Cari Blog Ini

Sabtu, Jun 12, 2010

Bahagian Ketiga

Oktober

Workstation aku di PPO

Di pejabat, aku diberikan sebuah tugas yang nampak mudah pada awalnya, aku bertungkus-lumus di pertengahannya, dan akhirnya aku berpuas hati dan gembira dengan tugas itu. Tugasnya adalah untuk mengenal pasti dan mengira bilangan rivet dan jenis-jenisnya di bahagian lantai atas dan bawah ekor Boeing 747 di atas drawing sebesar 12 keping A3 yang dicantum-cantum. Senang aja kan bunyinya?

Tapi susah siot. Nak kira rivet satu hal, nak tau diameter dia satu hal, nak tau panjang dia satu hal, nak tau jenis dia satu hal, nak tau yang mana satu yang client minta SMEA buat satu hal lagi. 12 kertas A3 yang tercantum itu aku tampal di dinding, bagaikan penyiasat FBI yang sedang menjejaki penjenayah di peta, aku menanda-nanda drawing itu dengan pelbagai warna. Aku perlu bertemu dengan ramai jurutera lain meminta nasihat. Pak Deni selaku jurutera yang pernah meng-assemble ekor F-16 (literally meng-assemble) semasa di Bandung, Kak Aishah di Sheet Metal Working bagi mengenal pasti sheet metal yang dirivet itu, En Mahzan Assembly Engineer yang membantu aku memberikan bayangan bagaimana proses riveting itu bakal dijalankan nanti.

Besar, komponen itu bakal didirikan lebih dari satu tingkat bangunan. Bos aku pula dah awal-awal cakap, lepas siap kira rivet, aku bakal diberikan tugas untuk menyusun proses riveting bagi projek ini. Aku semakin teruja. Kerana akhirnya, aku berasa sangat selesa dan suka dengan kerja yang diberikan kepada aku. Banyak sangat benda aku belajar, dan banyak lagi benda yang harus dipelajari.

Tapi keselesaan bekerja itu tak lama. Apabila aku menanti kehadiran kegembiraan yang lebih daripada Petronas yang menghubungi aku untuk melapor diri pada 16 November 2009 di PERMATA. Seronok tak terkata ketika itu. . . . . . . . . Memang tak terkata. Hehe. Alhamdulillah.

Aku tender resignation tidak lama selepas panggilan itu. Banyak urusan yang perlu diselesaikan sebelum aku berhenti dengan notis 2 minggu.


November

Antaranya, selesaikan masalah heat treatment dalam projek Hawker Beechcraft. Masalah itu telah ada sejak Hafzil memegang penuh projek itu. Aku membantunya setelah 4 bulan bekerja. Tak banyak yang boleh aku lakukan pun, memandangkan fasiliti yang ada di SMEA ketika itu memang tidak boleh menampung spesifikasi yang klien mahukan. Banyak juga belajar dari projek ini. Tentang besi d
an cara-cara untuk menguatkan besi itu. Secara asasnya, sesetengah komponen kapal terbang yang kritikal dan terdedah kepada vibration dan load yang sangati tinggi, sesuatu perlu dilakukan kepada bahan mentah komponen itu sebelum dan selepas dimesin menjadi bentuknya. Oh. Cukup dengan kata-kata teknikal!

Aku tinggalkan projek itu dengan sebuah laporan penuh tentang perjalanan projek itu yang nampaknya menemui kegagalan demi kegagalan. Akhirnya aku dengar dari Hadi yang juga mengendalikan projek itu dari segi pengurusan, projek itu telah pun dibatalkan oleh CEO.

Di hari terakhir aku di SMEA, aku diraikan dengan jamuan ringkas oleh pejabat aku yang disertai beberapa rakan dari pejabat lain juga. Beberapa jam terakhir di SMEA, aku ke seluruh kilang untuk bertemu dengan seramai mungkin pekerja yang kukenali (sekurang-kurangnya, pekerja yang aku kenal mukanya) dan mengucapkan salam terima kasih, kemaafan, dan selamat tinggal. Sebak juga bila mengucapkannya kepada orang-orang yang sering membantu aku ketika menjalankan tugas. Terima kasih semua di SMEA! Banyak yang aku belajar di situ.

Sebelum Hafzil pulang pada hari terakhir aku itu, aku serahkan kepadanya hasil kerja mengira rivet aku. Hasilnya, lebihkurang 2000 rivet pelbagai jenis diperlukan untuk projek itu. Ini cukup mengajar aku untuk menghargai, betapa jurutera itu bukan hanya duduk di depan komputer dan membuat analisis struktur atau pun design, malah, lebih dari itu. Untuk rivet juga memerlukan jurutera untuk dikira dan disusun. Keduanya, 2000 rivet itu adalah hanya untuk sebahagian kecil lantai atas dan bawah bahagian ekor pesawat. Jadi, keseluruhan pesawat ada berapa rivet? Oh. Sungguh banyak.

Warga PPO di hari terakhirku di SMEA

Terima kasih semua di SMEA yang banyak memberi pendedahan awal dunia pekerjaan kepadaku. Terima kasih juga teman-teman serumah di Bukit Saga, Shah Alam.

Bersambung di Setahun Bekerja, Bahagian Keempat
(Kini dah pun 14 bulan bekerja)

Tiada ulasan: