Cari Blog Ini

Sabtu, Februari 21, 2004

Hari ini, 6 tahun Hijrah yang lalu.
Kira-kira jam 9 malam.
Rumahku.

Kereta yang aku naiki menyusuri jalan masuk ke rumah. Keadaan rumah kelihatan meriah, seakan-akan suatu kenduri besar sedang berlangsung. Ramai saudara-maraku keluar dan terjenguk-jenguk kereta-kereta yang masuk ke perkarangan rumah. Ayah dah mula menangis. Muka Mak (Allahyarhamah) tersenyum berseri-seri. Kedua-dua berada dalam kereta berlainan denganku.

Keadaan menjadi semakin riuh ketika kami keluar daripada kereta yang kami naiki. Ayah sudah teresak-esak menangis. Kami berpelukan sesama saudara-mara. Sepupu-sepupu sebayaku menepuk-nepuk belakangku. "Wah, Haji eh skang?". Aku tersenyum.

Selamat Tahun Baru Hijrah.

Tadi lepas balik surau baca doa tahun baru, kita orang satu famili bakar sate. Tak pernah buat dan bakar sate sendiri sebelum ni. Guna tempat bakar bar-b-q. Bila arang, semua-semua dah ready, start ar bakar sate yang dari pagi tadi dah peram. Muahahaha. Orang tak pernah bakar sate. Dengan yang hangusnya, yang tak masaknya, semua ada. Tambah lagi dengan karenah aus.

Tapi seronok jugak bakar-bakar sate nih. Puas hati bakar sendiri. Makan pun suka hati nak macam mana pun. Nasi impit, timun. bawang pulak melambak-lambak, kuah kacang pun melimpah-limpah. Waah.. Tadi 76 cucuk sate dibakar. Termasuk 2 cucuk sate kerang dan berpuluh-puluh cucuk sate ayam dan lembu. Pukul 11 malam tadi baru setel semua. Penat dan mengah, tapi puas.

Tiada ulasan: