Cari Blog Ini

Sabtu, November 29, 2003

Hari ni makan banyak lagi (Asek cite makan jek aku due tige ari nih.. bese ar, raye ek?). Seperti biase (seperti biase lagi..) hari raye keempat ayah belik tulang. Abang masak sup. Layan giler. Bape ketul aku makan. Malam td lak melantak udang Laut Cina Selatan Puksu Nain bawak dr Sarawak. Beso seh udang. Jakun gak ar 1st time nengok. Naik lg skilo ari nih..

Khamis, November 27, 2003

Hari pun penat (huh.. hari2 pnat. pe ah aku nih). Hari ni raye 3 buah umah. Sume umah aku makan banyak. Umah Tok Lah makan nasik minyak. Umah Pak Ngah melantak makaroni ngan nasik putih. Umah Pak Bo plak layan mi bandung. Mengah giler seyy.. Naik lagi 2 kg ari nih.. Isk.
Seperti yang dijangka. Huru-hara, porak-peranda, hustle bustle, bingit bangat, sume ade berlaku kat umah aku tadi kol 8. Huhu! tapi sampai kol 10 dah setel dah. Makan (sume agree cakap aku) bihun goreng. Plus laksa johor. Seperti dijangka gak, sume abes. Licin. Ayah siap suh aku kasik duit raye kat bebudak nih (spupu2 and anak2 sedare). Mase yang bingit. Dah ler ramai giler. Sorang2 kasik duit lak tuh. Mule2 abang, then angah pastu aku. Ade tangkap gambo.. tapi takde scanner nak scan. Isk.

Dah lame tak cam gini (da setaun ar.. sejak raye taun lepas). Sronok. Tapi tak best sgt sbb besenye lunch makan kat open house Mak Ngah, tapi postponed esok lak. So, ari ni umah aku jek yg open. Pape pun, mmg best. Tambah plak hampir sume adik badik arwah Mak ade. Ade 7 buah kete tadi aku kire. Plus 2 buah kete lg dr sedare belah ayah. Macam keje kawin lak aku nengok. Huhu!

Selasa, November 25, 2003

"Ketupat dah bape siap?"

"20, Mak,"

"Ayam bape ekor?"

"5 ekor, Mak"

"Daging?"

"..."

"Daging?"

"Hati?"

"Limpa?"

"Korang tak beli?"

"Apa la nak jadik korang nih,"

-Apa nak jadi...-

"Bang! Usu nak ikot!"

"Usu tak boleh ikot, dok umah, jage Mak"

"Bang.. dalam sungai tu ada buaya bang!"

"Pak Mat, ade lagi tak daging kat pasar?"

"Ntah la, dah abis. Kalo ade pun nasib la,"

"Kak, daging ader?"

"Pasar tenggelam dik, lembu tinggal sekor jek,"

-Apa nak jadi...-

"Cik, daging ade lagi?"

"Daging takde. Tulang ade. Ni boleh buat sup nih,"

-Apa nak jadi...-

"Daging ade lagi?"

"Daging da abis dik... orang dah tempah sminggu dulu. Yang ni pun orang punya,"

-Melepas lah sudah... Carik la yang lain-

"Bang.. Kambing tak boleh bang?"

"Jangan carik pasal.. Mak pening kalo makan kambing,"

"Bang.. Bang.. tuh.."

"Mak, Mak menangis?"

"Tak, Su. Bawang nih,"

"Mak! Mak! Abang dah balik!"

-Apa nak jadi... Apa nak jadi... Sampai sekarang masih mencari...-

"Mak.. Mak.. Bangun Mak.. Daging, limpa, hati sume ade ni Mak,"

*****

Dialog (lebih kuang ar..) kat dalam iklan rayer Petronas. Best iklan nih. Iklan raye Petronas memang tiap² taun best. Citer pasal janda anak tujuh. Mak nye suruh bli daging, limpa, hati, sume² tuh. Anak² die carik tapi tak jumpe.. last² jumpe bai jual susu.. terus beli lembu die. Mak die pengsan nengok anak die bawak balik lembu sekor. Pastu pulak selit ngan lagu SM Salim 'Apa Nak Jadi'. Unik sey.Hehe. Mesej die - 'Syurga di bawah telapak kaki ibu' Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Sekang ni tengah penat giler. Penat makan. Expected before, berat aku naik 2 kg dalam mase satu hari raye ni jek. Huhu! Tak banyak rayer umah sesedare mare taun nih. Maybe hujan kot? Ntah ar. Yang best nye taun nih adik badik sebelah Mak ramai yang ader mase 1st day nih. Puksu Nain pun balik lepas 2 taun raye kat Sarawak. Rindu aku kat ketawe beso die ngan anak² die. Hahah! Nengok ar nanti open house umah aku (maybe esok), huru-hara, porak-peranda, hustle bustle, bingit bangat seme ade... Aku pun jadik penat... Aaarrgh!
Malam rayer. Malam raye yang baru bagi aku. Sebab malam raye taun nih, adalah malam raye paling penat. Kenape? Sebab persiapan taun ni start lambat. Kalau taun² lepas besenye sminggu sbelom raye da start ngemas. Ni tak. Aku balik pun da tinggal due hari nak raya. Abang ngan angah pun gitu.

So all were begun this morning. Cam biase aku kene kontrak lap grill kat umah yang ade 8 kesemuenye. Dah 4 kali raye dah aku kene kontrak ngan ayah. Tensen gak. Huhu! Cerewet tol nak wat. Then, keje aku jugak, lap kusi², sofa² sume plus bersihkan sawang kat ceiling. Sesambil tu seperti bese gak aku anyam ar ketupat, 10, 20 bijik.

Taun ni gak aku leke keje kemas umah sampai lupe nak gi umah Mak No, bese tiap2 malam raye ade tahlil lepas isya'. Die da pesan dah petang tadi. Tapi aku lupe. Sume dalam umah lupe. Huhu!

Pape pun esok raye!!! Aku pakai baju kaler pink!

p/s : call ebby tadi.. (mase tgh wat jurnal nih) last skali die cakap i lap u.. huh? Apakah? Ampeh tol. Kakak die yang cakap tuh.. nyebok nyampuk orang tgh call. Memang aku dah perasan giler ar tadi... huhu

Ahad, November 23, 2003

Sebelum ni aku penah catat, perjalanan pulang ke muar paling cepat dari KL naik bas ekspres, 2 jam 18 minit. Bas Mayang Sari. Laju betul bas tuh.

Hari ni (semalam) aku catat pulak perjalanan paling lama, lebih kurang 4 jam. Bas Transnasional, 1st time balik muar naik bas Transnasional. Tak senang duduk aku dalam bas tuh. Lame giler. Cam Napong balik Penang lak rase.

Mule² jalan KL - Seremban agak jammed. Pastu smooth jek. Berenti sat kat Ayer Keroh. Lepas kuar kat tol Tangkak, masuk Sungai Mati, menghale ke Jambatan terus jammed. Teruk giler jammed. Tensen aku. Terkejut gak sebab besenye habis kuat jammed menghale ke Jambatan pun sampai Pt Bunga (+/- 2km dr jambatan) jek. Ni kat Sungai Mati (+/- 10 km dr jambatan). "Panjang giler siot jammed. Silap² buka pose dalam bas kite nih," Seb baik ade Cine balik ngan aku. Takde ar aku boring sangat.

Eventually, sampai gak aku kat bus stand lebih kuang kol 6.40 (bertolak dr pudu +/- 2.35 pm). Balik umah nengok umah dah lain. Dulu puteh. Skang oren. Giler ah! Ayah cat umah sensorang? "Tak abes lagi ayah cat nih. Sok bangun pagi², tolong sambung cat umah," Huhu!

*****

Iftar Room 116 Abu Bakr College [abc 116]
Date/Day : 19 November (26 Ramadhan) / Thursday
Venue : Taj Restaurant [Maple], SS 14, PJ

7 orang pegi. Aku, zabidi, ahsan, pok, nazri, juan, batak. Plus sorang jemputan dr bilik sebelah, muklis. Makan, purata RM 10 sorang. Nasik campur Mamak ader. Nan garlic ade. Tandoori ade. Layan siot. Pas makan, sembahyang kat masjid bulat. Pastu jalan² kat Jaya Supermarket. 3 orang balik kol 9, ujan lebat. Yang lelain kol 10.Giler ah. Malam tu Juan demam. Pok shopping baju raye. Aku tak bli ape². Da tak larat, makan sampai RM 12.

Khamis, November 20, 2003

Isnin, November 17, 2003

Makin nak raye makin banyak lak keje. Isk. This last week before going back home, assingment, tutorial, quiz seme melambak. Dah le aku pemalas. Assginment BTQ, ade 2. patut due2 due esok. Seb baik madam suh anto esey lepas raye. Then Chemistry Physical, tah ape tah aku blajo aku pun tatau. homework die kaisk due minggu lepas pun lom wat lg. Ni dpt tutorial baru lak. Chemistry Organic? Nampak cam ok sket. Ok pun tak ok sgt. Dah ler kelas ari jumaat aku tuang. Esok lak dengo kate madam nak wat quiz. Rabu plak ade quiz math. Sekali ngan quiz physics. Huhu! Chem lab plak kene wat report nanti. Jumaat ni due tutorial Physics.

Bile nak raye nihhh!!! Tak sabo lak rase..

Sabtu, November 08, 2003

The Trip to Kuliyyah of Engineering
International Islamic University Malaysia
Gombak, Malaysia.

*First task as one of the committee members of Enginius*

7 am
ABC 116

"Jimin.. Jimin.. dah pukul 7 dowh.. Bangun!"

"Uieehh.. giler ah. Pukul 7? Sempat ke nih? Nak gather kol 7?"

"Sempat.. Sempat.. Jangan takut ah.. Janji Melayu. Pukul 7 takde orang lagi.."

7.20 am
Parking Lot beside Fatimah Az-Zahra College

Just a few has arrived. Ja'a was right. Janji Melayu. But for sure, Madam Asma', the Iraqi lecturer had been always punctual.

7.40 am
-same as above-

Had to push one of the bus (we were using 2 buses for the trip) as the engine was stubbornly hard to be started. Eventually approximately at 8 am we departured.

8.40 am
Kuliyyah of Engineering,
International Islamic University Malaysia

"Pehal lak ramai-ramai cleaner nih?"

"Ntah ek.. weh.. muda-muda dowh cleaner kat sinih, yang cun pun ade siot.."

"Uissh. Tu bukan cleaner ar. Tu ar wakil Enginius Main Camp. Die nye dressing workshop memang cam tu kot?"

"(smiling)Welcome to Kuliyyah of Engineering!"

9.15 am
Auditorium A
Kuliyyah of Engineering

We were given some briefings about the Kuliyyah. There were 4 Head of Departments cared to spend their times. The briefing went on well. And best of all, the Dean of the Kuliyyah, Dr Farris. He lightened the briefing session up as the last speaker. Huhu!

Some interesting facts about International Islamic University told in the briefing :

- Many of engineering graduates furthered their studies in universities in all over Malaysia, and all over the world as the accredetation received only in 1998. Best of all, a graduate was offered a place to study in Cambridge University.

- Many of the graduates are now working in various places in all over the world, Malaysia of course, Japan, Australia, Switzerland, The UK, and even at Silicon Valley, California, US.

- A dean in UTM has sent his son to furhter his studies in IIUM, instead of his faculty in UTM.

*These proved the recognition by various sides, world class universities, world class employees, and even world class personnel, instead of newly accredetation awarded programmes in the Kuliyyah*

11.00 am
Lab & Workshop Tour

-Such interesting places (impressed jakun actually, huhu!), can't be expressed by words (malas nak nulis pun ade sebenarnye.. Penat dowh..)-

1.00 pm
IIUM's Masjid

Break and Zuhur prayer.

2.00 pm
IIUM's Library

4 times bigger than the Matriculation's Library. Again, speechless. Met Suzie, my senior, there. As always, she is as she always be.. Hehe

"Rajin ko gi library eh?"

"Eh.. Bese ah aku,"

3.00 pm
Outside Admission and Record Building
IIUM

The closing ceremony dan sesi bergambar serta sesi duduk² sambil menunggu bas. Madam Asma' dah bising. More than an hour we all waited for the buses to go back to Matriculation Centre. Dah ler panas. Isk. Sampai kolej pukul 5 lebih, terus lepak, penat. Farouq siap tak pegi semayang terawih! Huhu!

*Want to share some pictures here, but lack of technology to upload them right now. Next time maybe*

Jumaat, November 07, 2003

The Matrix Revolution
GSC Mid Valley

"Tade.. pukul 3, 6, 9 ari ni seme sold out. Esok nye pun sold out,"

"Huh? Sabtu?"

"Sabtu pun aku rase sold out,"

"Aiseh.. Abes bile nak nengok nih?"

"Kite nengok Jumaat next week ar jom,"

"Alaa.. Baik nengok rabu nih,"

"Ne bleh dowh.. Hari rabu kelas aku penuh.. Lebam aku,"

"Pe ah ko.. Hari rabu kan cuti. Nuzul Quran,"

"Ha ah ek.. Tapi mahal dowh. Public holiday. 10 ringgit ma.."

"Habis nak nengok bile ni?"

"Ntah?"


The Book Fair
Al-Malik Faisal Hall,
MC IIUM

"Wah. Leh tahan gak Book Fair ni ek. Aku ingat tak ramai orang datang,"

"Ala.. Memule hari tuh tak ramai pun datang. Kosong jek,"

"Oowh eh? Ala.. Kurang² ramai gak orang datang hari nih,"

"Banyak ko beli buku?"

"Ha ah. Cam best jek. Tu pasal aku beli. Dr. Swee Ang punye novel, From Beirut To Juresalam. Best dowh,"

"Ye ke? Bleh aku pinjam? Ape lagi ko beli nih? Bape ringgit ko habis?"

"Banyak gak. Dekat 100 kot?"


Ahad, November 02, 2003

Dah 2 ari petang² ujan. Lebat. Tido best. Huhu! Dah 2 ari jugak la aku buka kat masjid. Heheh. Setakat ni puase ok ar.. (Heh.. ape yang tak ok? Hahah). Bulan² puase nih plak lecturer banyak kasik keje. Minggu ni banyak tol keje. Ni banyak lagi blom siap. Tah bile tah nak wat. Asek tangguh jek keje.

Knape ek suke tetangguh keje? Knape ek lebih suke dudok² tak wat pape? Knape ek lagi suke borak² kosong tah ape²? Knape ek lagi suke berangan? Dari wat keje yang tetangguh tuh?