. So, Aku pun trade in Aku nya, dapat la beli 2100 dengan harga RM320.

Eh, eh.. lupa lak, kena tulis English heh md nur? Kuikuikui.. ok ok..

After this, I will try to write my blog in English. Is that ok for you md nur? Never mind la.. for the begining we'll write in rojak langauge. Ok md nur?

Kelmarin The day before yesterday, the x-friend, who doesn't want to be my friend, sent me sms! Huhu! "...tp bile pk2 blk, aku sensitip sgt. so let us learn and never repeat the same mistake. fwen again?" Hahah! This shows how much I could create a kesan yang mendalam to a friend. Kuikuikui! Am kidding. Well, I felt very relief when my x-friend (now x x friend) ask to be friend again. It seems like its not 100% my fault. Heheh. Thats what I call friendship, 'Alangkan lidah lagi tergigit, inikan pula kawan-kawan' Heheheheheh

Rabu, April 30, 2003



Hari ni berkesempatan lagi aku nak nulis kat jurnal nih. Ahaks, Aku skang kat PSZ (Perpustakaan Sulanah Zanariah) Beso beb. Biasa ar taraf Universiti , free pulak tu.
Dah 3 hari datang kuliah, semua conduct dalam english. Fuyooooo...... Kengkadang ape yang lecture ajar tu tak leh sesusah yang disangka, cuma kerana disebabkan ianya dalam english sebab itu lah Lambat pickup skit. Yang penting kat kuliah ni ko paham jer dan d0 many exercise. hahahha... Yang peliknya walaupun lecture diajar dalam english kenapa tak sume nak cuba applykan semasa berbual. bayangkan kalo masa berbual pun cakap dalam bahasa inggeris mesti boleh punya. hahahha , Aku ni cakap je tapi aku sendri tak wat. Contoh tredekat masa nulis jurnal nih.
Okl laaa nak b;la .

moltress
Kali ni Aku nak cerita ulas lagi pasal cerita kat tv. Hahah! Aku nak namakan 2 minggu ni sebagai, Minggu Jom Nengok TV.
Ni pasal siri Everybody Loves Raymond, ntv7.

Malam tadi siri dia lain sikit. Dalam siri tu, Raymond yang dalam percutian dengan famili dia tak habis² menunjukkan ketidakselesaan dia bercuti kat Itali. Bini dia marah betul. Sekali tu masa nak mengelak bertekak dengan bini dia, dia ajak mak dia gi jenjalan ,"Have a long walk and talk," Masa jenjalan tu, berbual panjang dengan mak dia, sesuatu yang jarang sekali dapat dilakukan. Berbual tentang masalah diri, famili. Pastu tu Raymond main tendang² bola sat dengan budak² jalanan. Pastu dia rasa pizza Italy kat warong. Then baru agaknya dia terfikir akan keseronokan dan kedamaian berada di Itali. Semua selepas have a long walk, have a long talk, with his Mom. Lepas tu dia rasa gembira, macam tanak tinggalkan tempat tu.

Kita jangan besar kepala dalam menyesuaikan diri dalam sesuatu keadaan. Kita tak boleh, terus serasi dengan sesuatu. Kita mesti laluinya dalam keadaan ansur. Kita perlu laluinya tanpa keserabutan yang merunsingkan kepala otak. Tanpa bebanan yang perlu difikirkan. Buat seketika. Barulah kita boleh menyesuaikan diri dengan sempurna, dengan gembira, dengan best.

Heh. Tu cuma tafsiran Aku jek pasal siri Raymond nih.

Selasa, April 29, 2003

Tengahari tadi pegi supermarket, The Store. Dah lama Aku tak gi jenjalan supermaket. Orang tak ramai, so best ar jalan, lega sikit. RM 100 duit Aku habis hari ni. Tah apa² tah Aku beli. Ahaks~

Balik singgah Honda Showroom. Nengok model baru, Honda City i-dsi. Nampak kecik. Lawa la jugak. Tapi yang aku jakun betul bila nengok stereng dia. Dekat stereng dia boleh control speed, kira macam gear la, digital. Macam kereta F1 tu. Peh, canggih siot.

Bosan sey.. tatau nak tulis ape lagi..

Isnin, April 28, 2003

Petang tadi Fadhil sms. Dia tanya kenapa tolak offer program tahun asas UTM. Kenapa nak tunggu jugak UIA. "utm nye program engine lg bagus dr uia" katanya. Dia suruh datang jugak esok, daftar.

Heh. Mana² sama jek study.

::Sorry Fadhil, Aku tak reply. Kredit dah nak habis.

Ahad, April 27, 2003

Hari ni aku kehilangan seorang kawan. Bukan kerana dia terkorban mahupun telah pergi ke mana-mana, tetapi kerana dia enggan bersubahat bersahabat denganku lagi. Kalau bahasa basahan, tanak kawan. Hahah! Kalau sekali imbas, macam budak² sekolah, ada silap, gaduh sikit cakap, "tanak kawan ngan ko.." Heh. Tapi bila difikirkan, apabila seseorang yang boleh membezakan antara baik dengan buruk dengan serius mengatakan, "aku tak nak kawan dengan ko, aku saket ati dengan ko" peh, parah ni. Nampak beno aku ni tak disenangi ketika berkawan.

Tapi, no one is perfect. Everybody makes mistakes. Tapi ini mengajarku, not everybody accepts people's mistakes. That's why we have to be very careful ketika bergaul dengan rakan. We have to know each other. We have understand each other. We have to know what are his/her likes and dislikes. Not just like, Hi! my name is Azam, nice to meet u Mud No. Bukan tu sahaja, kita juga perlu menjaga hati mereka, seperti mereka menjaga hati kita. Lepast tu baru namanya kawan. Tapi kadang² keserasian tu pun penting gak. Apa orang selalu kata, 'satu kepala'. Kalau tak satu kepala, tak boleh jalan. Hahah!

::Orang biasa dengar, x husband, x wife, x boyfirend. Pernah dengar ke x friend? atau x kawan? ... Watch X-Men 2! Hahah::
AIM 2003 malam tadi. Mesti ada cacat cela macam dulu jugak. Heh. Dah, cukop² apsal aku ni asek jadik pengulas/pengkritik jek sejak ari tu huh? Hahahahha! Erm.. tapi nengok penari latar masa persembahan Ruffedge (betol ke aku eja nih?) tu comel ar. Pastu tarian die plak lembut jek, senyum, peh, ayunya.

Waa.. sempat jugak ko nulis jurnal ek Mud No. Walaupun sebok jadik budak U. Heheh.


"Error Code"tut, tut,tut. Aku klik hanset aku banyak kali untuk cuba try PIN NUMBER. "SIM CARD BLOCKED" waaaaaaa, ape dah jadik nih. Aisehman, nyesal aku memandai mandai setting PIN NUMBER . "ENTER PUK2 CODE" ape ek puk2 number , forget aar. Maby this will use, "tut., tut,tut" Error . maby this time will use. "tut tut, tut " 3X aku wat camtu tetiba " SIM CARD REJECTED" Waaaaaaaaaa....................................................................... . Ape ni, ape aku nak buat nih. Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa................................................. . *&^*^%(^*^$^%*^%&*^&U^*&&^^#$%#%^$%@#!$%%$!%$!$#%!#$$% tension aku. Isk.... isk... abis sume message dalam tu. Nombor member pun ade kat dalam tu. Sume ilang. Macam ni punya gaya aku kena pergi centre dia kat JB. Tapi arini ari ahad. Sume kedai tutup. ISk,,, isk.... Nyesalnya aku. Nyesalnya aku.Nyesalnya aku.Nyesalnya aku.Nyesalnya aku.Nyesalnya aku.Nyesalnya aku.


Weiiii sume yang baca jurnal ni.... aku nak promote site kaunseling. Tapi aku rasa korang dah tau. Walau ape pun cuba klik site ni ---> www.daretofail.com

Sabtu, April 26, 2003



"Sana tu fakulti elektrik, sana pula fakulti sains"kate Azfar (member UTM budak perak ni) "yelah-yelah, jom jalan cepat kite survey tempat ni. Haaa..... tu bilek air, tu P08 dan P02, isk-isk penatnya, naik bukit turun bukit, naik tangga naik lif berenang je yang tade" aku kate.

sebelum hari kuliah bermula lebih baik aku survey semua tempat ni .Senang le nanti nak kemana -mana. Untuk hari ini hari sabtu aku dah berjalan ke pejabat bendahari untuk menyerahkan nombor akaun aku dan ke fakulti serta ke semua kedai yang terdapat di bangunan pentadbiran.

"tut.... tut " hanset berbunyi . ade mesage. Ohh padil dapat program tahun asas kat UTM gak. Isnin ni dia daftar.

Jumaat, April 25, 2003



Waaah dah maju jimin eh

Sudah berapa lama aku tidak membuka laman ini, sorry ah jimin. AKu terpaksa ponteng kejap sebab BZ psal matriks dan UTM.
Ahaks
Rajin betul ko nulis blog ko nih. Macam nak award jek. Hahaha. Apepun bagus arr ko teruskan perjuangan ko. (ape ngarut nih)Dah lama aku tak naip komputer so memang problem skit aar.
Baru tadi aku baca pasal anuar hasyim yang kena culik kat jurnal ni. Terkezut gak aku rupanya bapak kepada member jimin yang kena culik. Sape sangka mende tu nak terjadi pada kenalan terdekat kiter.


Aku budak Kolej Matrikulasi Johor (KMJ)

Pada 5/4/2003 yang lepas aku telah mendaftar di Kolej Matrilkulasi Johor. Aku datang seawal pagi bagi mengelakkan kesesakan waktu pendaftaran kerana almaklum pelajar yang akan mendaftar di kolej matrikulasi johor adalah seramai 2370 pelajar(estimate jer)
Kat sana aku jiumpa bebudak SMKA Maahad Muar ( Hairazi , Azali , Aizuddin,Raja, Izwanuddin,Helmi, Fazli, Syafaat,Salehuddin , Hirzahida Shuhaidah, dan rakan perempuan yang lain. Selain daripada mereka aku jumpa gak member cosmopint aku seperti Norhayu dan Akhmar. Ahaks
Orientasi kat sana orait gak. Biasa aar tekanan mental turut dikenakan oleh Ayah aji ( panggilan untuk warden disana) dan lain-lain warden. Disebabkan terlalu ramai maka aku tak beberapa mengenali bebudak lain yang ade kat sana . Satu blok je dah ade dalam 500 pelajar . hahaha. Kat sana biasa aar sama gak macam kat asrama lama aku . Ape yang membezakan nya hanya keadaan facilities yang serba lengkap dan terancang dan kebebasan menjalankan aktiviti. Setelah orientasi selesai mulalah waktu pembelajaran kat sana. Pensyarah kimia yang mengajar aku kat sana bernama En Sha'ri Azyze. Aku kenal nama dia sebelum aku masuk matriks kerana dia ayah kepada Nurul Nadiah Sha'ri Azyze yang belajar di SMKA MAAHAD MUAR (skang dia form 4) Pastu aku masuk kuliah fizik dan matematik. Entah camna ditakdirkan aku sekuliah ngan Aizuddin Muhsin . Dia sama cam aku aar dapat sains hayat pastu minta tuko sains fizikal. Pengalaman pertama kali masuk dewan kuliah memang mengkagumkan aku. Dengan keadaaan yang serba luas,sistem mikrofon yang berfungsi dengan baik dan air-cond yang menyejukkan kedaan didalm dewan kuliah. Pasal kuliah ni aku tak nak citer memanjang sebab aku cuma datang kuliah 2 hari jer kerana uruskan borang kemasukan ke UTM.

Aku sebagai pelajar UTM

Tanggal 19/4/2003 aku mendaftar sebagai pelajar UTM. Kat sini aku amik kejuruteraan elektrik dan elektronik. Selama 4 hari Minggu Haluan Siswa aku diperkenalkan dengan kampus UTM serta kehidupan sebagai Mahasiswa. Aku tak dapat mengikuti penutupan minggu haluan siswa kerana aku pergi temuduga JPA. hahhaha.
Masa kat temuduga JPA aku tak ready ape -ape . Ade sorang girl tu fluent cakap english . FUyooo. Aku terkelu buat 5 minit pertama. (padan muka md nur) . Ade le sesikit aku cakap pasal tourism in malaysia. Yang pasti idea aku memang skit giller.
Aku skang ni sedang dalam menyesuaikan diri di UTM . Sebab skang ni sume kena wat sendri bukan macam kat asrama boleh panggil junior atau boleh kena sebat ngan warden kalu wat salah. Lagipun kat sini tade sape nak pedulikan hal kitre samada nak pergi kuliah atau tak. Itu sume pada pendapat aku amat mencabar jiwa kelelakian aku yang inginkan kebebasan. Aku risau aku terleka hanyut dibawa arus kehidupan sehingga menyebabkan aku gagal. ( Ya Allah jauhkan aku dari kegagalan ) kalau gagal apelagi kalu tak kena kick. Aiseh wat malu muka jer. Kat sini memang lengkap sume ade maklumlah Universiti. hanya bergantung pada diri kiter jer samada nak gunakan kelengkapan itu sebagai pendorong kejayaan atau tak. bolehlah diugkapkan dengan pepatah "kalau nak, ambil tak nak, balik"
Kat sini aku bersama juga Aizuddin Muhsin , Jali, Fazli, Fatahiya,juga beberapa kenalan dari Kolej Matrikulasi Johor.
Ok laah skang nih dah masuk asar. Nak pergi solat jap. kat komputer ni tade mirc aar kalau ade tiap malam aku datang.

moltress

Khamis, April 24, 2003

Melakar Rindu

Terlalu singkat hubungan ini
Belum pun sempat melakar rindu
Baru semalam mimpi dicipta
Mengapa mendung melanda sukma

( 1 )
Kaulah segalanya maka digubah
Ketika cinta masih di dada
Punahlah jua kini akhirnya

Entah mengapa hati bertanya
Mengapa kasih terlerai kini
Ku tak salahkan dirimu sayang
Lantaran takdir sudah tersurat

( ulang 1 2X )

Punahlah jua kini akhirnya

Lagu tema siri Harlina (Jeslina Hashim)
Dicopy daripada www.liriklagu.com/liriklagu_jm/JeslinaHashim.html

Hari ni cerita Harlina dah habis. Ending yang seperti dijangkakan dari awal lagi. Tapi best gak nengok siri ni. Malangnya sekejap sangat dah habis. Boleh diolah lagi sepatutnya untuk menjadi lebih panjang. Ketabahan Harlina kurang teserlah sebab cerita ni pendek. Lepas tu Iqbal si suami tu pula begitu mudah terasa insaf dan memohon maaf. Heh. Jadi pengulas lagi aku hari ni. Hahah! Walau apapun, Harlina boleh la dianggap best.

::Nengok kecekalan Harlina mengingatkan jua kecekalan arwah Mak dahulu... al-Fatihah::

Isnin, April 21, 2003

Nengok The Core tadi. Best gak. Tapi seperti yang dijangkakan, jalan cerita dia lebih kurang sama macam Red Planet - seorang demi seorang mati, pastu tinggal hero dengan heroin dalam misi menyelamatkan dunia. Cuma bezanya, kena masuk dalam teras bumi instead of ke luar angkasa. Cerita ni juga ada fakta-fakta sains yang logik dan AKU rasa memang fakta betul tentang geofizik, bukan main-main punya fakta.

Johnny English lak AKU nengok kelmarin. Pun best jugak la. Tapi kalau mengharapkan filem yang sebiji macam James Bond, memang tak best. Tapi apa yang patut dijadikan contoh adalah betapa semangat patriotik Johnny English terus utuh bagi menyelamatkan England walaupun melakukan pelbagai kesilapan.

Heh. Jadi pengulas filem lak AKU hari ni.

Ahad, April 20, 2003

"Sometimes letting off something makes us go forward,"
Clark Kent & Lana Lang,
Smallville, TV3

Ada tak kebenaran dalam petikan ni? Sama ke macam subtema blog AKU nih - ...biarkan yang dahulu itu berlalu | kemudi apa yang akan berlaku... . Ataupun maksud dia macam ni - kadang-kadang melupakan perkara dahulu membuatkan diri kita maju kehadapan. Kalau macam tu, perlukah AKU melupakan usaha-usaha aku di sekolah rendah dulu? di sekolah menengah dulu? Perlukah AKU melupakan pengalaman-pengalaman aku dulu? Heh. Lupa lak. That's why the word sometimes is there. Tapi apa benda yang boleh dilupakan untuk bergerak maju? Apakah perkara-perkara yang sedih²? Atau perkara-perkara yang tak best aja?Apakah perkara-perkara yang perlu dilupakan untuk bergerak maju ni boleh lakukan jikalau kita tidak melupakannya? Apakah perkara itu boleh mengganggu kita bergerak maju?

Heh. Banyak beno soal. Sampai tak tau jawapan. Sebab jawapannya ada dalam diri masing-masing. Sebab masing-masing ada cara masing-masing. Tapi apakah seseorang itu mengetahui samada cara mereka itu sesuai dengan diri masing-masing? Atau apakah mereka rasa sesuai, tetapi orang lain pula yang mengatakannya tak sesuai. Tetapi apakah orang lain itu mengenali diri kita seperti kita mengenali diri ini sepanjang hidup sehingga mampu mengatakan cara kita tak sesuai? Apakah kita perlu mengikut diri kita dan experience keselesaan ataupun mengikut orang lain dan memberi keselesaan itu kepada mereka?

Tapi betul gak. That's why there will be always sometimes. Bergantung kepada keadaan. Tapi apakah kita tau bila kala keadaan yang memerlukan diri kita memilih samada mengikut diri sendiri atau orang lain untuk memilih cara yang sesuai yang dapat memberikan jawapan ikhlas dari hati tentang perkara pokok tadi? Argh! Apa ni?